Свържете се с нас

Казанлък

Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра: Главата на Севт III е сензация

Published

on

Жан-Люк Мартинез е роден на 22 март 1964 г. Завършва история и археология в училището на Лувъра. Работил е върху много разкопки в Гърция. От 1997 г. е главен консерватор на наследството в големия френски музей. Между 2007 и 2013 г. ръководи отдела за гръцка, етруска и римска античност. От април 2013 г. е президент-директор на Лувъра, където наследи на поста Жан-Люк Мартинез.

– Г-н Мартинез, кога за първи път чухте думите България и българи?

– Това е сложен въпрос. Във Франция най-много се говореше за страната ви благодарение на Силви Вартан. Деликатно е да се споменава възрастта на дамите, но когато бях дете, тя вече беше много известна. Мисля, че тогава за първи път чух за България. Ако говорим обаче за наука, аз започнах да уча археология, когато бях на 18-19 г.

Тогава научих за археологическото наследство на България и най-вече за Казанлъшката гробница с изрисувания купол. Аз се занимавах с гръцко изкуство, а изкуството на древногръцкия стенопис е изчезнало напълно. В училището на Лувъра карах курсове по гръцка керамика и изобразително изкуство и Франсоа Вилар, който тогава ръководеше отдела за гръцка, eтруска и римска античност, често ни говореше за Казанлъшката гробница. Така че имам детски спомени, свързани с песента, а после като студент от лекциите на Вилар, който в продължение на една година водеше курсове за елинистичното гръцко и римско изобразително изкуство и непрекъснато говореше за гробницата в Казанлък.

– А кога за първи път дойдохте в България?

– Беше доста скоро. Защото много дълго време работих в Гърция и дойдох в България едва преди около 4 години с г-н Анри Лоарет. Моят предшественик притежава неизтощимо любопитство. Той е голям специалист по френска живопис от XIX в. Ние с колегата ми византолог Жаник Дюран бяхме убедени, че трябва непременно да дойдем в България и да открием това културно наследство. Когато пристигнахме с г-н Лоарет, видяхме много неща, обиколихме много музеи, направихме много срещи. Познавах от книгите Панагюрското съкровище, настоявах френската делегация да отиде в Пловдив и Месембрия например. И в този момент се роди идеята за експозицията.

– Струва ми се, че не е много обичайно директор на Лувъра да бъде и комисар на изложба. Какво ви накара да поемете функциите на главен куратор на “Епопея на тракийските царе”?

– Наистина е доста необичайно, но все пак се случва. Анри Лоарет също беше куратор на изложба, както и предшественикът на двама ни Пиер Розенберг. Съгласих се, защото, първо, аз също

бях в екипа, който е в основата на тази експозиция от френска страна, и защото това беше начин да се подчертае голямото значение на този проект във Франция. Това е археологическа изложба, което напомня, че Лувърът е и археологически музей. И също, защото това ми позволи да изуча по-отблизо тези предмети. Главният куратор се занимава с представянето, с каталога, нещо, което аз не правя като директор при другите изложби.

– Защо се говори, че главата на Севт III, която е в центъра на изложбата, има такава изключителна стойност?

– Първо, защото статуите от гръцката и римската епоха са били основно от бронз. В древните описания за Олимпия в Гърция например се говори за 1500-2000 бронзови статуи. От тях са останали едва петнадесетина по света в естествена големина. Защо? Защото бронзът се е претопявал и през Средновековието е бил използван отново, а впрочем и през древността, за да се правят оръжия, да се секат монети. Всичко това буди голямо неудовлетворение сред специалистите по антична скулптура, защото ние знаем, познаваме от текстове какво е представлявала гръцката и римската бронзова скулптура, но на практика тя е изчезнала почти напълно. Така че откриването на всяка нова скулптура от бронз е събитие в света на археологията. Защото това разкрива едно почти изчезнало изкуство.

