Жители на добричкото село Одринци предупредиха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано

   

Жители на добричкото село Одринци предупредиха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано и без те да са предупредени, съобщава БНР.

Минути преди 18 ч. разтревожени жители на селото са позвънили в кореспондентския пункт на Българското национално радио с молба за помощ. Язовир „Одринци” се изпуска със скорост над 3 кубика в секунда и отново всичко е залято – ниви, градини, мазета. Превантивно, след евакуацията на селото преди два месеца, язовирът се изпуска постоянно, макар че две трети от обема му е свободен. След въпроси от страна на радиото в събота вечер изпускането на водата е било спряно.

Повече от 100 души, жители на село Одринци, изпратиха преди време подписка с молба за помощ до премиера Бойко Борисов. Той разпореди на областната администрация да направи проверка. Тя показа, че два пъти Добричката община е отказала преди време да изпусне язовира и така се е стигнало до януарското наводнение и евакуацията на две села. Сега е заведена преписка в Окръжна прокуратура с въпроса – кой е виновен за наводнението. Според дознателя, има над 60 м разлив и в съседни села. Основният проблем, според хората е, че дерето на реката не е почистено. Отговорът на общината е, че има проект за почистване за 3 млн. лева, но пари няма.

Равносметката е, че има наводнени площи и пропаднала реколта. Дъждовете продължават, макар и по-слаби. Изпускането на язовира – също, дори когато няма нужда. Хората остават в постоянна тревога и искат всекидневна информация и контрол на язовира.
Отговорникът за язовир „Одринци” в „Напоителни системи” – Варна Пламен Спасов отрече информацията за неконтролираното изпускане и обясни: „Имаше контролирано изпускане от основния изпускател, което е необходимо да се освободи ретензионен обем, тъй като предстои продължаване на корекцията, завършена по река Суха. Преди 10 мин. преустановихме източването, защото този обем, който бяхме решили да достигне понижението, е 8 млн. и наближи и преди 10 мин. се обадих на елтехника. Той отиде и спря”.

cross.bg

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com