Свържете се с нас

Казанлък

Започват Музикалните празници „Петко Стайнов“ в Казанлък

Published

on

След двегодишно прекъсване в Казанлък ще бъдат възобновени Музикалните празници „Петко Стайнов“, посветени на именития български композитор. Те ще се състоят от първи до четвърти декември, съобщи пред журналисти Младен Станев, диригент на местния смесен хор „Петко Стайнов“ и организатор на празниците. 

„Началото на празничната програма ще бъде дадено в 11:00 часа на първи декември, когато честваме рождения ден на композитора с поднасяне на цветя пред паметника му в двора на Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“, каза Станев. В 18:00 часа ще се състои и концертът „50 години смесен хор Петко Стайнов“ по хорова програма „Глория“ на Антонио Вивалди, в който участие ще вземе и Симфоничен оркестър – Габрово. Концертът ще бъде в залата на Художествената галерия и Исторически музей „Искра“. 

На 2 декември от 18:00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства жителите и гости на Казанлък ще могат да се насладят на концерт на Вокална студия на оперната прима Стефка Минева. „Тя е една от малкото български артисти, които са достигнали до най-значимите световни сцени. Програмата включва ансамбли и индивидуални изпълнения на участници от цял свят“, коментира Младен Станев.

Началото на тазгодишното издание на традиционния Хоров фестивал „Петко Стайнов“ ще бъде дадено в 11:00 часа в съботния 3 декември, а в 17:00 часа ще се състои хоров концерт, както и награждаване на победителите от фестивала.  „Участие ще вземат седем хорови състава от различни краища на страната. Някои идват за втори или трети път. Те не само изпълняват концертната си програма в Казанлък, но и имат възможността да се запознаят с културата на града, както и да обменят опит и идеи помежду си“, каза още Младен Станев. Програмата сутринта ще открие казанлъшкият хор „Севтополис“, а публиката ще чуе изпълнения на хорове от Габрово и Харманли, Хасково, Шумен, Дупница и София, каза още Станев. 

Той добави, че в 15:00 часа на 3 декември в Литературно-художествен музей „Чудомир“ ще бъдат прожектирани филми за акад. Петко Стайнов и писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Ще се състои и беседа за връзката между двамата творци и дискусия за съвременните проблеми пред изкуството. 

На 4 декември Музикалните празници ще завършат с концерт-матине на ученици от Национално училище по музикални и сценични изкуства „Добрин Петков“ от град Пловдив. „Децата ще представят изпълнения в областта на камерната, инструменталната и вокалната музика“, посочи Станев.

Всички събития са организирани от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“ със съдействието на местните културни институти и са с вход свободен. „Музикалните празници, посветени на акад. Петко Стайнов, се организират от края на 90-те години почти без прекъсване, а през последните години хоровият фестивал се наложи като част от програмата. Идеята е след време в него да има и международно участие. Целта ни е да привлечем вниманието на публиката и да напомним кой е Петко Стайнов, защото някои от неговите произведения са като визитна картичка на българската култура“, коментира още Станев. 

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com