Свържете се с нас

Казанлък

До края на 2015г. Културно – информационен център на открито „Севт Трети” ще радва казанлъчани

Published

on

До края на 2015г. Културно – информационен център на открито „Севт Трети” ще бъде готов за гражданите на Казанлък и неговите гости. В момента тече усилена работа на терена на т.нар. „дупка”. Ивелин Недялков – гл. архитект на община Казанлък информира, че е създадена перфектна организация по изпълнението на проекта. Идеята за изграждането на Културно – информационен център на открито „Севт Трети” е на община Казанлък. Центърът е в непосредствена близост до площада на града и близо 25 години бе една грозна дупка, която вече е запълнена.  „До 2012 година, когато се зароди идеята за благоустрояване на една част от центъра на Казанлък. Огромната дупка бе засипана. На тази територия се реализират и идеите на двама частни инвеститори, които имат имоти в тази част”, коментира арх. Недялков и разясни какво ще представлява: „В този център ще има атракционна тента, под която ще бъде разположен павилион за изнасяне на макет на Долината на тракийските царе, шест вертикални щендера, в които ще бъдат изложени артефакти от Долината, сцена на открито с осветление и водна завеса. Пространството пред сцената ще бъде затревено. Във времето, в което тя няма да се ползва по предназначение, ще бъде детска площадка с надуваеми елементи за игра на децата. Всичко останало е парк с пейки, осветление, фонтан. Атракционен акцент ще бъде един прозрачен цилиндър осветен с тракийска колесница на горното ниво над самия цилиндър. Културно-информационният център на открито ще дава възможност на туристите да бъдат ориентирани за туристическите маршрути. Те ще получават карти за атракциите и културно-историческите забележителности на територията на община Казанлък. Макетът на Долината на тракийските царе, който ще бъде разположен в Центъра, ще дава възможност те нагледно да бъдат ориентирани къде отиват, къде се намират, какво ще видят в тракийските гробници в района.” Изпълнението на проекта бе забавено по обективни причини, обясни гл. архитект, посочвайки това, че мястото е трябвало да се засипва, да се валира. Част от земно-изкопните работи са правени няколко месеца, защото всичко, което ще бъде изградено на този терен, трябва да стъпи на здрава основа. Проектът трябва да бъде реализиран в   2015 година. Предвижда се до края на месец юни да приключат всички благоустройствени мероприятия, включително да бъдат наредени плочките и бордюрите, да бъде затревено. Очаква се тази седмица да пристигнат и стълбовете за осветление, поясни арх. Недялков. Финансирането е на стойност 150 000лв. и е от бюджета на общината.

Казанлък

Павел баня подготвя „Чудото“ и „Старци в Турия“

Published

on

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално – на театралното изкуство.

За първи път в историята на дните, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Община Павел баня организира Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото“, който започва на 23 март (събота) т.г. В екипа, работещ по провеждането на дългоочакваното събитие, е актьорът и режисьор Николай Урумов, който е селекционер на спектаклите. В продължение на седмица курортният град ще е домакин на първото по рода си и мащабите си събитие, посветено на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от павелбанското село Турия. Фестивалът ще има конкурсен характер. Наречен е на артистичния псевдоним на твореца – „ЧУДОТО“, тъй като така са се обръщали на кратко към него близките и приятелите му.

В следващите дни Община Павел баня ще обяви в детайли програмата на I-вия Национален фестивал на комедийните спектакли „ЧУДОТО”, които са част от Чудомировите празници. Те ще бъдат тържествено открити с представяне книгата-албум на Гергана Подскочиева – Гечева – родственик на емблематичния писател – хуморист, „Спомени от миналото – Къщите на Павел баня”. Събитието е планирано за 22 март (петък) от 17:30 ч. в зала „Младост” при НЧ „Напред 1903” – гр. Павел баня. Ще прозвучат и изпълнения на Класа по класическа китара при НЧ „Възродена Искра” с преподавател Стефан Христов. Емблематичният журналист Георги Тошев също ще бъде част от тазгодишните Чудомирови празници с представяне на книгата си, посветена на великия Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево.

