Свържете се с нас

Казанлък

Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра: Главата на Севт III е сензация

Published

on

Жан-Люк Мартинез е роден на 22 март 1964 г. Завършва история и археология в училището на Лувъра. Работил е върху много разкопки в Гърция. От 1997 г. е главен консерватор на наследството в големия френски музей. Между 2007 и 2013 г. ръководи отдела за гръцка, етруска и римска античност. От април 2013 г. е президент-директор на Лувъра, където наследи на поста Жан-Люк Мартинез.

– Г-н Мартинез, кога за първи път чухте думите България и българи?

– Това е сложен въпрос. Във Франция най-много се говореше за страната ви благодарение на Силви Вартан. Деликатно е да се споменава възрастта на дамите, но когато бях дете, тя вече беше много известна. Мисля, че тогава за първи път чух за България. Ако говорим обаче за наука, аз започнах да уча археология, когато бях на 18-19 г.

Тогава научих за археологическото наследство на България и най-вече за Казанлъшката гробница с изрисувания купол. Аз се занимавах с гръцко изкуство, а изкуството на древногръцкия стенопис е изчезнало напълно. В училището на Лувъра карах курсове по гръцка керамика и изобразително изкуство и Франсоа Вилар, който тогава ръководеше отдела за гръцка, eтруска и римска античност, често ни говореше за Казанлъшката гробница. Така че имам детски спомени, свързани с песента, а после като студент от лекциите на Вилар, който в продължение на една година водеше курсове за елинистичното гръцко и римско изобразително изкуство и непрекъснато говореше за гробницата в Казанлък.

– А кога за първи път дойдохте в България?

– Беше доста скоро. Защото много дълго време работих в Гърция и дойдох в България едва преди около 4 години с г-н Анри Лоарет. Моят предшественик притежава неизтощимо любопитство. Той е голям специалист по френска живопис от XIX в. Ние с колегата ми византолог Жаник Дюран бяхме убедени, че трябва непременно да дойдем в България и да открием това културно наследство. Когато пристигнахме с г-н Лоарет, видяхме много неща, обиколихме много музеи, направихме много срещи. Познавах от книгите Панагюрското съкровище, настоявах френската делегация да отиде в Пловдив и Месембрия например. И в този момент се роди идеята за експозицията.

– Струва ми се, че не е много обичайно директор на Лувъра да бъде и комисар на изложба. Какво ви накара да поемете функциите на главен куратор на “Епопея на тракийските царе”?

– Наистина е доста необичайно, но все пак се случва. Анри Лоарет също беше куратор на изложба, както и предшественикът на двама ни Пиер Розенберг. Съгласих се, защото, първо, аз също

бях в екипа, който е в основата на тази експозиция от френска страна, и защото това беше начин да се подчертае голямото значение на този проект във Франция. Това е археологическа изложба, което напомня, че Лувърът е и археологически музей. И също, защото това ми позволи да изуча по-отблизо тези предмети. Главният куратор се занимава с представянето, с каталога, нещо, което аз не правя като директор при другите изложби.

– Защо се говори, че главата на Севт III, която е в центъра на изложбата, има такава изключителна стойност?

– Първо, защото статуите от гръцката и римската епоха са били основно от бронз. В древните описания за Олимпия в Гърция например се говори за 1500-2000 бронзови статуи. От тях са останали едва петнадесетина по света в естествена големина. Защо? Защото бронзът се е претопявал и през Средновековието е бил използван отново, а впрочем и през древността, за да се правят оръжия, да се секат монети. Всичко това буди голямо неудовлетворение сред специалистите по антична скулптура, защото ние знаем, познаваме от текстове какво е представлявала гръцката и римската бронзова скулптура, но на практика тя е изчезнала почти напълно. Така че откриването на всяка нова скулптура от бронз е събитие в света на археологията. Защото това разкрива едно почти изчезнало изкуство.

Откриването от своя страна става винаги при изключителни обстоятелства. Имаме, от една страна, много редките открития, а от друга, изключителните обстоятелства. Бронзовите статуи, които са били откривани, са били или на дъното на морето, в потънали кораби, какъвто е случаят с Реджо ди Калабрия в Италия, или са били разкривани при земетресения, какъвто е случаят с Делфи. А в случая с Голямата Косматка става дума за гроб на цар, който е идентифициран, защото името му е върху предметите – това не се случва почти никога. Например в гроба на Филип Македонски никъде не пише, че това е гробът на Филип Македонски. А тук върху предметите го има името на царя.

