Доброволци от Франция и Испания работят в социални центрове в Казанлък по проект „ Приятелство в кутия“

   

Трима доброволци от Франция и Испания работят в Казанлък по проекта на Младежки център за развитие (МЦР) „Взаимопомощ“ – „Приятелство в кутия – 2“. Това каза за Радио „ Фокус“ Мария Славова, председател на организацията. Тя уточни, че в края на август към проекта ще се присъедини и доброволка от Полша. Доброволците са активни участници в работни младежки групи, организирани по проекта в Дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Домове за стари хора номер едно и три в Казанлък.
Славова разказа, че проектът „Приятелство в кутия – 2“ дава възможност на участващите в него млади хора да бъдат включени в ежедневната дейност на МЦР „ Взаимопомощ“ и в тази на партньорите му – дневните центрове за деца и младежи с увреждания и домовете за стари хора. „Целта е да бъдат формирани толерантност и приемане на различните сред децата, а и промяна в нагласите в общността към хората с увреждания и възрастните“, коментира Мария Славова. Тя поясни, че доброволците изпълняват различни дейности и арт-терапевтични занимания в центровете и домовете. Целта е да възпитават у децата способност да се приемат разликите, както и да бъдат отправяни послания за приятелство към останалите деца. Те имат възможност да научат повече за децата с увреждания, отглеждани в семейна среда и за проблемите, които ги съпътстват. „Работата в домовете за възрастни хора им дава възможност да развият идеята за толерантност между поколенията“, каза още Мария Славова.
В рамките на проекта се организират и срещи с различни специалисти в области, които вълнуват доброволците на Европейската доброволческа служба и могат да подпомогнат работата им. Освен това младите хора от Франция и Испания участват в издаването на електронен бюлетин на Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ – „ Доброволците“.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com