Откриването от своя страна става винаги при изключителни обстоятелства. Имаме, от една страна, много редките открития, а от друга, изключителните обстоятелства. Бронзовите статуи, които са били откривани, са били или на дъното на морето, в потънали кораби, какъвто е случаят с Реджо ди Калабрия в Италия, или са били разкривани при земетресения, какъвто е случаят с Делфи. А в случая с Голямата Косматка става дума за гроб на цар, който е идентифициран, защото името му е върху предметите – това не се случва почти никога. Например в гроба на Филип Македонски никъде не пише, че това е гробът на Филип Македонски. А тук върху предметите го има името на царя.

Освен това ритуалът е много странен – главата е отсечена от статуята и е заровена в подножието на гроба, който е, според научния термин кенотаф – празен гроб. Така тук е налице типичният за траките ритуал на изчезване на тялото, може би за нарязване на тялото.

Третата причина тази глава да е изключително ценна е, че ние не знаем почти нищо за изкуството на античния портрет. То е познато главно благодарение на монетите, където царете са в профил. Гръцки и римски бронзови творения почти няма, редките, които са запазени, са изображения на богове или герои. Има изключително малко портрети – един, намерен в Олимпия, който е в музея в Атина – на боксьор със счупен нос.

Снимките ѝ веднага бяха разпространени и това предизвика истинска сензация. Освен това очите са запазени, степента на съответствие с една точно определена личност изглежда много голяма, което превръща главата на Севт III наистина в изключително творение. Тя вече е известна, но мисля, че в следващите години безспорно ще стане още по-известна.

– Как се управлява музей като Лувъра, който е като малка държава?

– Това е историческа приемственост преди всичко. Лувърът притежава дълга история, той е исторически дворец от средните векове, после музей от вече близо 2 века. Как се управлява? Като се слуша миналото. Тоест като се изучава това, което е идентичността на Лувъра – дворецът и неговите колекции. Ръководи се и с екип от 3200 души. Това е голям кораб, той не може да се управлява като катамаран. Тъй като съм историк, съм изкушен да кажа, че всеки от нас е само брънка в една историческа верига. Да се каже, че управляваме Лувъра, е твърде силна дума, по-скоро го съпровождаме… Не го казвам от фалшива скромност.

– Ще дойдете ли отново у нас за откриването на двете експозиции, които Лувърът изпраща в България?

– Не мога да кажа отсега дали ще успея да дойда и за двете, но ще се постарая, защото това ще е повод да се видя и с колегите. Българските колеги ни направиха огромен подарък, като ни предоставиха експонатите си. Френският научен свят и експертите от Западна Европа все още познават зле българските музеи, което е несправедливо. Така че се надявам двете изложби да станат повод да се опознае по-добре тяхната работа. За съжаление има и лингвистична бариера. Дълго време информацията за тези колекции се публикуваше само на български и руски. И западните специалисти, и широката публика имаха малък досег до тази литература.

– Разбрахме, че договорът за партньорство между Лувъра и българското Министерство на културата ще бъде подновен през 2017 г. Имате ли вече идеи за нови български изложби?

– Тези неща стават постепенно. Но имахме много проекти, когато дойдохме с моя предшественик Анри Лоарет. От една страна, е археологическата част, която доведе до тази експозиция. Лувърът продължава да участва в българско-френските разкопки в България. Интересува ни и българското царство, средновековното минало на страната ви, вече сме набелязали интересни неща – може би следващият момент от сътрудничеството ни ще се отнася именно до тази епоха. Тя ни интересува много, макар че повечето произведения са в църквите, това са фрески и е доста трудно да се организира такава изложба. Още един възможен сюжет е живописта от XVIII и XIX в. За момента това са само възможни посоки, които се конкретизират след срещите между специалистите. Така или иначе г-н Александър Баралис продължава да участва в съвместното ръководство на археологическите разкопки в България (в Созопол – Аполония Понтийска-бел.ред.), и това е също една от причините да искаме да продължим споразумението.

