Древната Матера идва в Казанлък с изложба и фото-конкурс

   

Каменната Матера, другата, освен българския Пловдив  европейската столица на културата, ще бъде показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в Музея на фотографията.  Изложбата е плод на сътрудничеството между Пловдив и Матера, както и на добрите културни връзки между Италианския културен институт и казанлъшкия фото – музей. Посетителите на експозицията  могат да документират срещата си с нея пред любимите си фотоси  от подредбата  и така да участват с авторска снимка в специален фотоконкурс под името „Пловдив – красотата на детайла“.

„Матера – нюанси“ е четвъртата изложба, която Музеят на фотографията открива съвместно с Италианския културен институт – София. Тя се реализира и с подкрепата на Общински институт „Старинен Пловдив“. Премиерата на изложбата е в Балабановата къща тази пролет. Експозицията въплъщава съвременното усещане за Матера – място, населявано още преди 8 хиляди години,  известно и сега със запазените си  уникални, вкопани в скалите пещерни жилища.  В своята „Матера – нюанси“, авторката Дениз Мацарела показва своите преживявания, запечатали вечността на камъка в кратките секунди на фотографското заснимане. За изложбата си тя казва:“ Когато посетих Матера, моят дух беше точно като на пътешественик: целта ми беше единствено да се завърна вкъщи с убеждението, че съм съпреживяла в пълнота атмосферата на града. И така, събудих се преди зазоряване и излязох, а мой спътник по уличките на града бе снегът, спускащ се от мрака. Вървях спокойно и безцелно, с фотоапарат окачен на врата, но без да търся идеалния ракурс, за да видя изгрева – напротив – търсех с поглед мястото, откъдето изгревът щеше да събуди града. В едно зимно утро открих, че Матера се буди от румена светлина, превръщаща всеки камък в картина и макар че светлината не успява да проникне във всяко кътче, потъналите в тъмнина улици не са мрачни, преминаването през стесняващите се пасажи не провокира чувство на потиснатост, а точно обратното – усещане за гостоприемност. Духът ми чудесно се сля с Матера: всяка крачка разкрива нов поглед към града, всяка уличка и пасаж носят със себе си историята на обитателите им или на случайните минувачи…“

Близо 30 черно-бели фотоси ще види публиката на Музея на фотографията в Казанлък в изложбата, която показва Матера – един град, само за едно поколение време, превърнал се от символ на назадничавост, в знак за достоверна европейска идентичност. 

Събитието „Матера – нюанси“ е и място, което посетителите на изложбата могат да превърнат в нещо повече от съпреживяването, породено от качествена фотография, вярват организаторите на конкурса „Пловдив – красотата на детайла“. Условията за участие са – снимката да бъде авторска, да не бъде публикувана до момента, да е направена от посетител на възраст над 18 години и да бъде изпратена на организаторите до 30-и септември тази година. Авторските права върху снимките не се прехвърлят на организаторите и остават на техните автори, уточняват от Пловдив – европейска столица на културата. В същото време, приемайки регламента на конкурса, участниците в него дават и съгласието техните работи да се публикуват в сайтовете: www.oldplovdiv.com; www.visitplovdiv.com и www.iicsofia.esteri.it.

Изложбата се открива на 12-и септември от 18 часа в музея на фотографията и съвременните визални изкуства в Казанлък. 

Отличените в конкурса ще получат наградите си в Стария град на Пловдив на 3-и октомври.

Организаторите призовават:

  1. Посетете изложбата на Дениз Мацарела!  Направете си селфи снимка с любимата си фотография от изложбата!
  2. Направете снимка с детайл от град Пловдив, не по-малка от 5 MB! Озаглавете фотографията или обяснете в кратък текст (максимум 200 знака), смисъла на фотоса;
  3. Изпратете снимката и заглавието/текста към нея на електронен адрес: concorso@oldplovdiv.com  до 30 – и септември 2019 г. В същия имейл, изпратете прикачена и селфи снимката.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com