Димитровден e!

   

Днес е Димитровден. Св. мъченик Димитрий Солунски се явява покровител на всички славяни. Култът към него бил пренесен от Тракия в Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватско, Русия. С Димитровден приключва есенният цикъл и се бележи началото на зимния период. Св. Димитър като покровител на зимата, студа и снега според народното поверие язди червен кон, разтърсва дълга бяла брада, от която се посипва първия сняг. Като предвестник на мрака, той се свързва и с мъртвите. Някъде го наричат Распус в смисъл, че всеки до празника се е разплатил. Наемните работници са разпуснати до пролетта. Св.Димитър се почита и като християнски мъченик и като митичен герой. На трапезата трябва да има пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.

Празнуват Димитър, Димо, Димчо, Диман, Дико, Дичо, Митко, Мичо, Тако, Димитра, Димитринка, Димитричка, Дима, Димка, Димана, Димянка, Митка, Митра, Туша. Щастливият им ден е вторник, неблагоприятен – четвъртък. Животно покровител – морж. Удачно време на годината е есента. Знак от зодиака, който им отговаря – Скорпион. Често имат тъмни, изразителни и блестящи очи и черни или тъмно-кестеняви коси. Важни числа в живота им са 5 и 7. Как да поздравите Димитър? Той може да отпразнува празника си на всяко място – в заведение, в къщи, сред природата, навсякъде, стига да е приятна компанията. Обича да се весели. Към алкохола е по-равнодушен, но обожава вкусното ядене. Обича необичайното и неочакваното. Леко преодолява препятствия и бързо реагира на събитията. Има склонност към самоанализ, силна воля и оригинално мислене. Важна роля играят датите – 5, 7, 12, 17, 19, 22, 24, 26, 27 от всеки месец. За да засили своя магнетизъм, Димитър е нужно да носи дрехи в лилаво, пурпурно и черно, дори като отделни детайли, а не цялостно. Артистизмът е в кръвта на Димитър. Много общителен, честичко обича да налага своето мнение. Има много приятели, верен им е, пази техните тайни като свои, но само докато му е изгодно. Не обича чуждите съвети и дори да ги слуша, постъпва пак по-своему. Повече е склонен да обещава, отколкото да изпълнява.

Към работата си се отнася достатъчно отговорно. Подходящи професии за него са артист, певец, юрист, преводач, екскурзовод. Би могъл да постигне успех и в политическата или научната сфера. Човек с буен темперамент, влюбчив, прилепчив, но непостоянен. Ухажва жените от ранна младост до късна старост. Често се жени според първоначалния си импулс. Първият му брак като правило е неудачен с малки изключения. В жените Димитър цени независимостта, чувството за хумор и умението добре да готвят. Вярност от него да не очакват дамите. Препоръчва му се връзка с жени, носещи имената Анна, Антонина, Елена, Людмила, Мария, Наталия и Олга. Да пожелаем колективно на всички именници техните мечти да се сбъднат, а успехът да ги съпътства във всичките им начинания!

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com