Издание, представящо историята на 23-ти пехотен Шипченски полк, подготвя Исторически музей „Искра” – Казанлък

   

Един от акцентите в работата на екипа на Исторически музей „Искра” в Казанлък през 2019 година ще бъде научно-издателската дейност, каза за Радио „Фокус” директорът на музея Момчил Маринов. Той поясни, че освен мерките за социализация и опазване гробнично-култовия комплекс в могила „Оструша” и надграждане на археологическите проучвания на късноантичната и средновековна крепост „Бузово кале”, музеят подготвя каталог, представящ практиките на общинско и държавно ниво в последните години в Долината на тракийските владетели по отношение на социализацията на обектите, както и начините на експониране.
Изданието ще бъде представено не само в България, но и извън нейните предели.

„През последните години представителни находки от Исторически музей „Искра” бяха изложени във Франция и Норвегия. Този опит искаме да споделим с всички, които се интересуват и ценят това наследство. Казанлъшкият музей има вече достатъчно опит през десетилетията по отношение на експонирането”, каза Момчил Маринов. Директорът на музея в Казанлък отбеляза също, че в момента се подготвя издание, което представя историята на 23-ти
пехотен Шипченски полк. През месец януари 2019 година се навършват 130 години от създаването на полка в Казанлък.

„По време на Балканските и Първата световна война той получава прозвището „Лудият полк”, благодарение на беззаветната си храброст и жертвоготовност. По време на Първата световна война от цяла Казанлъшка околия – от Осетеново до Гурково, са мобилизирани близо 10 000 мъже на възраст между 19 и 42 години, от които близо 3 500 не се завръщат. Всичко
това е повод за размисъл”, заяви той. Годишнината на 23-ти пехотен Шипченски полк е и акцент в тематичния календар на музея за 2019 година.

През 2019 година Историческият музей в Казанлък, в партньорство с учени от водещи университети в България, ще издаде юбилейно издание – том 10 на „Казанлък в миналото и днес”. Сборникът ще бъде направен като научно издание, с участието на изследователи от музея и учени от цялата страна, като  освен научното представяне, обединяващата тема ще бъде – Казанлък през вековете, във всички аспекти на историческата наука.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com