Свържете се с нас

Казанлък

Днес почитаме велик християнин, ето кой празнува имен ден

Published

on

Легендата за Св. Йоан Златоуст разказва, че…

На днешния ден, 13 ноември, църквата почита паметта на Св. Йоан Златоуст. Легендата за него разказва, че той бил велик християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден в Антиохия, Йоан получил добро образование. Първоначално започнал да работи като адвокат, но после се посветил изцяло на вярата в Иисус Христос. В последствие той прекарва 4 години в пустинята, в пълна изолация от света, изучавайки Христовата вяра.

През 397 г. Йоан Златоуст е избран за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на Църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата в духовните среди и помагал на бедните повече, отколкото на богатите.

Това не се харесало на населението, което искало да се радва на светски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на заточение, но по пътя умира, изричайки вечните думи „Слава Богу за всичко“.

Мощите на великия Св. Йоан Златоуст се пазят в църквата „Свети Георги“, намираща се в днешен Истанбул, Турция.

Днес своя имен ден празнуват всички с името Евлоги! Бъдете здрави, щастливи и успешни!

Продължете с четенето

Казанлък

Всеки може да стане Дядо Коледа за дете в неравностойно положение

Published

on

За девета поредна година Сдружение „Бъдеще за децата“  – Казанлък, организира благотворителната Акция Дядо Коледа под мотото „Заедно да подарим една вълшебна Коледна приказка!”

Кампанията ще се проведе между 1 и 14 декември и в тези две седмици всеки, който пожелае, ще може да зарадва деца и младежи лишени от родителски грижи, деца в риск или неравностойно положение,  съобщи Невена Трифонова, специалист „Комуникации и връзки с обществеността” в сдружение  “Бъдеще за децата“

Едната от двете вълшебни елхи, под които ще бъдат събирани подаръците, се намира  в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, на ул. „Войнишка“ 25,  а другата е в търговски център близо до Културния център в Казанлък, поясни Трифонова. Те са украсени и с  писмата до Дядо Коледа на 200 деца в неравностойно положение, чиито истории ще бъдат разказани в тях.

За тези, които не се намират в Казанлък и не могат физически да стигнат до елхите, за да си вземат писмо, могат да се включат като се свържат с организаторите, а  те ще им  изпратят сканирано писмото, на което няма обозначено името на детето, а номерче.  

„Ваш най-отговорен ангажимент става да осигурите подходящ подарък на детето, според желанието или поне да се доближите максимално“, апелират от „Бъдеще за децата“.

Продължете с четенето

Казанлък

Връщат до 1350 лева от данъците за три деца

Published

on

До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател

Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения предида ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg.

Продължете с четенето

Казанлък

При проверка откриха незаконни дърва за огрев

Published

on

На 25.11.2021 г. от служители на РУ – Казанлък, съвместно със служители на Зонално жандармерийско упавление – Кърджали и Държавно ловно стопанство “Мазалат”, е проведена полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места на територията на Община – Павел баня.

В хода на операцията са извършени проверки на 12 адреса в с. Долно Сахране, с. Манолово и с. Търничени, при които е установено, че в домовете се съхраняват различни количества дърва за огрев, между 0,5 и 3 пространствени кубически метра, без документи, доказващи законния им произход.

В РУ – Казанлък са започнати проверки по чл.235 от НК. Съвместните действия с ДГС и ДЛС на територията на областта за противодействие на незаконната сеч продължават.

Продължете с четенето

Казанлък

Задигнаха 60 литра ракия и други вещи от гараж в Казанлък

Published

on

На 28.11.2021 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение от 51-годишен мъж, затова че в периода от 25.11.2021 г. до 17:00 ч. на 28.11.2021 г. от гараж, намиращ се в гр. Казанлък, ЖК “Изток”, е извършена кражба на агрегат за ел. ток, пробивна машина, електрожен, 2 ъглошлайфа, 4 автомобилни гуми, 7 въдици, бормашина, 60 литра ракия и други вещи.  

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 29 ноември: Лоши новини за 2 зодии

Published

on

ОВЕН

Понеделник има успешно развитие за Овните. Денят е благоприятен за контакти. В професионално отношение ще имате плодотворен ден, но не бъдете наивни, защото някой може да се възползва и да ви причини финансови загуби. Трудности при някои, свързани с наследство.

