За поредна година пресъздават ритуала Еньовднен в град Крън

   

За поредна година в град Крън ще бъде пресъздаден ритуалът Еньовднен, каза за Радио „Фокус“ Десислава Стойчева, секретар на НЧ „Цвятко Радойнов“ в Крън. Тя поясни, че празникът е една съвместна проява на читалището и Тракйското дружество в града, със съдействието на кметството на населеното място.

„Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите, които пресъздаваме са свързани с пътя на слънцето и култа към него“, каза Десислава Стойчева. Тя подчерта, че местните пресъздават обичаи и поверия свързани с това, че в нощта на умиращото и раждащото се слънце различните треви и билки добиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му. Секретарят на крънското читалище поясни още, че всяка година празникът започва с бране на билки рано сутринта. Пресъздава се обичаят „Еньова буля”. Едно от момичетата е Еньова буля и е носено на ръце, забулено е с червено було.

„Момите хвърлят пръстените си в менче с вода. Момичето, което играе “булята” вади оттам пръстените и започва да нарича коя мома за кого ще се омъжи – една за бедняк, друга за богаташ, трета може за кмета, друга за кръчмаря – на която какъвто и е късметът. След това всички моми минават през еньовския венец и раздават билки на участващите в празника. „Еньовският венец се плете от децата през деня, той остава до вечерта на центъра на града. Част от празника е и фолклорна програма с участието на читалищни колективи от община Казанлък. Накрая програмата завършва с празнично хоро, което задължително преминава през еньовския венец за здраве и берекет. Всеки един от участниците в празника на Еньовден в Крън получава освен грамота и подарък – символа на празника – бурканче пчелен мед и пита.

Славяна ГАЙДАРОВ

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com