Експериментално машинно гласуване ще се проведе в 6 секции в общината

   

87 ще бъдат избирателните секции в община Казанлък в предстоящите президентски избори, каза секретарят на Общинта Ваня Иванова. Тя поясни, че една от секциите ще бъде разположена в МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски“, предвидена е и една подвижна избирателна секция. Ваня Иванова поясни, че до 22 октомври е срокът, в който граждани, които имат увреждания на упорно-двигателния апарат и изпитват затруднения в придвижването си , могат да подадат заявление за гласуване в подвижната избирателна секция, съпроводено от решение на ТЕЛК. Заявленията се подават в Дирекция ГРАО.
До 22 октомври избирателите, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да заяви желанието си да гласува по настоящ адрес. Заявленията се подават в Дирекция ГРАО или в кметствата на населените места.
29 октомври е срокът, до който могат да бъдат отстранявани грешки, при положение, че избирателят забележи такива при проверка.
Образуваните секции в община Казанлък, за улеснение на гражданите, нямат промяна от предходните избори. „Те са разположени предимно в училищата и нямат промяна като обхват и места на гласуване“, поясни Иванова.
От 26 септември са обявени избирателните списъци и всеки избирател, който проявява интерес, може да направи справка. Проверка може да се направи и чрез сайта на Община Казанлък, където в Рубриката „ Избори 2016“ са публикувани тези списъци. На сайта може да се направи и справка директно чрез Дирекция ГРАО по ЕГН. Проведени са вече консултации в политическите партии за определяне на съставите на секционните комисии. Предстои да бъдат направени от партиите конкретни предложения за членовете на комисии, като за 88-те избирателни секции броят на членовете е 780.
„Паралелно с президентските избори ще бъде проведен и национален референдум, което е затруднение за комисиите и затова е необходимо членовете на СИК да бъдат хора с опит“, коментира Иванова. В 6 от избирателните секции ще се проведе експериментално машинното гласуване. Председателите на СИК ще получат възнаграждение в размер на 62 лв., зам.-председателите и секретари – 58 лв. и членовете по 48 лв. Заради референдума всички ще получат и допълнително по 20 лв. Тримата представители на СИК, които ще предадат протоколите в РИК ще получат допълнително по 20 лв.
Очаква се решение на ЦИК, с което да бъдат определени секции, в които ще има експериментално машинно гласуване. От предвидените 500 за страната, в Казанлък ще има вероятно 6 такива секции.
Променен е началният час на изборния ден , секциите ще отворят в 7ч. и ще приключат в 20ч., като остава разпоредбата на Изборния кодекс, че ако след края на изборния ден има избиратели пред секциите, гласуването продължава, но не по-късно от 21ч.
68 985 са имащите право на глас в община Казанлък към момента, от тях 694 ще упражнят своя вот за първи път.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com