Държавен архив-Стара Загора съхранява документите на Църковното настоятелство на храм Свети Атанасий в село Виден

   

Затварянето на културните институти, заради първата вълна на пандемията COVID-19, не подмина и Държавен архив-Стара Загора. Точно тогава пазителите на документалната памет успяха да подредят част от фоновете си, а сред тях да открият и най- старите документи в държавното хранилище. Именно те ще бъдат представени от младши експерт Калина Маджарова на VII национална научна конференция, “Старопланинският регион. Минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм”, организирана от РИМ – Габрово и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, на 22 октомври в Габрово. 

В интервю Маджарова сподели, че документите са били съхранявани във фонд 356-К, където са документите на Църковното настоятелство на храм Свети Атанасий в село Виден, община Павел баня.

Намерените два жълти листа груба хартия, изписани с османотурски надписи, след експертиза на специалисти в София и превод от Михаил Иванов се оказват, че са  буюрулдия /заповед на висш орган на властта, везир или бейлер-бей/ от 18 IX 1858 г. и султански ферман от 6-15 III 1859 г., от времето на султан Абдул Меджид I. Те са написани на венецианска хартия, уточни Калина Маджарова. Двата документа са в духа на хатихумаюна /добрата новина/ от 1856 г. и касаят обновлението на храм Свети Атанасий в село Карагитлий, днес село Виден.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com