Освен това ритуалът е много странен – главата е отсечена от статуята и е заровена в подножието на гроба, който е, според научния термин кенотаф – празен гроб. Така тук е налице типичният за траките ритуал на изчезване на тялото, може би за нарязване на тялото.

Третата причина тази глава да е изключително ценна е, че ние не знаем почти нищо за изкуството на античния портрет. То е познато главно благодарение на монетите, където царете са в профил. Гръцки и римски бронзови творения почти няма, редките, които са запазени, са изображения на богове или герои. Има изключително малко портрети – един, намерен в Олимпия, който е в музея в Атина – на боксьор със счупен нос.

Снимките ѝ веднага бяха разпространени и това предизвика истинска сензация. Освен това очите са запазени, степента на съответствие с една точно определена личност изглежда много голяма, което превръща главата на Севт III наистина в изключително творение. Тя вече е известна, но мисля, че в следващите години безспорно ще стане още по-известна.

– Как се управлява музей като Лувъра, който е като малка държава?

– Това е историческа приемственост преди всичко. Лувърът притежава дълга история, той е исторически дворец от средните векове, после музей от вече близо 2 века. Как се управлява? Като се слуша миналото. Тоест като се изучава това, което е идентичността на Лувъра – дворецът и неговите колекции. Ръководи се и с екип от 3200 души. Това е голям кораб, той не може да се управлява като катамаран. Тъй като съм историк, съм изкушен да кажа, че всеки от нас е само брънка в една историческа верига. Да се каже, че управляваме Лувъра, е твърде силна дума, по-скоро го съпровождаме… Не го казвам от фалшива скромност.

– Ще дойдете ли отново у нас за откриването на двете експозиции, които Лувърът изпраща в България?

– Не мога да кажа отсега дали ще успея да дойда и за двете, но ще се постарая, защото това ще е повод да се видя и с колегите. Българските колеги ни направиха огромен подарък, като ни предоставиха експонатите си. Френският научен свят и експертите от Западна Европа все още познават зле българските музеи, което е несправедливо. Така че се надявам двете изложби да станат повод да се опознае по-добре тяхната работа. За съжаление има и лингвистична бариера. Дълго време информацията за тези колекции се публикуваше само на български и руски. И западните специалисти, и широката публика имаха малък досег до тази литература.

– Разбрахме, че договорът за партньорство между Лувъра и българското Министерство на културата ще бъде подновен през 2017 г. Имате ли вече идеи за нови български изложби?

– Тези неща стават постепенно. Но имахме много проекти, когато дойдохме с моя предшественик Анри Лоарет. От една страна, е археологическата част, която доведе до тази експозиция. Лувърът продължава да участва в българско-френските разкопки в България. Интересува ни и българското царство, средновековното минало на страната ви, вече сме набелязали интересни неща – може би следващият момент от сътрудничеството ни ще се отнася именно до тази епоха. Тя ни интересува много, макар че повечето произведения са в църквите, това са фрески и е доста трудно да се организира такава изложба. Още един възможен сюжет е живописта от XVIII и XIX в. За момента това са само възможни посоки, които се конкретизират след срещите между специалистите. Така или иначе г-н Александър Баралис продължава да участва в съвместното ръководство на археологическите разкопки в България (в Созопол – Аполония Понтийска-бел.ред.), и това е също една от причините да искаме да продължим споразумението.

Казанлък

380 кг безакцизен тютюн е иззет при проверка в с. Хаджидимитрово

Published

on

Голямо количество безакцизен тютюн е иззето при проверка, осъществена от полицейски служители. Вчера към 07.15 ч. на разширение на ПП I – 5, в близост до гр. Шипка, те спрели  л.а. “Ауди”, управляван 54-годишен мъж.  В хода на инспекцията в автомобила открили общо 70 кг ситно нарязан тютюн, без акцизен бандерол, Последвала проверка и в имота в с. Хаджидимитрово, обитаван от мъжа.