Казанлък

Преброяването на безстопанствените кучета на територията на община Казанлък ще започне през септември

Published

on

Процедура по преброяването на безстопанствените кучета на територията на община Казанлък ще започне в началото на септември и ще приключи в края на ноември. Това съобщи управителят на Общинския приют за бездомни животни д-р Генко Мирев. Към момента в приюта се намират 64 животни. От началото на годината са осиновени над 40 кучета, но тенденцията е да намаляват осиновителите, посочи д-р Мирев.  

Запълнен е капацитетът на Общинския приют за бездомни животни на Казанлък. Годишно се залавят, кастрират и връщат по места между 200 и 300 бездомни кучета. Почти е овладяна популацията в града, коментира д-р Генко Мирев, като очаква да се отчетат по-висок процент бездомни животни в малките населени места.

С преброяването се цели да се прецени ефективността на програмите за овладяване на популацията на безстопанствените животни.
БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Представят XXII лятна експедиция „Пирин“ 2022 в Казанлък

Published

on

В Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства- Казанлък днес от 17.30 ще бъде направено мултимедийното представяне на XXII лятна експедиция „Пирин“ 2022 на Туристическо дружество „Орлово гнездо“. 

За четири дни участниците в експедицията са посетили Югозападна България за това и тази вечер ще бъдат показани снимки от Дупница, Сандански, Попина лъка, Рупите, Гоце Делчев, Тешево, Безбожкото езеро, върховете Чиплак баир и Вихрен, Банско, Разлог, Добърско и Юндола. Това разказа за Радио Стара Загора Христо Ангелов от туристическото дружество. 

Ще бъдат представени над 700 фотографии, чиято селекция е направена от Костадин Димов, а самите снимки са дело да участниците в експедицията. 

Продължете с четенето

Казанлък

През второто тримесечие на 2022 г. местните администрации в област Стара Загора са издали разрешителни за строеж на 94 жилищни сгради с 304 жилища в тях

Published

on

През второто тримесечие на 2022 г. местните администрации в област Стара Загора са издали разрешителни за строеж на 94 жилищни сгради с 304 жилища в тях и 37 978 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 151 други сгради с 48 377 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 11.3%, броят на жилищата в тях – с 53.7%, както и общата им застроена площ – с 42.0%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради и тяхната РЗП нарастват съответно с 36.0 и 147.0%.

В сравнение с второто тримесечие на 2021 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са с 8.0% повече, жилищата в тях – с 65.2%, а разгънатата им застроена площ – със 71.3%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са с 29.1% по-малко, докато общата им застроена площ нараства с 47.7%.

През второто тримесечие на 2022 г. в област Стара Загора е започнал строежът на 82 жилищни сгради с 482 жилища в тях и 66 399 кв. м разгъната застроена площ и на 58 други сгради с
27 422 кв.м РЗП.

56348

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 34.4%, а жилищата в тях и общата им застроена площ съответно със 107.8 и 168.5%. Започнал е строежът на 10.8% по-малко други видове сгради, но с 6.9% по-голяма РЗП.

В сравнение с второто тримесечие на 2021 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават със 17.1%, жилищата в тях – със 71.5%, а разгънатата им застроена площ – със 71.1%. Започнатите други видове сгради са с 28.4% по-малко, докато общата им застроена площ е с 23.4% повече.

Продължете с четенето

Казанлък

6 от конкурсите за директори на училища в Старозагорско са прекратени

Published

on

Конкурсите за избор на училищни директори в държавни и общински учебни заведения в Старозагорска продължават. Това обяви изпълняващата длъжността началник на РУО-Стара Загора Милена Йолдова.

Тя подчерта, че въпреки подадената жалба срещу процедурите и решението на съда, на този етап МОН не е изпратило указания за прекратяване на конкурсната процедура. При 6 от общо 32 училища в областта, на които се търси нов директор, изборът е спрян, тъй като нито един кандидат не е заявил желание.

