Екипът на библиотека „Искра“ в Казанлък ще прилага в работата си професионалния опит на колегите си от европейските страни

   

Библиотека „Искра“ е една от седемте общински библиотека в страната, партньори на Фондация „Глобални библиотеки – България“, включени в проекта „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки”, каза за Радио „ Фокус“ Анна Кожухарова, директор на казанлъшкия културен институт. Тя поясни, че това е третият проект на библиотеката с международно участие, чиято цел е да повиши капацитета на мениджърите и служителите в съвременните обществени библиотеки по един образец, който отдавна се прилага в европейските страни. Сред целите на проекта са да преодолее изоставането на общинските библиотеки спрямо европейските практики, както и да създаде алгоритъм, по който промяната да продължи в национален мащаб.
Проектът е защитен с помощта на консорциум „ Модерни библиотеки“ от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и представлява съвременна европейска програма за обучение на библиотечните директори и служителите в общинските библиотеки в градовете Казанлък, Карлово, Самоков, Котел, Исперих и Димитровград. „ Ние създадохме консорциум „ Модерни библиотеки“ в началото на 2016г., защото имаме желанието да заявим нашата професионална воля за промяна и осъвременяване“, коментира Анна Кожухарова.
Проектът има един обучителен цикъл с посещение на библиотеки в Испания и Финландия и запознаване с добрите библиотечни практики там. Следващата му фаза е съставяне на обучителна програма, с която опитът натрупан по време на международните визити да бъде мултиплициран в другите общински библиотеки в страната, като една добра европейска практика. Проектът ще бъде популяризиран и сред общността, така че библиотеките да защитят своите позиции като партньор на местната власт и в същото време на лидери за развитие.
„Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки” е част от цялостната стратегия на Фондация “Глобални библиотеки – България” за модернизация, европеизация и интернационализацията на библиотеките в страната.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com