Свържете се с нас

Казанлък

Зелена светлина за зелената класна стая в Казанлък

Published

on

Зелена светлина за зелената класна стая. Младите хора на Казанлък и обществената библиотека – с активна грижа за екологичното възпитание на подрастващите в града.

През месец май завърши срокът за подаване на проектни предложения от страна на българските библиотеки към Фондация „Глобални библиотеки – България” . Конкурсът за малки проекти на тема „Библиотеката – активен участник в обществения живот” беше обявен, за да развие и поощри капацитета на обществените библиотеки у нас.
Фондация „Глобални библиотеки –България” обявявr конкурса за финансиране на малки проекти в рамките на договор РД-00-249/08.12.2014 с Министерство на културата. Целта на грантовата схема е да затвърди мястото на
библиотеките като активен участник в обществения живот чрез сътрудничество с местни, регионални или национални неправителствени организации. В рамките на конкурса ще бъдат подкрепени успешни модели на сътрудничество, както и създаването на нови партньорства с гражданския сектор, доказващи потенциала на библиотеките като ресурсни и обществено ангажирани центрове, като място за срещи и дискусии, но и като активен участник в дебатите и решенията на проблеми от местен и регионален характер. Ефективно работещите партньорски модели ще бъдат утвърдени и разпространени като добри практики в мрежата на ФГББ.
Общинска библиотека „Искра” кандидатства редом със 75 други библиотеки от цялата страна с проект по Тематична област 3 -Устойчиво развитие на местните общности, проектно предложение 041_RegN.05.2015. В рамките на тази тематична област ще се подкрепят проектни предложения, включващи дейности като:развитие или създаване на платформи и междусекторни партньорства в сферата на опазването на околната среда и устойчивото развитие, обучителни програми и конкретни дейности, насърчаващи балансирано използване на природните ресурси, популяризиране на иновативни модели сред подрастващите и др.
Изключително удовлетворени сме от факта, че нашата културна институция и проекта и бяха класирани на четвърто място сред 14 класирани библиотеки.
Нарекохме конкурсната си разработка Зелена светлина за зелената класна стая. Младите хора на Казанлък и обществената библиотека – с активна грижа за екологичното възпитание на подрастващите в града. Този проект ще се реализира с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки-България” в рамките на конкурс „Библиотеката-център на местната общност” в изпълнение на договор РД -00-249/08.12.2014 с Министерство на културата.
От 2014 г. Библиотека „Искра” е част от националната библиотечна инициатива Направи зелен@ твоята библиотека“, която цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:
• Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
• Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
• Създават партньорства за устойчиво развитие.
• Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.
Затова съвсем естествено се породи идеята да доразвием усилията си в посока екологичното възпитание на подрастващите, използвайки образователния потенциал и опит на неправителствения сектор.

Водеща организация по проекта е ОБ „Искра”, а основен партньор- СНЦ „Зелена светлина в България“. СНЦ „Зелена светлина в България” е младежка НПО, сред чиито приоритети са младите хора и развитието на техния граждански потенциал. Отличават се с креативно мислене, отговорни са, с фокус на работа по екологични тематики. Създатели са на първата в град Казанлък образователна био-градинка- основа на зелената класна стая по този проект.

Цели на проекта- Популяризиране на възпитателни иновативни модели в сферата на екологията сред подрастващите, създаване на междусекторни партньорства в сферата на неформалното образование и творческото мислене, формиране накултура на отношение към земята и хората, обособяване на зона за учене и общуване.

Целева група на проекта- Деца от 6 до14 години, организирани в Лятната академия на Общинска библиотека „Искра”, 60-80 участника, както и деца, посещаващи детски и учебни заведения / още 30/, с интерес към екологичната проблематика. Възможно е целевата група да нарасне, в резултат от рекламната кампания по проекта.
Проблеми и потребности на целевата група, които проектът адресира- В град Казанлък липсват ефективни извънучилищни и обществени структури, които да се занимават с екологичното възпитание на подрастващото поколение. А децата имат потребност от пряк контакт с природата и добиване на знания и умения за опазването и, както и от пълноценно общуване помежду си.

Планирани дейности- Образователна подготовка на целевата група. Подбор на теми и лектори, изработка на нагледни материали за занятията. Провеждане на информационните занятия. Запознаване с вече изградената образователна био-градинка.
Обособяване на „Зелена класна стая”, в която ще се провеждат информационните занимания и творчески дейности. Включване на целевата група в поддръжката и естетизирането на образователната био-градинка. Творчески работилници, художествени ателиета по живопис, по изкуство от битови отпадъци, изработване на художествени предмети от естествени материали, съставяне на детски екологичен алманах.

