За първи път избирателна активност на президентски избори е по-висока от тази на парламентарни

   

“С около три пункта е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните”. Това коментира за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път, посочи Томов.

По неофициална информация има предложение от членове на ЦИК за удължаване на изборния ден по преценка, в определени секции, след указаното от закона време, което е 20.00 часа, до 21.00 часа, ако пред секцията чакат още хора.

Дали ще се пристъпи към подобно решение, ЦИК предстои да преценява, след като бъдат обобщени данните за избирателната активност до 15.00 часа. Тогава Комисията, на едно от следващите си заседания, ще излезе с решение за евентуално удължаване на срока за гласуване на определени секции както в страната, така и в чужбина, докато всички, чакащи пред тях гласоподаватели бъдат обслужени.

По последна информация от ЦИК за избирателна активност до 13.00 часа, тя е 26,2 на сто. Гласували са 1 790 608 души. В националния референдум са гласувал 22,79 на сто от избирателите или 1 557 444 души.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com