Свържете се с нас

Казанлък

Зелена светлина за зелената класна стая в Казанлък

Published

on

Зелена светлина за зелената класна стая. Младите хора на Казанлък и обществената библиотека – с активна грижа за екологичното възпитание на подрастващите в града.

През месец май завърши срокът за подаване на проектни предложения от страна на българските библиотеки към Фондация „Глобални библиотеки – България” . Конкурсът за малки проекти на тема „Библиотеката – активен участник в обществения живот” беше обявен, за да развие и поощри капацитета на обществените библиотеки у нас.
Фондация „Глобални библиотеки –България” обявявr конкурса за финансиране на малки проекти в рамките на договор РД-00-249/08.12.2014 с Министерство на културата. Целта на грантовата схема е да затвърди мястото на
библиотеките като активен участник в обществения живот чрез сътрудничество с местни, регионални или национални неправителствени организации. В рамките на конкурса ще бъдат подкрепени успешни модели на сътрудничество, както и създаването на нови партньорства с гражданския сектор, доказващи потенциала на библиотеките като ресурсни и обществено ангажирани центрове, като място за срещи и дискусии, но и като активен участник в дебатите и решенията на проблеми от местен и регионален характер. Ефективно работещите партньорски модели ще бъдат утвърдени и разпространени като добри практики в мрежата на ФГББ.
Общинска библиотека „Искра” кандидатства редом със 75 други библиотеки от цялата страна с проект по Тематична област 3 -Устойчиво развитие на местните общности, проектно предложение 041_RegN.05.2015. В рамките на тази тематична област ще се подкрепят проектни предложения, включващи дейности като:развитие или създаване на платформи и междусекторни партньорства в сферата на опазването на околната среда и устойчивото развитие, обучителни програми и конкретни дейности, насърчаващи балансирано използване на природните ресурси, популяризиране на иновативни модели сред подрастващите и др.
Изключително удовлетворени сме от факта, че нашата културна институция и проекта и бяха класирани на четвърто място сред 14 класирани библиотеки.
Нарекохме конкурсната си разработка Зелена светлина за зелената класна стая. Младите хора на Казанлък и обществената библиотека – с активна грижа за екологичното възпитание на подрастващите в града. Този проект ще се реализира с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки-България” в рамките на конкурс „Библиотеката-център на местната общност” в изпълнение на договор РД -00-249/08.12.2014 с Министерство на културата.
От 2014 г. Библиотека „Искра” е част от националната библиотечна инициатива Направи зелен@ твоята библиотека“, която цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:
• Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
• Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
• Създават партньорства за устойчиво развитие.
• Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.
Затова съвсем естествено се породи идеята да доразвием усилията си в посока екологичното възпитание на подрастващите, използвайки образователния потенциал и опит на неправителствения сектор.

Водеща организация по проекта е ОБ „Искра”, а основен партньор- СНЦ „Зелена светлина в България“. СНЦ „Зелена светлина в България” е младежка НПО, сред чиито приоритети са младите хора и развитието на техния граждански потенциал. Отличават се с креативно мислене, отговорни са, с фокус на работа по екологични тематики. Създатели са на първата в град Казанлък образователна био-градинка- основа на зелената класна стая по този проект.

Цели на проекта- Популяризиране на възпитателни иновативни модели в сферата на екологията сред подрастващите, създаване на междусекторни партньорства в сферата на неформалното образование и творческото мислене, формиране накултура на отношение към земята и хората, обособяване на зона за учене и общуване.

Целева група на проекта- Деца от 6 до14 години, организирани в Лятната академия на Общинска библиотека „Искра”, 60-80 участника, както и деца, посещаващи детски и учебни заведения / още 30/, с интерес към екологичната проблематика. Възможно е целевата група да нарасне, в резултат от рекламната кампания по проекта.
Проблеми и потребности на целевата група, които проектът адресира- В град Казанлък липсват ефективни извънучилищни и обществени структури, които да се занимават с екологичното възпитание на подрастващото поколение. А децата имат потребност от пряк контакт с природата и добиване на знания и умения за опазването и, както и от пълноценно общуване помежду си.

Планирани дейности- Образователна подготовка на целевата група. Подбор на теми и лектори, изработка на нагледни материали за занятията. Провеждане на информационните занятия. Запознаване с вече изградената образователна био-градинка.
Обособяване на „Зелена класна стая”, в която ще се провеждат информационните занимания и творчески дейности. Включване на целевата група в поддръжката и естетизирането на образователната био-градинка. Творчески работилници, художествени ателиета по живопис, по изкуство от битови отпадъци, изработване на художествени предмети от естествени материали, съставяне на детски екологичен алманах.

