Димитър Маргаритов, КЗП: „В навечерието на декемврийските празници следим пазара и онлайн търговията за опасни стоки и нелоялни практики”

   

„В навечерието на многото празници, които ни очакват, засилваме присъствието си в търговската мрежа, като същевременно следим и онлайн търговията. Целта е да не бъде допускано разпространението на опасни стоки, нелоялни търговски практики и други тип административни нарушения, които довеждат до засягане интересите на потребителите.” Това съобщи пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Маргаритов предупреди за особено характерните по това време на годината нереални намаления или фалшиви промоции. Потребителите са привлечени в търговския обект чрез рекламна брошура, а на място се оказва, че промоционалните стоки не са налични. Друг трик на търговците е да посочват даден процент намаление, който обаче важи за много малка част от артикулите, а останалите са на редовни цени. Има и случаи, в които намалението не е реално, защото по-високата цена не е прилагана поне един месец преди то да бъде обявяване, както се изисква по закон.

 „Особено сега, когато емоцията взема връх над разума при избора на подаръци и при подготовката за посрещането на тези светли празници, потребителите са по-уязвими от такъв тип оферти, които целят да ги заблудят”, каза председателят.

 Той насочи вниманието на потребителите към по-дългосрочните сделки. „Когато се обвързваме в по-дългосрочни взаимоотношения, трябва внимателно да изчитаме всички документи, които подписваме. Понякога, пропускайки нещо на пръв поглед дребно, може да се окажем обвързани за дълъг период от време с неизгодни условия.”

 Маргаритов насърчи гражданите винаги да реагират, когато правата им са нарушени. „В тези случаи те следва да се обръщат най-вече към нас като институция, която е призвана да защитава правата и интересите на потребителите. Забелязваме, че все по-често в елемент на потребителското поведение се превръща това хората да реагират и да отстояват правата си пред самия търговец, който се е опитал или дори е успял да ги заблуди. Тогава много по-голяма е вероятността неговата реакция да бъде адекватна и спорът да бъде решен още на място. Но, тъй като това невинаги е възможно, нашата комисия е на разположение на потребителите както като контролен орган, така и като орган, който може да съдейства за постигането на едно споразумение при даден потребителски спор. Към нашата комисия функционират т.нар. помирителни комисии, при които се търси едно цивилизовано решаване на потребителския спор под формата на диалог, в който ние приканваме активно да се включат и търговците”, коментира той.

 

Председателят обясни и това, че когато една нелоялна практика бъде пресечена благодарение на активното поведение на потребителя, включително чрез сезиране на контролния орган, това би предотвратило много други хора да пострадат от нея. „Освен това, ние като граждани на едно модерно и развито общество, би трябвало да знаем, че навсякъде просперитетът е скрепен с активност. Когато сме активни, когато се стремим да научаваме правата си и да ги отстояваме, без съмнение успехът на всеки човек би бил успех на цялото общество”, завърши Маргаритов. 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com