Очаквани резултати от изпълнението на проекта Развитие на емоционална интелигентност у 120 деца. Придобиване на знания по екология, умения да изграждат природосъобразна среда у 100 деца. Ще бъдат засадени 40 растителни култури в подобрената образователна био-градинка. Ще изграждаме у децата култура за работа в екип, креативно мислене у 60 деца. Създаване на над 200 детски творби и детски еко-алманах .

И след приключване на проекта ОБ”Искра” и партньорските организации ще продължат да провеждат занимания с децата в обособената зелена зона през учебната година, грижейки се за поддръжката и разрастването и. Децата от целевата група ще пренесат идеята в своите училища. Проектът ще се презентира по учебни заведения и детски градини през първото тримесечие на 2016 година. От м. април 2016 г. – начало на нов цикъл занятия.

Продължете с четенето

Казанлък

Момчил Маринов: 2021-а беше успешна за ИМ “Искра”

Published

on

Експозицията ще представя тракийско въоръжение, а музеят в Казанлък ще се включи с някои от най-впечатляващите си експонати. “Тя ще бъде показана през ноември и ще остане до края на година. Подготвяме и сборника с научни изследвания “Казанлък в миналото и днес”, допълни Момчил Маринов

До този момент 2021 година беше успешна за Исторически музей „Искра“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът на културната институция Момчил Маринов. „За есента сме предвидили провеждането на много изложби, сред които и съвместна такава с Националния археологически институт с музей при БАН“, обясни той. 

Експозицията ще представя тракийско въоръжение, а музеят в Казанлък ще се включи с някои от най-впечатляващите си експонати. “Тя ще бъде показана през ноември и ще остане до края на година. Подготвяме и сборника с научни изследвания “Казанлък в миналото и днес”, допълни Момчил Маринов. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Художествената галерия в Казанлък се включва в отбелязването на 125-та годишнина на НХА

Published

on

Художествената галерия в Казанлък ще се включи в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът й д-р Пламен Петров.

“Заедно с главния куратор на музея към Националната художествена академия подготвяме една любопитна експозиция, очертаващо развитието на българската керамична школа“, обясни той.

Продължете с четенето

Казанлък

С „Любов по чумаво време“ по Йовков завършва летния сезон на театъра в Казанлък

Published

on

С премиера приключва летният сезон на общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. В откритото пространство на Алиолувата къща ще бъде представена постановката „Любов по чумаво време“ по три от разказите от старопланинските легенди на Йордан Йовков, разказа за Радио Стара Загора директорът на театъра Димитър Кабаков.

Преставленията ще бъдат на 30 септември и 1 октомври. Режисьор е Светлин Ивелинов от Музикалния театър, а в спектакъла играе цялата трупа на общинския театър.

„Любов по чумаво време“ е компилация от три разказа на Йовков – През чумавото, Апостоловите воденици и Божура.

„Любовните истории на Йовков се вписват много добре  във времената когато живота и смъртта вървят ръка за ръка“, казва Димитър Кабаков.

По думите му се получава интересен спектакъл.

„Много интересно и актуално, особено линията за това какво се случва по време на чумавите години преди 200 години пренесено и съотнесено към днешната извънредна обстановка и пандемия“, казва Кабаков.

Общинският театър готви премиерни заглавия и за сцената в новата зала. Бившето кино „Лекс“, което от тази година бе предоставено от общината и вече приютява трупата. Предстоят и пристрояване на три гримьорни.

Започват и репетиции по един нов текст на директора на Кукления театър в Пловдив. Заглавието е „Четири жени без 4G“. Режисьор ще бъде Димитър Живков, а премиерата се очаква да бъде към края на ноември, разказа Димитър Кабаков. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък тържествено отбеляза 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България

Published

on

Община Казанлък и родолюбиви съграждани тържествено отбелязаха 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България тази сутрин. При спазване на всички противоепидемични мерки, в храм „Успение Богородично“ казанлъшки свещеници отслужиха тържествен водосвет за здравето и благоденствието на казанлъчани. Духовниците предадоха благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан „за здраве и успехи на всички казанлъшки семейства“.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Възпитаници на Детски театрален състав към Народно читалище „Възродена искра – 2000“ поздравиха своите съграждани с литературно-художествена композиция под ръководството на Гълъбина Михайлова и музикалното оформление на Мариана Мъгева.

