Започна ремонтът на храм „Света Петка“ в Енина

   

Започна ремонтът на оградата на храм „Света Петка“ в Енина, каза  Гриша Горецов, църковен настоятел. Той поясни, че средства за ремонта в размер на 6 хил.лв. са отпуснати от Агенцията по вероизповеданията.

„С тези пари освен оградата и дворът на църквата, ще бъде ремонтиран и покривът, ако останат средства“, уточни Горецов. „Ремонтните дейности се реализират от фирма към Старозагорска епархия, която по собствено желание ще оформи и пространството около храма като паркинг“, добави той. Приключи и ученическата кампания за набиране на средства за ремонт на църквата. Събраната сума от родители и деца е 150 лв. Те днес бяха предадени след службата в черквата „Св. Петка“ от директора на енинското училище на църковното настоятелство. Продължава дарителската кампания за църквата в селото. Във връзка с кампанията, Инициативен комитет отправи обръщение към енинската общественост. В Комитета влизат кметът на Енина, директорът на местното училище, управителят на болницата в Казанлък, която е с енински корен, директори на културни институт и общественици . Средствата се събират в дарителски касички поставени в двата църковни храма в селото – „Св. Петка“ и „Св. Георги“.

Храм „Света Петка Търновска“ е най-старият действащ храм в Казанлъшки регион. Обявен е за национален паметник на културата от 1927 година. Гриша Горецов, който е историк по професия и проучва историята на енинския край разказва, че според легендарни сведения, базиращи се най-вече върху житието на светицата писано от Патриарх Евтимий Търновски, храмът е строен през първата половина на 13 век, в годините, когато владетел е цар Иван Асен II. По време на османското владичество на три пъти Енина е било опожарявано от кърджалиите и по време на едно от тях е бил опожарен и храмът на енинци. Останала само част от олтара, който по-късно местните жители успяват да възстановят около 1815 година. Последната възстановка на черквата е от преди 15 години.

В двора на църквата е погребан свещеник Стефан Маналов, един от свещениците извършили опело на загиналите хаджидимитрови четници. Преди около 55 години в храм „Света Петка Търновска“ е открит Енинският Апостол от 11 век, най-старата засега книга, написана на старобългарски език, съхранявана в пределите на България.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com