Димитър Кабаков: Искаме в театралната зала да провокираме децата като личности, да разсъждават върху темите залегнали в произведенията

   

До края на 2016 г. Общински театър „Любомир Кабакчиев“ ще представи пред казанлъшка публика още четири спектакъла, освен премиерните „Оркестър Титаник“ и „Всичко на масата“. Това каза пред журналисти директорът на театъра Димитър Кабаков. Кабаков поясни, че два от тях са нова форма на театър, която до този момент не е разработвана в града. Това е т.нар. форум-театър, въведен през 70-те години в Бразилия от изтъкнат режисьор и актьор, вид публицистичен театър, разглеждащ основни наболели проблеми в диалог с публиката. Идеята на екипа на казанлъшкия театър е тази форма да бъде приложена към литературните произведения изучавани в училище. На учениците ще бъдат предлагани подобен род спектакли, които не просто да им преразказват произведенията, които те трябва да прочетат, провокират да се дискутира върху основни теми, залегнали в самите произведения. Целта е в рамките на един спектакъл, доколкото е възможно, децата да бъдат провокирани да мислят. „Те отвикнаха да разсъждават върху произведенията, които се изучават в училище. Искаме в театралната зала да провокираме децата като личности, да разсъждават върху темите, които са залегнали в произведенията“, коментира Кабаков.
Първият спектакъл ще бъде посветен на Кръга „ Мисъл“ – на д-р Кръстев, Пенчо Славейков, Яворо и Петко Тодоров. Другият спектакъл е „Шекспир – Сервантес“ по разказ на Антъни Бърджис, един от изтъкнатите английски шекспироведи. Двата спектакъла ще бъдат реализирани от режисьора Стефан Прохоров – млад творец, който е и правнук на Алексей Толстой. Прохоров е и най-младият съвременен драматург в България, с няколко специализации в Европа. Негови спектакли вече са показани в някои европейски фестивали. На казанлъшка сцена през 2017 г. Прохоров ще постави и „Албена“ на Йордан Йовков.
До края на 2016 г. театърът ще реализира коледен спектакъл с Екатерина Кънчева, зам.-директор на Театър „София“ – по приказката „Снежната кралица“. В спектакъла ще вземат участие и малки актьори от трупата на НЧ „Искра“ с ръководител Мая Стоянова. С читалищната самодейна трупа ще бъде реализиран и още един проект на Театър „Любомир Кабакчиев“.
До края на месец септември Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък ще излезе и с две детски премиери. Още в следващите дни – на 15, 16 и 17 септември в детски градини и читалища извън града ще бъдат премиерните представления на спектакъла „Премислени измислици“ на Димитър Гавраилов, актьор от театъра. Другият детски спектакъл, чиято премиера ще бъде на 1 октомври, е „Грозното пате“ по Ханс Кристиян Андерсен, с режисьор Николай Бояджиев.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com