Там униформените намерили и иззели още 10 вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи 10 кг нелегален тютюн, машина за рязане, машина за вакуумиране, казан за накисването на тютюна, други 10 бали тютюн с приблизително общо тегло от 250 килограма и 3 найлонови чувала с близо 50 кг натрошен тютюн. Общото открито количество на иззетата контрабандна акцизна стока е с приблизително тегло 380 кг. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Снимката е илюстративна

Продължете с четенето

Казанлък

„Отговорни в изкуството”- Нощ на изкуствата Казанлък’21

Published

on

На  18  септември  2021 г. за  поредна  година  Художествена  галерия – Казанлък  и  Исторически  музей  „Искра”  се  включват  в инициативата  „Европейски  дни  на  наследството” под  мотото  „Отговорни  в  изкуството”. Постоянните  експозиции  на  галерията  и  музея, както  и  изложбата  „Под  патината  на  времето”, гостуваща  колекция  от  фонда  на  Художествена  галерия – Русе,  ще  бъдат  със  свободен  за  разглеждане  вход  от  16  до  24  ч. В  16  ч.  в  залата  за  временни  изложби  на  галерията  ще  бъде  представена  детската  книга  на  Кристина  Тужарова “За Майстора на цветовете”, за живота  на  Владимир  Димитров-Майстора  и  лекция  посветена  на  художника. На срещата ще имате  възможност  да  се  запознаете  и  с   проекта  за  следващата ѝ  книга  посветена  на  Иван Милев. От  21  ч. във  фоайето  на  галерията  и  музея  ще  започне  концертът  на  „Django  cats“, които  ще представят живия ритъм, красивите импровизации, лиричните мелодии и енергията на джипси суинга.  

За  първа  година  галерията  отваря  за  нощно  посещение  и  двата  си    филиала – Къща-музей  „Дечко  Узунов”  и  Къща-музей „Ненко  Балкански”.  Заедно  с  постоянните  експозиции  в  двете  къщи, ще  можете  да   разгледат  и  временните  изложби  в  тях – „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“, в  Къща-музей  „Дечко  Узунов”  и  „Седем седмици в Париж“, самостоятелна изложба на Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева, в  Къща-музей „Ненко  Балкански”.  Богатата  ни  програма  ще  се  пренесе  и  в  тези  две  пространства  и  ще  започне  в  10.30 ч.  с  Детско  творческо  ателие  с  Кристина  Тужарова, на  което  децата  ще  чуят  кратка  лекция  за  живота  на  Владимир  Димитров – Майстора, ще  научат  повече  за  процеса  на  създаване  на  книгата  „За  Майстора  на  цветовете“  и  как  се  прави  книга  за  деца. Ще видят архивни снимки и картини на Майстора, на които се основават текста и илюстрациите. Ще  рисуват  по  картини  на  големия  художник, ще  слушат  музика  и  ще  се  забавляват. От  18 ч.  програмата  ни  продължава  с  Акустична  вечер  със  Стефан  Вълдобрев  и  неговата  „Книга  за  песните“. А  ако  искате  да  си  вземете  и  автограф, заповядайте  още  в  17.30 ч.  в  двора  на  Къща-музей  „Ненко  Балкански“. Следващото  събитие  ще  е  от  19.30 ч., на  което  в  пространството  на  Къща-музей  „Дечко  Узунов“  ще  ви  срещнем  с  Гергана  Атанасова  и  Женя Димова, и  тяхната  Галерия  от  думи.

Заповядайте  да  споделите  с  нас  емоцията  от  нощното  присъствие  в  изпълнените  с  изкуство  и  история  експозиции  на  галерията  и  музея.

Всички  събития  в  програмата  са  със  свободен  вход.

Екипът на Художествена  галерия – Казанлък призовава да бъдем отговорни и спазваме противоепидемичните мерки. Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно и ОТГОВОРНИ  В  ИЗКУСТВОТО.

Продължете с четенето

Казанлък

Стартира Академия за жени предприемачи в Казанлък

Published

on

Сдружение „Жените на Казанлък“  откри Академия за жени предприемачи в Казанлък.

 В продължение на два месеца участничките в обучението  безплатно ще се обучават по програми за бизнес планиране, модели за растеж на фирмата, информационно осигуряване. Дамите ще имат достъп до информация и консултации от специалисти в областта на предприемачеството, ще имат възможност за изготвяне на индивидуални планове за реализиране на собствен бизнес.

Нашата цел е да насърчим равенството между мъжете и жените, да стимулираме професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес, да променим стереотипните нагласи в обществото – каза  Стела Кехайова – председател на сдружението при откриване на Академията – Според проучване на МЕТРО почти всяка втора жена /45%/ мечтае да  започне собствен бизнес, но едва 12 % вярват, че ще успеят. Голямо предизвикателство пред нежната половина на бизнеса са и дълбоко вкоренените обществени стереотипи. Резултати показват, че 65 % от анкетираните собственици на фирми мислят, че както жените, така и мъжете срещат трудности при започване и управление на бизнес. А ок.32 % смятат, че жените по – трудно създават бизнес, отколкото мъжете.“ „Независимо дали ще започнете сой собствен бизнес днес или утре, няма значение. Важното е, че ще получите увереност и подкрепа, ще получите нови знания и усъвършенстване на познания. Важното е, че ще имате своя шанс за развитие“ – каза още Кехайова.

