Д-р Белчо Белчев: В бюджета за 2020 година на 30 хил. лв. ще бъдат увеличени средствата за лекарите специализанти

   

В бюджета за 2020 година на 30 хил. лв. ще бъдат увеличени средствата за лекарите специализанти, които са сключили договор към МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за специализацията, която продължава в рамките на 5 години и е гаранция за тяхното оставане в болницата като лекари. Това каза за Радио „Фокус“ общинският съветник д-р Белчо Белчев по повод заложеното от кмета Галина Стоянова и нейния екип финансиране на програми в областта на здравеопазването.

Д-р Белчев припомни, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ обслужва жителите на пет общини – Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково, Николаево. „ Всички те се нуждаят от нашата медицинска помощ. Освен увеличените заплати на специализантите, в тази програма е включено и подпомагането на медицински сестри и акушерките, които получават своето образование в Тракийския университет. От такива кадри също имаме нужда в болницата. Масово има недостиг от такива кадри в цялата страна“, посочи той.

В бюджета за 2020 г. е заложено и двойно увеличение на средствата по Програма „Ин витро“ – на 30 хил. лв., като по този начин ще бъдат подпомогнати ин витро процедурите на млади двойки с репродуктивни проблеми.

Друг акцент в бюджета в сферата на здравеопазването, според д-р Белчев, е предстоящият ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ДКЦ – Поликлиника по одобрен проект на Община Казанлък от Националния доверителен екофонд в размер на 757 хил. лв. По този проект са предвидени 151 хил. лв. съфинансиране от общинския бюджет.
Като лекар д-р Белчев заяви, че грижата за хората е най-важна. „Затова и стоим зад проектите на кмета Галина Стоянова, заложени в бюджета за 2020 г., в това число и в сферата на здравеопазването”, посочи той

Славяна ГАЙДАРОВА

Сн. kazanlak.co

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com