Може да бъде изображение с 6 души, изправени хора и на открито

С историческо слово на казанлъчани и техните гости бяха припомнени историческите факти и събития за извоюването на Независимостта на България, защото тя, „независимостта не е даденост и трябва да се отстоява постоянно“. След 30 години, в които България съществува като васално княжество на Османската империя, след петстотин години робство, България преживява възход във всички сфери на живота и достига историческия момент през 1908 година да заяви независимостта си като международен правен субект, да възстанови своята държавност на картата на Европа.

Да живее свободна и независима България!

Честит празник!

Продължете с четенето

Казанлък

Ден, в който да се наслаждавате на живота, да съзерцавате природата и да сключите примирие с неприятелите си

Published

on

Овен –Звездите гарантират признание и успех във всички дела само на тези представители на знака, чиито решения или постъпки са основани на дълбоки чувства и убеденост в собствената правота. Не е изключено да има причини да помрачат вашето настроение.

Телец –Нови хора, които се появят на пътя ви, могат да станат източник на много неприятности. Следете за знаци около вас – днес вашата вътрешна същност се отразява в околната среда и обкръжението ви.

Близнаци – Нарастващият жизнен потенциал може положително да повлияе върху вашият личен живот. Звездите са готови да ви помогнат да постигнете реализацията на вашите честолюбиви замисли и идеи.

Рак –Благоприятен ден, който ще премине под знака на милосърдието, любовта и прошката. Звездите ви съветват да прекарате повече време навън, тъй като именно там може да срещнете своята съдба под една или друга форма.

Лъв –Постарайте се да се избавите от превзето мнение и субективни оценки. Денят може да ви донесе неочаквани обрати на съдбата, затова запазете спокойствие. Вероятно отложени дела ще се нуждаят от спешно завършване.

Дева –Жизненият потенциал е на високо равнище, но излишъкът на вътрешна енергия може да се окаже разрушителен за вашето здраве. Звездите предупреждават за вероятност от спор на основа ревност или обида на наранено самочувствие.

Везни –Напрегнат ден, изискващ сериозно отношение към делата. Разпределете от рано приоритетите и задачите за деня, но се старайте да няма излишни амбиции. Не е изключено да ви се наложи да решавате домашни или лични проблеми.

Скорпион – Избягвайте да се занимавате с документи, обещания и излишните разговори. Сексуалните контакти изискват крайна предпазливост. Обърнете внимание на своето здраве или на здравето на свой близък.

Стрелец –Добър ден за завършване на делата, анализ на изминатия път. За постигане на поставените цели, ако се налага обединете усилия с други хора. Днес не бързайте да вземате отговорни решения, за да избегнете грешки. Необходим ви е съвет от близки хора.

Козирог – Във всички дела се обръщайте към здравия смисъл и интуицията. Вашата работоспособност положително ще се отрази на резултатите от работата ви. Звездите предвещават успех в професионалната област.

Водолей –Занимавайте се само с обичайните си дела, не изискващи активни действия и неоправдан риск. В отношенията с близките хора е възможно да се постигне пълно разбирателство. Не се препоръчва да рискувате или да правите скъпо струващи покупки.

Риби –Партньорските отношения днес ще бъдат плодотворни и ще носят взаимно удовлетворение. Жизненият потенциал, сексуалността и личното обаяние са на високо равнище. Може да имате интересни срещи и запознанства, но нямат да бъдат дълготрайни.

Съветите на Фортуна
В медицинско отношение денят е свързан с далака, с обновление на кръвта. Кръвта осъществява транспортна връзка между всички органи и тъкани, доставя хранителни вещества и кислород. Енергийно духовната нечистота влияе върху формулата на кръвта и на състоянието на организма като цяло.

Съблюдавайте спокойствие и умереност във всичко, не нарушавайте вътрешния си комфорт. Ден на чистота, измиване. Наслаждавайте се на живота, съзерцавайте природата, сключете примирие с неприятелите си, старайте се да разбирате всички и да не осъждате никого, бъдете справедливи и ще постигнете равновесие, душевно спокойствие, връзка с Космоса.

Повечето хора изпитват прилив на енергия, която трябва да се използва в творческо направление. Време за почивка от напрегнатите и активни дейности, които са били предприети в последните няколко дни. Трябва да възстановите силите си в хармония и на спокойствие. Това се отнася за тези, които наистина са имали активна дейност. 

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Тази вечер настъпва астрономическата есен

Published

on

Астрономическата есен настъпва днес у нас в 22 часа и 21 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На днешния ден на есенното равноденствие, слънцето в София изгрява в 7.00 часа и 14 минути, и залязва в 19.00 часа и 24 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 10 минути.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало – т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

новини.бг

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com