Очаквани резултати от изпълнението на проекта Развитие на емоционална интелигентност у 120 деца. Придобиване на знания по екология, умения да изграждат природосъобразна среда у 100 деца. Ще бъдат засадени 40 растителни култури в подобрената образователна био-градинка. Ще изграждаме у децата култура за работа в екип, креативно мислене у 60 деца. Създаване на над 200 детски творби и детски еко-алманах .

И след приключване на проекта ОБ”Искра” и партньорските организации ще продължат да провеждат занимания с децата в обособената зелена зона през учебната година, грижейки се за поддръжката и разрастването и. Децата от целевата група ще пренесат идеята в своите училища. Проектът ще се презентира по учебни заведения и детски градини през първото тримесечие на 2016 година. От м. април 2016 г. – начало на нов цикъл занятия.

Продължете с четенето

Казанлък

Изложба „Женското начало“ представя творчеството на казанлъшките художнички

Published

on

Община Казанлък продължава красивата традиция с изложба „Женското начало“ в навечерието на Международния ден на жената Осми март. Тазгодишната експозиция в залата на Културно-информационния център представя творчеството на казанлъшките художнички и техните над 40 творби в различни жанрове на изобразителното изкуство.

May be art of един или повече хора и на закрито
Няма налично описание на снимката.

Посетителите ще могат да се насладят на картини, скулптори и пластики, дори на ръчно изработени накити, шалове, чанти и картини от плъст. Тази година изложбата, посветена на емоционалния свят на Жената, на нейния талант и усет за красота за първи път отваря врати в залата на ул.“Искра“ №“4, която наскоро бе кръстена. Тя вече носи името на големия казанлъшки художник Иван Милев.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 6 март: Стрес и проблеми за 3 зодии

Published

on

Овен – Това е точното време за самостоятелна работа; по-добре е да се съсредоточите върху нещата, които са разбираеми и полезни. Опитайте се да завършите започнатото по-рано, така че по-късно да имате време за нещо по-интересно и приятно.

Телец – Този ден може да бъде финансово успешен – възможни са печалби от лотария или ценни придобивки. Вечерта е препоръчително да отделите време на близките – опитайте се да намерите решение на семейните проблеми заедно.

Близнаци – През първата половина на деня ще има много нови задачи. Възможно е да се наложи да промените плановете. Не бързайте. Това не е най-добрият ден за вземане на решения в движение или бързайки да правите неща, които изискват повече внимание и грижи.

Рак – Действайте внимателно и предпазливо – под въздействието на емоциите можете да вземете грешно решение. Опитайте се да премисляте всяка стъпка и не общувайте с манипулатори – някой може да повлияе на избора ви.

Лъв – Не винаги е лесно да се разбирате с другите, понякога има сериозни разногласия. Но вие се държите спокойно и разумно, не допускате конфликти, опитате се да изгладите острите ръбове и да правите компромиси, когато е необходимо.

Дева – Бъдете готови близките ви да поискат обяснения от вас. Може би ще изразят своите оплаквания – опитайте се да реагирате по-спокойно на критиките и ако можете избегнете изясняването на отношенията.

Везни – Хороскопът обещава труден ден. Ще има повече неща, отколкото сте очаквали, но ще трябва да се справите с всичко. Ще се сблъскате със сериозни ежедневни проблеми – не бъдете нервни и не се опитвайте да се справяте сами с нещата.

Скорпион – Днес имате променливо настроение и от време на време стигате до крайности. Концентрирайте се върху решаването на ежедневните проблеми – очакват ви толкова домакинска работа и грижи, но не забравяйте и за почивката.

Стрелец – Днес ще изпитвате желание за нови преживявания. Някои от вас ще се впуснат в търсене на любовни приключения, а някои просто ще сменят обстановката и ще потърсят положителни емоции в пътуванията.

Козирог – Опитайте се да не загубите самообладание, дори и днес нещата да не вървят по план. Търпението също е полезно. Може да е трудно да се разбирате с хората около вас сутринта, но по-късно нещата ще се оправят.

Водолей – Днес дори обичайните дейности може да изискват повече внимание от обикновено. Възможно е да се наложи да се върнете към някои стари проекти, за да поправите грешките. Не винаги е лесно да се намери общ език с другите; понякога възникват много напрегнати моменти. 

Риби – Днес може да сте въвлечени в опасно приключение или да срещнете хора, които се оказват не такива, за каквито се представят. Като цяло, бъдете внимателни и се доверявайте само на интуицията си. И не пренебрегвайте съветите на приятели – те ще ви спасят от проблеми и ще ви предпазят от неприятности.

