Свържете се с нас

Казанлък

Задържаха надрусан мотопедист

Published

on

На 27.11.2022г., в РУ-Казанлък, е образувано бързо производство по чл.345, ал.2 от НК и бързо производство по чл.343, ал.3 от НК срещу 22-годишен мъж, затова че в 14.07 ч., в с.Копринка,  по ул.“Ален мак“, е управлявал мотопед, който не е регистриран по надлежния ред, след като е употребил наркотични вещества, установено с техническо средство.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

РИОСВ разреши производството на формалин край павелбанското село Горно Сахране

Published

on

РИОСВ-Стара Загора публикува решението си, с което одобрява Доклада по оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното предложение на „Кастамону България“ за разширяване на производството край павелбанското село Горно Сахране.

Решението на екоинспекцията дава право на фирмата да започне реализация на инвестиционното си намерение. „Основната дейност на Кастамону България е производство на плочи от дървесни частици – ПДЧ.

Фирмата предвижда разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли и изграждане на нова инсталация за производство на формалин – суровината, която им е необходима за смолите. Капацитетът на инсталацията за формалин с концентрация 60% ще бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона на година.  

Едновременно с това се въвежда производство на нови продукти – освен  карбамид-формалдехидна смола, която и до момента е произвеждало за нуждите си, предприятието ще произвежда още меламин-формалдехидна смола и  меламин-карбамид-формалдехидна смола. Производственият капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) ще се увеличи от 43 800 т/г. на 79 500т/г., а на новите продукти – меламин-формалдехидна смола (МФС) и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) ще бъдат съответно – 8000 т/г.  и  500т/г., т.е. общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на 88 000 т/г.  

Готовите смоли ще се съхраняват в 12 резервоара с обем от 35 до 300 кубични метра. За производствените си нужди предприятието черпи вода от река Габровница, като разрешеният лимит досега е бил 150 хил. кубични метра на година.

След реализация на инвестиционното намерение не се предвижда изменение на действащото Разрешително за водовземане от повърхностен воден обект – река Габровница.

Изчисленията обаче показват, че само за новата инсталация за формалин ще са нужни до 90 хил. кубика вода годишно“, пише в обосновката на РИОСВ. В решението на регионалната екоинспекция, издадено въз основа на доклада по ОВОС е отбелязано, че предприятието е с нисък рисков потенциал по отношение на околната среда и здравето хората.

То може да се обжалва в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд-Стара Загора. 

Припомняме, че намерението на фирмата да изгради инсталация за производство на формалин, както и да увеличи продукцията си, предизвика гражданско недоволство и протести на хората от близките до предприятието населени места.

Жителите им се опасяват, че по този начин предприятието променя дейността си от дървообработващо в химическо. Вероятно протестите на недоволните жители от селата Горно и Долно Сахране, Голямо Дряново, както и други населени места в Розовата долина, ще продължат.

Продължете с четенето

Казанлък

Кой посегна на животни в Павел баня – все още не се знае, въпреки наградата, обявена от кмета Бесоолу

Published

on

Превенция, действаща зоополиция, съвместна работа на институциите ще доведат до намаляване на случаите на насилие над животни, каза за Радио Стара Загора Ивелина Недкова от „Анимал Хоуп“  – Казанлък. В началото на годината сигнал от природозащитната организация на два пъти постави в центъра на общественото внимание случаи на нехуманно отношение към животни  в Павел баня. 

При първия  ставаше въпрос за отровени кучета, при втория случай сачми  едва не убиха друго животно.  „Водят се досъдебни производства, но все още нямаме информация за развитие и по двата случая“, каза Ивелина Недкова. 

В опит извършителите да бъдат открити,  кметът на община Павел баня, Иса Бесоолу, дори обяви парична награда от 1000 лева за информация, която може да доведе до разкриването им. 

Въпреки сериозния бонус, никой засега не се е свързал с Бесоолу или с полицията., 

„Но пък и няма нови случаи на насилие над животни“, подчерта кметът.  

Местната община има действаща програма за следене и контрол върху популацията на домашните любомци, но пък няма приют за безстопанствни кучета. По закон, държавата и не задължава общините да разполагат с подобно учреждение, казват от Българската агенция по безопасност на храните. И поясняват – ако има ултимативна заповед, това предполага ангажимент на държавата по изграждането на приютите.  А  нормативната уредба в България определя за това отговорни да са  местните власти.

На територията на областта в двете най-големи общини – Стара Загора и Казанлък, има действащи приюти. Инвестиционно намерение за изграждането на такъв пред Областната дирекция по безопасност на храните, е депозирала и община Мъглиж, съобщават от БАБХ. 

“ В общините, в които няма регистрирани приюти за безстопанствени кучета, са налице договори с регистрирани ветеринарни амбулатории или клиники, които извършват ветеринарномедицинските дейности, съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета“, пишат още в отговор на въпроси по темата от Пресцентъра на БАБХ до Радио Стара Загора. 

Тъкмо такъв договор има и община Павел баня.  Но точка 4 от Наредбата за отглеждане на домашни любимци задължава стопаните в случай, че техният домашен любимец роди потомство и те не могат да полагат грижи за него, да оставят потомството тъкмо в приют.  