ТЕЛЕЦ

В понеделник вие сте изразителни, устремени и в състояние да постигнете висок успех в личните или в професионалните си дела. Не проявявайте агресивност при контактите си, защото можете да се провалите.

БЛИЗНАЦИ

Особено добър ден е понеделник за вас и ще бъде успешен във всяко отношение. На работното си място някои от вас ще проявят недоволство и е възможно да се почувстват затруднени. Възможно е шефовете ви да се противопоставят на някои ваши планове, изложете ги друг ден.

РАК

Понеделник е благоприятно начало за вашия професионален живот, но трябва да се съобразите с някои много важни неща, за да не се обърнат против вас. Първото важно условие е да проявите умереност във всичко. Не се предоверявайте и не разкривайте намеренията си.

ЛЪВ

Липсата на информация по интересуващи ви въпроси е най-притеснителното явление за Лъвовете. Днес опитът ви да си я набавите ще бъде фатална стъпка от ваша страна. Оставете нещата такива, каквито са. Съществуват възможности някой да ви създаде професионални трудности.

ДЕВА

Ден за успехи, пълнота и изобилие е понеделник за Девите. Днес няма да имате никакви проблеми от делово или професионално естество. Единственото неприятно явление е опитът на някои от колегите да ви шпионира. Отнасяйте се с по-малко доверие към околните.

ВЕЗНИ

Важен е понеделник за вашите взаимоотношения с приятели или роднини. Тези, които се обръщат към вас за помощ, непременно имат нужда от такава и не им я отказвайте. Денят се характеризира с успехи в професията и в деловите контакти.

СКОРПИОН

В понеделник силата на Скорпионите е изразителна, но обстоятелствата не ви позволяват да действате. Съществуват задръжки, които в някои случаи са у самите вас. Днес най-добре ще се развиват вашите професионални дела и трябва да насочите изцяло енергията си натам.

СТРЕЛЕЦ

Денят ви изправя пред зависимост от определен контакт, най-вероятно от делови порядък. Ако го осъществите, вашият успех не подлежи на съмнение. Работната седмица започвате в конфликтна ситуация. Във финансовите дела днес денят има негативен израз както към професионалистите, така и към бизнесмените. Отдайте се на почивка!

КОЗИРОГ

Труден е понеделник и може би някои ще имат здравословни проблеми, които няма да им дадат възможност да реализират деловите си намерения. Ваш “приятел” ще се опита да ви измами. За други понеделник е успешен в делово отношение. Бъдете дипломатични, ще е необходимо да преглътнете хорска сплетня по ваш адрес. От завист е!

ВОДОЛЕЙ

За Водолеите в понеделник са характерни придобивките и успехът. Необходимо е да проявите повече активност и усет за хармония. Мнозина имат домашни проблеми, които в някои случаи са продължили по-дълго от очакваното. За реализиране на финанси се възползвайте от късмета си. Шансът да спечелите в хазартна игра е голям и късметът няма да ви изневери.
 

РИБИ

Много успешен е понеделник и създава добри възможности за финансова реализация или активност в делови план. При някои са възможни задръжки в делата поради липса на достатъчно информация, но ще можете да си я набавите още днес. Приятели ще се опитат да ви подведат с лъжлива информация или премълчана истина.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Облачно и дъждовно, 19 области са с жълт код

Published

on

Денят ще бъде облачен и дъждовен, с обилни валежи на юг и изток, на места с гръмотевична активност – 19 области са с жълт код. Температурите са изцяло положителни.

В следобедните часове валежите ще започнат да спират, но с настъпването на нощта от запад отново ще завали. Ще нахлува по-студен въздух. По високите полета валежите ще бъдат от сняг

Вятърът ще бъде до умерен, временно силен, ориентиран от югозапад. През втората половина на деня в северозападната част на страната той ще ориентира от северозапад.

Максималните температури са в широки граници – между 8 и 13 градуса на запад и в рамките на 14-19 градуса в централните и източните райони, а по Черноморието – до 20-21.

Минималните са между 6 и 11 градуса в западната част на страната и в рамките на 9-14 градуса в централните и източните райони.

Жълт код за обилни дъждове е в сила за областите: Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра.

Жълт код за обилни дъждове и силен вятър е в сила за областите: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна и Добрич.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com