Зазимяват тракийския птицеглав боен кораб на яз. “Копринка”

   

На язовир „Копринка“ край Казанлък се изпълняват дейности по зазимяване на тракийския
птицеглав боен кораб, чието сглобяване започна това лято и който Община Казанлък ще предлага като
атракция на казанлъчани и туристите. Това каза за Радио „Фокус“ Атанас Димитров, ръководител на екипа по проекта „Археосвят – по пътя на великите“. Димитров поясни, че корабът ще бъде съхранен в най-добрия си вид, за да може през пролетта на 2019 година да бъде представен на обществеността и пуснат на вода. Чрез него туристите ще могат по-осезаемо да се “потопят” в древната атмосфера на Долината. Предвижда се
корабът по вода да стига и до мястото, където в древността се е намирал тракийският град Севтополис.
Корабът ще зимува в база на Община Казанлък на язовир „Копринка“, след проведения успешно стрес тест за
здравина на конструкцията.

Киловата греда на кораба е с дължина от 19.5 метра. Направена е от цели парчета дърво, като всичко е
изработвано на ръка, без използването на машини. Така, както са го правили древните тракийски майстори. 300 елемента на ребрата на кораба са изработени от естествено криви дървета, изработени са и диблите – дървени пирони, които са хиляди.

Процесът на сглобяване на тракийския кораб беше наблюдаван на живо от казанлъчани и гостите на града през летните месеци.
Водната птица от шлема на тракийския цар Севт III ще украсява бойния тракийски кораб. Птицата ще бъде разположена на носа и на кърмата, тъй като особеността на кораба, пригоден едновременно за морско и речно плаване, е симетрията на двете му страни. На мачтата ще бъде конструирано „гнездото“ – плетен кош за наблюдателница. Платното на кораба ще бъде изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от живелите по тези земи одриси – лен или памук.

Дървеният материал, от който е направен птицеглавият боен кораб по подобие на плавателните съдове на траките, е осигурен от законна общинска сеч. Котвата ще бъде изработена от камък.
Димитров поясни, че що се отнася до атракциите, в момента с Община Казанлък се разработват точни правила и процедури за безопасност, които трябва да се спазват: „ За да може реконструкцията на кораба да не бъде само едно постижение на експерименталната морска археология, но и една действаща атракция за посетителите на този изключително богат на археологически и исторически факти район – районът на Казанлък.

Всичко по кораба е изпълнено по правилата на експерименталната морска археология.“ Поради тази причина и цялото оборудване на екипажа, както и неговото снаряжение ще бъде от същата епоха – бронзовата епоха – 1783г- Пр.Хр. Членовете на екипажа ще бъдат изцяло студенти от
Националната спортна академия и ще бъдат с бронзови шлемове, наколенници, бронзови мечове, копия. В самия кораб ще има съдове за храна, храната ще бъде същата като на траките. „ Корабът ще бъде като една машина на времето – ще се върне в бронзовата епоха – 3 200 години
назад“, каза още Димитров.
Новият птицеглав кораб е единственият в света и е реплика на бойните кораби отпреди 3200 години.
Славяна ГАЙДАРОВА Фокус

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com