Инициативата е с подкрепата на Български фонд за жените по спечелен проект от конкурс за Общностно развитие 2021г.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 16 септември: Неочаквани приключения за 2 зодии

Published

on

ОВЕН

За Овните четвъртък е изключително благоприятен за сключване на съдружие в търговската дейност. Някои от вас ще получат наследство. Имате служебни проблеми в някаква връзка, действайте за тяхното разрешаване. Ще получите подкрепата на прекия си началник.

ТЕЛЕЦ

Ден за професионална изява е четвъртък при Телците и предоставя много добри възможности за реализация във вашата сфера. Положителни ще са контактите ви днес, които ще ви предоставят ново поле за изява. Някои ще получат известие за спечелване на дело по лични причини.

 

БЛИЗНАЦИ

Добрите възможности в четвъртък за Близнаците не се определят само в една посока. Те са професионални. Не ви липсва и личен шанс, но той няма да се изяви за интимни и емоционални връзки, а като присъстваща стабилност. За някои четвъртък ще бъде свързан със служебно пътуване.

РАК

Днес се колебаете и размишлявате върху проблемите, които напоследък настойчиво ви занимават, а за някои са остри и болезнени. Каквито и да са трудностите, те са преодолими.

ЛЪВ

Мнозина от Лъв са раздразнени от неприятната перспектива, че трябва да тъпчат на едно място, не виждайки ново развитие. Сега сте в период на повтарящи се събития, но промяната няма да се забави. Някои от вас ще имат разговор, в който ще се разглеждат нови възможности.

ДЕВА

Нищо не ви пречи да осъществите намеренията си в четвъртък. Имате шанс за успех, но във всичките си действия трябва да бъдете умерени и да не преминавате границата на допустимото разширение. В професионалните си занимания ще имате успех, на работното си място също.ВЕЗНИ


Успешен четвъртък за вашите любовни контакти. Денят се явява начало на успешен период и за служебния ви живот, където обстоятелствата са били притеснителни за вас. Добро развитие ще имат контактите ви, ще водите преговори по делови въпроси.

СКОРПИОН

Многообразен е четвъртък за Скорпионите, делата ви протичат успешно. Те са свързани с професионалните ангажименти, обществената активност, финансите и провеждането на преговори. Преговарящите днес трябва да бъдат по-резервирани при водения диалог. Не се предоверявайте.

СТРЕЛЕЦ

В четвъртък ще се извърши бурна промяна при Стрелците в личния им живот. Това е трансформация на вътрешно ниво. Трябва да промените подхода си към най-близките хора, за да се изгладят недоразуменията. Не са изключени някои смущения, но в крайна сметка ще се почувствате обновени. С подкрепата на мъж ще осъществите някаква добра идея.

КОЗИРОГ

С по-голяма активност можете да доведете делата си до успешен край. Четвъртък е добър професионален ден и не предполага трудности. За вас те са свързани с дома и по този повод у някои от Козирог настроението е понижено. Проблемите си решавайте сами, без да търсите нечие одобрение и подкрепа. Денят се свързва с финансови печалби и засилени контакти.
 

ВОДОЛЕЙ

Четвъртък ще ви зарадва с неочаквано бързия и положителен развой на събитията около вас. Всичко ще се случва по правилния начин и с нужната бързина. За мнозина е най-характерно чувството на удовлетворение от извършеното до момента в професионалния или личния ви живот. Ангажираните с делови задачи ще имат придобивки.

РИБИ

По своите предразположения днес вие се делите на две големи групи. Едната ще търси начин да постигне равенство в позицията си с тази на околните, а другата ще се осланя на сръчност и хитрост, но ще имате добър шанс за действия, особено при контактите. Рискувайте премерено, за да не съжалявате, като видите крайния резултат.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Любими имена черпят днес, почитаме Света мъченица

Published

on

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий.

Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот.

Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав.

След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие.

След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта.

Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата “Св. Георги” и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава “любим на народа” или “който обича хората”) Людмил, Люси. Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Предимно слънчево и без валежи

Published

on

Предимно слънчево и без валежи ще бъде времето в четвъртък. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. Това съобщават от НИМХ.

Ще духа до умерен югоизточен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com