 Общо 43 души са подали документи за участие конкурсната процедура. От тях 7 са заявили желание за повече от едно учебно заведение. Двама не са допуснати, заради липса на коректни документи. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Детска млечна кухня Казанлък спира работа за седмица в края на август

Published

on

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности в кухненския блок на ОП „Кухня-майка, в т.ч. дейност Детска млечна кухня“, град Казанлък, се налага дейността на Предприятието временно да бъде прекъсната за седмица в края на месец август и началото на сепмтември, считано от 29.08.2022 г. до 02.09.2022 г., включително. Прекъсването включва и филиалите на Общинското предприятие за детска храна по населените места в общината. За периода на извършване на ремонтните дейности общинските детски градини и дневните детски ясли ще работят без деца.  

           Направените заявки за храна от родители, ползващи услугите на Детска млечна кухня ще бъдат възобновени още в първия работен ден, в който дейността бъде възобновена, считано на 05.09.2022 г., понеделник.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 16 август: Две зодии ще имат големи проблеми

Published

on

Овен – Необходимо е да запазите емоционалното си равновесие. Този ден не е особено благоприятен за комуникация с други хора. Общуването може да ви натовари и донесе отрицателен заряд.

Телец – Почти целият ден може да е стресиращ за вас, но няма от какво да се притеснявате, защото ще можете да поправите нещата. В работата може да има много стрес и забавяне на програмата, но не със значителни последици!

Близнаци – През днешния ден ще изпитате смесени чувства, които ще оформят във вас един вътрешен напрегнат монолог. Трудно ви е да претеглите и отсеете всички предимства и недостатъци и изпадате в колебания.

Рак  В областта на работата може да допуснете някои грешки, тъй като сте затруднени с концентрацията, така че бъдете много внимателни! Във финансово отношение късметът може да ви се усмихне най-малко там, където очаквате!

Лъв – По финансови въпроси е нужно да бъдете и изключително внимателни, и да се пазите от измамници и фалшиви схеми. Също така не е нужно да разчитате на обещана помощ. Бъдете търпеливи, защото всички проблеми ще трябва да решавате самостоятелно.

Дева – Във всичко бъдете разумни, не действайте под влияние на емоциите. Не се страхувайте да поемете отговорност – можете успешно да се справите със задълженията си. Продължавайте да живеете с мечтите си, но полагайте повече усилия, за да ги превърнете в реалност.

Везни – В някакъв момент може да станете доста упорити и с доминиращо поведение над другите, да искате да придобиете контрол над тях, но скоро ще го преодолеете, поради вашата добронамерена и ведра личност!

Скорпион – Внимавайте да не преминете тънката граница на личните взаимоотношения, които и без това са на път да се пропукат. Снижете чувството си за собственост и се помъчете да се изпълните с хармония.

Стрелец – Днес при вас може да се забележи стремеж да блеснете пред противоположния пол и желание да се представите в по-добра светлина. Силното физическо привличане към някого ще ангажира мисълта ви през целия ден.

Козирог – Излишната енергия няма да ви остави спокойни. Ще ви води мимолетното настроение. Неочаквано за вас може да се решат някои въпроси, които отдавна са ви измъчвали. Избягвайте да се държите екстравагантно.

Водолей – Може да ви се открие добра перспектива, но единствено от вас зависи как ще я възприемете според моментното си настроение и дали ще се възползвате от нея. Често обичате да правите обратното на това, което се иска или очаква от вас.

Риби – Внимавайте с кого се събирате днес, защото общуването с неподходящ човек ще окаже негативно влияние върху чувствата ви и ще повлияе върху настроението ви, което и без това не е много стабилно.

Съветите на Фортуна

Рисков и опасен ден. Днес са актуални поговорките: „Седем пъти премери, един път отрежи“ и „ Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни“. Лесно може да се изпадне под чуждо влияние. Възможни са натравяния, травми, напрежение на работното място или у дома. Ако сте алергични, не излизайте без лекарства. Не се доверявайте на примамливи предложения. Бъдете устойчиви на съблазни и изкушения, провокации. Да се избягват чувства като гордост, злоба и завист. Противопоказни са лъжите под всякаква форма.

Запознанства, възникнали днес не са дълготрайни и полезни, крият опасност от разочарования и измами. Сведете общуването до минимум. Избягвайте места, където има много хора. Не давайте и не вземайте заеми.

Източник: Tribune.bg.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com