Свържете се с нас

Казанлък

Доброволци от Швейцария подкрепиха децата и младежите от семейните къщи в Казанлък

Published

on

Група ученици от Международното училище на Цуг и Люцерн, Швейцария посетиха децата и младежите, които фондация „Сийдър“ подкрепя в Казанлък.

В рамките на кампанията „И аз съм дете от твоя град“ учениците участваха в различни доброволчески инициативи заедно с децата и младежите от семейните къщички и защитеното жилище и прекараха 3 дни, изпълнени с много усмивки, обич и забавления.

За да подкрепят връстниците си в България младежите от Швейцария са организирали поредица от благотворителни инициативи в училището си, чрез които са набрали средства за финансиране на проекта в Казанлък.

През първия ден от престоя си тук, доброволците посетиха всички къщички, управлявани от фондация „Сийдър“ и се запознаха с децата и младежите в тях. Още през първите часове те успяха да изградят връзка помежду си, въпреки вербалните бариери между тях. Доброволците бяха впечатлени от положителната енергия, струяща от всяка една от къщичките, отношението между екипа и децата, както и волята за живот на всяко едно от тях.

„В началото бяхме много развълнувани и леко притеснени, не знаехме какво да очакваме, но в момента, в който слязохме от автобуса и видяхме всички тези усмихнати лица, се почувствахме на правилното място“, разказаха доброволците.

По време на тридневния си престой учениците се включиха в различни инициативи, които ще подобрят живота на децата и младежите в къщичките. Заедно с тях те засадиха зеленчукови градини във всички къщи, за които децата ще продължат да се грижат. Създадоха още сензорно табло за децата с увреждания, което ще помогне за развиването на техните умения. Всички заедно освежиха обстановката, като боядисаха беседката в защитеното жилище, а през третия ден изрисуваха колоните и стените вътре в къщичките и направиха стаите много по-уютни и красиви.

Освен страхотната работа, която свършиха, учениците прекараха пълноценно време с децата и младежите на фондация „Сийдър“. Заедно те играха, рисуваха, пяха, приготвиха баница и се включиха в урок по български народни танци. За малкото време, което прекараха в Казанлък, учениците успяха да се докоснат до българската култура, да опознаят традициите ни да вникнат в световете на децата и младежите от семейните къщи и защитеното жилище. А за нашите деца и младежи, които са прекарали детството си в големи институции, тези три дни бяха сред най-вълнуващите изживявания, които са им се случвали.
В последния ден от престоя на доброволците те получиха сертификати, с които фондация „Сийдър“ изказа своята благодарност за подкрепата и всеотдайността, с която се включиха във всички планувани дейности. Международното училище на Цуг и Люцерн бе отличено с награда „Кедър“, която символизира устойчивостта на партньорството му с фондацията.

Като завършек на престоя си заедно с децата и младежите, доброволците нарисуваха обща рисунка и написаха своите желания върху балони с хелий, които пуснаха в небето с надеждата, че ще се сбъднат.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com