Днес започва десетото юбилейно издание на “Празници в Долината на тракийските царе”

   

Днес започва десетото юбилейно издание на “Празници в Долината на тракийските царе”, които ще продължат до 30 август в Казанлък. Официалното откриване на дните, посветени на тракийските царе, ще бъде тази вечер от 20.00 часа на пл. “Севтополис” с грандиозно шоу на ансамбъл “Чинари”.

“Траките” е спектакълът подготвен специално за зрителите на Десетите празници в Долината на тракийските царе. Освен танцьорите от “Чинари”, в новия спектакъл участват и трупите “Етнотикс”, “Чинари Дръмс” и “Булгара”. Освен с танцовите композиции на “Чинари”, зрителите на площад “Севтополис” този петък, ще имат възможност да се насладят на още една танцова магия – неповторимото огнено шоу на балет “Дивинитас”.

По време на откриването на Празниците ще се състои десетото връчване на награда “Професор Александър Фол” за 2015. Досега носители на приза са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в Долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов.

С церемонията по връчването на наградата “Професор Александър Фол” ще бъде даден старт на поредица от атрактивни културни събития, научни форуми и експозиции.

И тази година по време на празниците ще се състои международна научна конференция на учени, работещи в областта на тракологията, под наслов “Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Две нови книги ще бъдат представени в дните на Празниците в Долината на тракийските царе. В рамките на научната конференция, която ще се проведе по време на Празниците в Долината на тракийските царе, на 28 август в 15 ч. ще бъде представена книгата “Казанлъшката гробница” с автор Меглена Първин, главен уредник при ИМ “Искра”.

На 29 август /събота/ от 20 ч. на амфитеатралната сцена в близост до Казанлъшката тракийска гробница ще бъде представена книгата на Диана Димитрова от НАИМ при БАН – “Гробницата на цар Севт III в могила Голяма Косматка”.

В програмата на празниците е включен “Панаир на тракийските занаяти”. Изложението ще събере на едно място майстори на различни сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство. Панаирът ще се проведе на казанлъшката улица “Искра”.

По време на празниците в събота ще се състои и екопоход до Мегалита край Бузовград, който ще премине под наслов “По стъпките на траките”. В програмата е включена възстановка на тракийски ритуал, възпроизведен от самодейци от Народно читалище “Любен Каравелов” в Бузовград. По време на екопохода ще могат да се наблюдават още тракийски ритуали, реализирани от Общински театър “Любомир Кабакчиев” и да се чуят песните на Трио “Калина”.

В рамките на Празниците тази година ще се проведе Първият джаз фестивал в Долината на тракийските царе, както и творческа интерпретация от фотограф-художници на забележителностите на региона, която ще носи името,,Артфест мултимедия”. Сред събитията от афиша на празниците е фотопленерът на тема: “Образът- развитие от древността до наши дни” .

В празниците могат да се видят още интересни събития като “Тракийски стан” – демонстрация на тракийски бойни изкуства; бодиарт ,,Тракийски мотиви от Долината на розите”; ревю на тракийско облекло с дегустация на вино; анимации за деца в Долината на траките./Кросс

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com