“ В такива случаи служители от общината  вземат малките, поставят им се маркери и се опитваме да  им намерим стопани“,  уточни кметът. Той призна, че дейността е несвойствена, но не иска да допуска животните да бъдат оставени на произвола на съдбата. 

“ Ние сме малка община и нямаме средства за да изградим приют за безстопанствени кучета“. Затова и засега, не планираме такъв, подчертавам – засега. но ако има възможност за получим финансиране по европейски грант за обособяването на такова учреждение, категорично ще се възползваме, заяви още кметът Бесоолу. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Почитаме паметта на двама светци, кои са те

Published

on


На 28 януари Православната църква почита паметта на преподобните отци Ефрем Сириец и Исаак Сириец.

Имен ден празнуват всички, носещи името Ефрем. Това е древно еврейско име, което на иврит означава плодовит.

Св. Ефрем е роден в град Низибия в Месопотамия около 306 г.

От ранна възраст той изучавал основните истини на вярата и усвоявал християнските добродетели. Бил ръкоположен за дякон, но не пожелал да получи по-висок сан, защото предпочитал да живее като подвижник и да се занимава с богословски трудове. А когато през 363 г. византийците предали Низибия на персите, Ефрем я напуснал и отишъл в град Едеса, където се подвизавал в съседна планина и продължил да се занимава с богословска наука. Не знаел гръцки език, но от преводите на творенията на гръкоезичните отци се запознал подробно с богословските спорове в борбата с ересите.

През 370 г. посетил свети Василий в Кесария, а малко по-късно пътувал при отците и подвижниците на Египет.

Основал богословска школа в Едеса, от която излезли много знаменити учители на Сирийската църква. Като боговдъхновен църковен писател, поет и тълкувател на Свещеното Писание свети Ефрем е оставил множество съчинения. Покаянието и борбата с греха са основни теми в писанията му. А неговата молитва „Господи и Владико на моя живот“ и досега е в православното богослужение през Великия пост. Упокоил се в 373 г.

Св. Исаак Сириец е един от великите подвижници на християнството.

Живял през VII век като отшелник недалече от древния град Ниневия в Месопотамия. За известно време бил и Ниневийски епископ, но отново се върнал към монашеския живот. Той работил и като писател богослов, като задълбочено разяснявал Свещеното Писание и основни истини на християнската вяра.

Давал съвети за духовния живот, почерпени от личния му подвижнически опит, говорил за съзерцанието и молитвата, за състоянието на праведност и греховност, и др. Творенията му заедно с тези на св. Ефрем са основополагащи за духовния живот на всеки християнин.

Източник: БТА/Проф. Иван Желев

Продължете с четенето

Казанлък

Времето днес: Обилни снеговалежи на североизток

Published

on

Днес сняг ще вали на повече места в Северна България, в Североизточна количествата ще са значителни. Това информираха от НИМХ.

Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, в Източна България – временно силен и с него в Лудогорието и Добруджа ще се създават условия за виелици и навявания.

В Южна България ще бъде почти без валежи, там на места и облачността ще се разкъса.

Температурите ще са без съществен дневен ход. Преобладаващите минимални ще са между минус 3 и 2 градуса, в София – около минус 2. Максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса, в София – около 2 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще бъде близко до средното за месеца.

Продължете с четенето

Казанлък

Затварят част от ул.„Иван Вазов“ в град Казанлък от понеделник

Published

on

От 30.01.2023 г., понеделник, се въвежда временна организация и безопасност на движението със затваряне на двете пътни платна за движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства по ул.„Иван Вазов“ в град Казанлък, както следва:

– В участъка  от кръстовището  на ул.„Иван Вазов“ с ул.„Сан Стефано“ до кръстовището с ул.„Академик Петко Стайнов“.

Въвежда се временен режим на движение на ППС по обходните булеварди и  улици: бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“, бул.„Розова долина“, ул.„Христо Ботев“ към съществуващата улична мрежа в Казанлък.

Промените във движението се налагат във връзка с изпълнението на проект на „ВиК“  ЕООД – Стара Загора по реконструкция  на водопроводната и канализационна мрежа на  Казанлък и ще важат от 08,00 часа на 30.01.2023г. (понеделник) до 17,00 часа на 05.02.2023г. (неделя), включително.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаният полицай шофирал с близо 1.6 промила алкохол

Published

on

От 1 до 3 години лишаване от свобода грози полицай от Казанлък, който е шофирал служебен автомобил след употреба на алкохол. Задържаният е старши полицай, с 32-годишен стаж. 

В късния следобед в сряда той застъпил наряд в Павел баня. След като бил повикан да се яви на проверка в участъка в Казанлък, униформеният се качва на патрулката и пристига там около 21 часа, където е тестван за алкохол и наркотици, съобщи районният прокурор Таня Димитрова.

„Тестът за алкохол показал 1.56 промила, а за наркотици е отрицателен. Веднага, със заповед на началника на РУ, е задържан за 24 часа, незабавно се е явил на място следовател, който е образувал досъдебно производство“.

Униформеният е откаран във Филиала за Спешна помощ, където отказал кръвен тест.

Наказанието, което предвижда закона е лишаване от свобода от 1 до три години  и глоба 200 до 1 000 лева.

Наблюдаващият прокурор си е направил самоотвод по делото, тъй като е бивш разследващ полицай в РУ в Казанлък и е имал колегиални взаимоотношения със задържания. Определен е нов наблюдаващ прокурор.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com