ЗА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В ЦАРИГРАД И ЗА ЕНИНСКОТО УЧАСТИЕ В ОСНОВАВАНЕТО Й

   

АВГУСТ-ОКТОМВРИ 1849Г.-чрез поредица действия българската общност в тогавашната столица на Османската империя-Цариград(Истанбул),поставя началото на българския храм там, известен днес като Желязната църква.

Снимка на Гриша Горецов.


Идея и желание да се създаде български православен храм в “сърцето” на империята съществува сред цариградските българи доста преди 1849г.,но всички опити се оказват неуспешни.Едва през лятото на посочената година, след като в инициативата решаващо се намесва влиятелният цариградски българин,родом от Котел, Стефан Богориди (родственик на епископ Софроний Врачански), делото”тръгва” към благоприятна развръзка.
Княз Стефан Богориди е заможен българин на висша турска административна служба,много приближен до тогавашния османски владетел,султан Абдул Меджид.

Снимка на Гриша Горецов.
Снимка на Гриша Горецов.


През 1849г.князът-българин решава на извърши благодеяние към своя народ,като дари имот-дарение от султана в квартал Фенер на брега на Златния рог (двор с няколко жилищни сгради)за построяването на български православен храм и метох към него за поклонници.

За да предаде по-голяма представителност на благодеянието си,Стефан Богориди извършва следното:
-27 август 1849г.-връчва на цариградските си сънародници”Посветителен запис”,в който обявява намерението си и условията за осъществяване на благодеянието.
– края на август -подава писмено заявление до султана,в което изразява и подкрепя желанието на своите сънародници, живеещи в Цариград,да имат своя отделна църква,”дето да извършват верските си служби на своя език, понеже не разбират езика на своите едноверци гърци.”Накрая той информира султана,че подарява старата си къща в квартал Фенер на българите,за да си построят там свой молитвен дом.
-24 септември с.г.-главният секретар на султана изпраща писмен положителен султански отговор на княз Стефан Богориди.
-17 октомври 1849г.-издаден е официален султански ферман,позволяващ на българската общност в Цариград ,да имат собствена църква в квартал Фенер.

Ентусиазмът на цариградските българи ИЗПРЕВАРВА малко решенията на османската администрация:
-края на септември-една от сградите в дарения за построяването на български православен храм имот(дървена върху каменни основи) е преустроена в параклис,станал скоро известен като Дървената църква.
-09 октомври 1849г.-тържествено е осветен споменатия параклис,като църковната служба е водена от гръцки митрополит,но на ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК.
В освещаването вземат участие и първите БЪЛГАРСКИ свещенослужители в новия храм-йеромонах Теодосий Хорозовски от Елена,брат му-йеродякон Кесарий,а ВОДЕЩА ФИГУРА В

ОСВЕЩАВАНЕТО Е АРХИМАНДРИТ ОНУФРИЙ ХИЛЕНДАРСКИ,РОДОМ ОТ ЕНИНА,КАЗАНЛЪШКО,пребиваващ по това време в османската столица за по-дълго време.Активно участие взема и йеромонах Неофит Рилски.Параклисът е посветен на светия първомъченик и архидякон Стефан и на дарителя -княз Стефан Богориди.Оценявайки по достойнство историческото събитие,енинецът архимандрит ОНУФРИЙ ХИЛЕНДАРСКИ написва и издава скоро нещо като ода -“Песен на Българската църкова в Цариград”(публ.на 24 януари 1850г.).В навечерието на освещаването, стихотворение публикува и котленският възрожденец Стефан Попниколов Изворски.
Веднага след освещаването започва строежът на предвиждания метох,завършен и тържество осветен на 23 април 1850г.(Възкресение Христово и Гергьовден едновременно). Строежът на самата църква,станала известна като Желязната църква, обаче се проточва доста във времето.След няколко прекъсвания,тя става факт едва ок.50 години по-късно.
-08 септември 1898г.-тържествено е осветена първата изградена изцяло от желязо православна църква,т.нар.Желязна българска църква в Цариград.

Ето така,преди 170 години ,с активно енинско участие,е поставено началото на Българската църква в Цариград.
За повече информация прочетете книгата на ст.н.с.д-р Христо Темелски”Българската светиня на Златния рог”.София,2005.
ДЪЛБОК ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ НА ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ, ДОПРИНЕСЛИ ЗА ТОВА ВЕЛИКО ДЕЛО!!!

Гриша Горецов – автор и снимки

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com