Ева Паунова: България може да финансира повече от 1 проект по плана Юнкер

   

Не е правилно да се твърди, че България има шанс да получи финансиране от плана “Юнкер” само за един проект. На този етап Европейската комисия (ЕК) само проучва какъв тип инвестиции са необходими в страните-членки, а кандидатстването за средства тепърва предстои. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод разпространената в медиите информация, че страната ни ще получи 38 млн. евро по един проект от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EФСИ), който възлиза на общо 315 млрд. евро.
Документът, на който медиите се позовават, в действителност е доклад на работната група на ЕК, която оценява какъв тип проекти отговарят на критериите за финансиране от ЕФСИ. В него изрично е посочено, че “не съществуват финансови ангажименти от страна на ЕК, ЕЦБ и страните членки спрямо проектите, включени в този доклад.”
Ева Паунова подчерта, че все още не съществува “лист” с избрани проекти по плана Юнкер. Дори след създаването на такъв списък, той ще бъде “динамичен” – “проекти ще бъдат постоянно добавяни”. В този смисъл не може да се твърди, че възможностите за финансиране в България за ограничени до един проект. Друга неточност в медийната информация относно проектите предложени за финансиране от ЕФСИ е, че одобреният Български проект е за газов интерконектор с Гърция – всъщност, проектът е за създаването на електрическа връзка между ТЕЦ „Марица Изток“ и „Неа Санта“.
Европейският фонд за стратегически инвестиции, чрез който ще бъдат финансирани проектите, все още не е оперативен. В момента Европейският парламент работи по регламента за създаването на ЕФСИ, а финалният документ ще бъде гласуван в следващите няколко месеца. “Заедно с евродепутатите Андрей Новаков и Владимир Уручев предложихме поправки по този документ, които ще гарантират равномерното разпределение на средствата от фонда”, допълни Ева Паунова, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com