Съветите на Фортуна

Слънцето е в квадратура с Луната – този фактор има “намеса” в хода на жизнените енергии, така че е желателно да се обърне специално внимание на здравето, пише tribune.bg.

Този ден може да се нарече стресов. Сложен период с висок енергиен заряд. Променя се посоката на вибрацията на Луната. Активен трябва да бъде само външният живот, а вътрешно трябва да се запази спокойствие.

Това е много труден ден, изискващ огромна вътрешна дисциплина и отдаденост.

Ден на промени, нови  и неочаквани неща, странни и необясними явления. Необходимо е да се вслушвате в своя вътрешен глас, за да направите правилния си избор и да не изпуснете  късмета си.

Днес не трябва да се проявява чувство на гордост, самовеличаене, надценяване. Да се избягват и авантюрите, неоправданите рискове и изясняване на отношения.

Не се поддавайте на провокации и интриги. Не се гневете! Следвайте разума си, не чувствата. Ден за покаяние и прошка.

Луната преминава на празен ход от 11:45ч до 04:21ч през нощта. Не се препоръчва нищо важно да се предприема или купува. Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Днес е Месопустна Задушница

Published

on

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост. Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста.

В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на млечни продукти. Днес в храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали, отбелязва БНР.

Продължете с четенето

Казанлък

Рязко застудява

Published

on

Днес ни очаква рязко и съществено застудяване.

За това предупреждават от НИМХ.

Максималните температури ще се понижат с повече от 10°, в сравнение с днес, и ще бъдат от 3° до 8° в Северна България и от 8 до 13° в южните райони, в София около 5°.

Ще бъде ветровито и предимно облачно, а на места, главно в източната половина от страната ще има слаби валежи от дъжд, който преди обяд в североизточните райони ще се примесва със сняг.

Минималните температури в повечето райони ще са между 2° и 7°, но в комбинация със силен северозападен, в Източна България също силен, но североизточен вятър и усещането ще е за още по-студено от действителното време.

Много ветровито ще бъде и в планините. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури по най-високите върхове ще са около минус 7°.

В курортите от минус 3° на Алеко, 2-3° в Боровец и Пампорово до 5° в Банско. Ще бъде облачно, в много райони с валежи от сняг. Остава голяма опасността от лавини извън обработените ски писти.

Продължете с четенето

Казанлък

Нов скок – 3004 заразени с COVID-19, 121 в областта

Published

on

Само за ден броят на новите заразени с коронавирус прескочи над 3000 души. 3004 са новите случаи, сочаат данните от Единия информационен портал.

Само преди ден техният брой беше 2198 души. Това е увеличение от 806 души на дневна база.

Направените тестове са 16 876, а 17,8% са положителните проби.

Активните случаи са 35 896. Пациентите настанени в болници са 5463, а 437 души са в реанимация.

Най-много са случаите в столицата София – 734, като към тях може да се прибавят новите 85 случая от област София, Бургас – 428 и Пловдив – 208. По над 100 нови случаи са областите: Плевен – 141, Варна – 136, Стара Загора – 121 и Благоевград – 106.

Останалите случаи по области: Велико Търново – 83, Видин – 16, Враца – 88, Габрово – 33, Добрич – 33, Кърджали – 18, Кюстендил – 61, Ловеч – 36, Монтана – 46, Пазарджик – 76, Перник – 51, Разград – 19, Русе – 63, Силистра – 35, Сливен – 92, Смолян – 36, Търговище – 8, Хасково – 99, Шумен – 93, Ямбол – 59.

65 души са починали да последното денонощие. 10 571 са жертвите в България от началото на епидемия у нас преди една година.

211 918 българи са преминали през инфекцията, а като излекувани в системата за последното денонощие е 1280.

Имунизираните са 15 920 души. 284 464 са имунизираните до този момент у нас.

Продължете с четенето

Казанлък

С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от град Крън до град Шипка

Published

on

650 000 лв. сме отпуснали през последните години за изграждане на велоалеи на територията на община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън, съобщи във премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Дължината на велосипедната алея е близо 7 км. Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи, коментира Борисов и допълни, че освен за велоалеи, продължават и инвестициите в антикризисни мерки в района. 

Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района са подкрепени със 73 млн. лева, заяви премиерът. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. По оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от област Стара Загора ще получат 11 млн. лв.

С осигурените от правителството над 100 000 лв. се ремонтира НЧ “Светлина 1861” в град Шипка, посочи още премиерът. Дейностите включват укрепване на сградата, както и ремонт на покрива.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com