Златен медал и приз „ Златен Орфей” завоюва Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица” – Казанлък

   

Златен медал и приз „ Златен Орфей” завоюва Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица” – Казанлък в Седмия  Европейския шампионат по фолклор „ Евро фолк 2015”, който се провежда от 2 до 12 юли на сцени в Несебър, Бургас, Слънчев бряг, Поморие, Обзор, Свети  Влас. Ансамбълът получи и номинация за Гран При на шампионата –Абсолютен европейски шампион по фолклор за 2015 година и препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор през месец август.  Бе оценен и приносът на казанлъшките изпълнители в утвърждаване и разпространение на българския фолклор. „ Този фестивал дава възможност да бъде чут и видян и фолклорът на европейските страни –  една изключителна съкровищница. Изпълнителите имаме възможност да общуваме помежду си.  Говорим за съхранение на българската идентичност, а този конкурс стимулира  именно това  съхранение и разпространение ”, каза за ръководителят на ФА „ Гъдулица” Димитър Гайдаров.

В Седмия Европейски шампионат по фолклор „ Гъдулица” представи произведения на  Алексадър Касянов, Коста Колев и Димитър Гайдаров. Казанлъшкият ансамбъл участва в Евро шампионата за трета поредна година и за трети път е носител на  златен медал и „ Златен Орфей”. Характерен  за „ Гъдулица” е фактът, че той обединява изпълнители на различна възраст – деца, ученици и възрастни. В основата на ансамбъла са музиканти и певици, възпитаници на фолклорните музикални паралелки в СОУ „ Антим Първи” в Казанлък и Музикалната академия в Пловдив, които обаче имат професионална  реализация в живота различна от музиката.  „ Част от формацията са и казанлъчани, пленени от магията на българския фолклор”, каза още Гайдаров.

През 2014 година ФА „ Гъдулица” получи  и най-престижното отличие на Националния шампионат по фолклор във Велико Търново и бе удостоен със званието „ Абсолютен шампион  по фолклор на България 2014”. Новото предизвикателство пред казанлъшкия ансамбъл е предстоящото му участие във Фолклорен конкурс „ Рожен” на 18 и 19 юли.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com