На 30 март павелбанското село Турия ще се изпълни с кукери от близо и далеч, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. В продължение на часове улиците и площадът в селото ще бъдат огласяни от звъна на кукерските хлопки. Празникът в селото ще започне още на 29 март (петък) в 18:00 ч. със „Заговяване” – спектакъл, представен от самодейците от НЧ „Чудомир – 1905” , с. Турия. Ще бъде представена вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона с прескачане на огън, въртене на „олалии” и др. Местните жители ще подредят и пищна трапеза с традиционни ястия.

Тазгодишните Чудомирови празници в Павел баня обещават да са още по-интересни и предпочитани от местните и гостите на общината от тези през миналата година. Насищането на програмата с повече културни събития допълват нейната колоритност и провокират интереса на все повече хора да бъдат част от нея.

Продължете с четенето

Казанлък

Хванаха 14 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол за седмица в областта

Published

on

За времето от 19.02.2024г. до 25.02.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3731 МПС и 6753 лица. Съставени са 1039 фиша и 254 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо четиринадесет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като от тях девет водачи са шофирали след употреба на алкохол до 1.2 промила, петима са управлявали след употреба на алкохол над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират петима водачи, а един водач, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 8 неправоспособни водачи. Установени са 1145 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 214 проверки, установени са 146 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена една проверка, установено е едно нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Пешеходка пострада при пътнотранспортно произшествие в Казанлък

Published

on

Пешеходка на 76 години е пострадала при пътнотранспортно произшествие на бул. ‘Княз Ал. Батенберг” в Казанлък. Тя е настанена в болница, без опасност за живота. Това съобщиха от ОД на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е настъпил около 12:53 часа на 24 февруари. По първоначална информация, той е между л.а.”Пежо”, управляван от 22-годишен мъж и 76-годишна пешеходка. Участниците в пътнотранспортното произшествие са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати. Местопроизшествието е посетено и обслужено от служители на Районното управление в Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха в Казанлък шофьор с 1,75 промила алкохол в кръвта

Published

on

На 25.02.2024г., в РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.343б,ал.1 от НК, затова че 33-годишен мъж, на същата дата, около 01.10ч., в гр.Казанлък, по бул.“Княз Ал. Батенберг“ е управлявал л.а.“Фолксваген“, след употреба на алкохол, установено с техническо средство, което отчело 1,75 промила.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Автомобилът е иззет.

Продължете с четенето

Казанлък

Горя стопанска пристройка към къща в павелбанско

Published

on

На 23.02.2024г., в 10,50ч., в Участък – Павел баня при РУ-Казанлък е получен сигнал за горяща стопанска пристройка към къща в с.Долно Сахране. Пожарът е изгасен от служители на РСПБЗН-Павел баня. Установено е че вследствие на пожара са обгорени и опушени пристройка към къща, масивна стопанска постройка-плевня, както и част от покривна конструкция на съседен имот. По време на възникване на пожара в сградите не са се намирали хора.

Причините за възникване на пожара се изясняват в рамките на започнато в РУ-Казанлък досъдебно производство по чл. 331, ал.1, вр. чл. 330,ал.1 от НК.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Предприети са мерки срещу гъсеница- борова процесионка на територията на Община Казанлък

Published

on

Във връзка със зачестилите оплаквания от присъствието на вида гъсеница- борова процесионка на територията на Община Казанлък и инициираната подписка за третиране срещу нея, беше направено запитване към Държавно Горско стопанство Казанлък, от чиято компетенция са подобни въпроси, съобщават на информационния си сайт от общината. Мирена Татарджийска -директор на ДГС в Казанлък обясни, че са заложени феромонови капани срещу разпространението на боровата процесионка в района на Казанлък. Тя подчерта, че в момента разпространението на вредителя се следи и няма нашествие. Около 4000 декара борови насаждения в Старозагорска област са обработени от въздуха миналата година с препарат срещу гъсеницата, която се храни с игличките на иглолистните дървета.
Татарджийска предупреждава, че при задаващото се затопляне и влажно време, не е изключено при разходка в гората да се натъкнем на вредителя.
Пръскането срещу гъсеницата се прави през месец август .
Повторното обработване срещу борова процесионка на горските масиви с биологичен агент в този период от годината няма да има ефект,каза директорът на Горското в Казанлък. Тя обясни, че борбата с боровата процесионка включва два етапа. Първият етап е биологична борба, която вече е изпълнена. Вторият е залагане на феромонови капани, които улавят мъжките екземпляри.
Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com