Свържете се с нас

Казанлък

„Детска млечна кухня“ работи изцяло по утвърдени изисквания на Министерството на здравеопазването

Published

on

В социалната мрежа се появиха призиви за подписка срещу „Детска млечна кухня”, организирана от майки от Казанлък. В четвъртък /4 август т.г./ в парк „Розариум” се събраха само няколко майки. Една от тях пред медии сподели, че храната е безвкусна, менюто е еднообразно и, че  липсват етикети на всяко бурканче със съдържанието на предлаганата храна. Ето какво е официалното становище на Община Казанлък, относно поставените твърдения на една от майките.

Твърдение 1: „Храната е безвкусна.“

Съгласно действащата нормативна уредба (Наредба №2/07.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни на Министерство на здравеопазването), консумацията на готварска сол за деца до 1 година не се допуска, а от 1 до 3 години – в изключително ограничени количества. Съгласно утвърдения от Министерство на здравеопазването „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст“ не се допуска и използването на подправки и запържване на храните. Всички ястия трябва да са приготвени на пара, варени и в крайни случаи – запечени на фурна. Това е причината, поради която предлаганата храна за децата се приема за безвкусна от страна на някои родители.

Твърдение 2: „Менюто е еднообразно.“

При изготвяне на ежедневното меню се взимат под внимание препоръчителните стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати от Заключителните разпоредби на цитираната по-горе Наредба. При изисквани 720 ккал/ден, от които 252 ккал са за обедно хранене, Общинско предприятие „Кухня-майка, в т. ч. дейност „Детска млечна кухня“ осигурява чрез предлаганата храна, която е само за обяд, приблизително 420 ккал – не за обяд, следобедна закуска и евентуално вечеря (нещо, което по-голямата част от родителите правят). Още повече, че срокът на годност на предлаганото обедно меню е до 14,00 ч., в деня на приготвяне на храната. Ежедневно в менюто се включва поне един от представителите от следните групи храни: зърнени храни и/или картофи; зеленчуци и/или плодове; мляко, млечни продукти, месо, птици, риба, яйца, бобови храни. Задължителните 200 мл. мляко се предлагат под формата на десерт или компонент на основното ястие. Предвид сменения статут на кухнята, считано от м. септември 2015 г. и увеличения капацитет на обслужваните обекти проверките от страна на компетентните органи са много по-чести и до този момент по никакъв начин не установяват разминаване със законоустановените норми. Разнообразието на менютата, продуктовия им набор, както и тяхната енергийна стойност не само за ДМК, но и за детски ясли и детски градини, се контролират от страна на РЗИ – Стара Загора.

Твърдение 3: „Липсват етикети на всяко бурканче със съдържанието на предлаганата храна.“

Тъй като всяко стъклено бурканче се стерилизира за 4 часа при температура над 180оС, при поставен етикет ще се получи нагар, което, от една страна, е неестетично и от друга страна, създава впечатление за недобра хигиена на буркана. В същото време, би затруднило допълнително майките при първоначалното измиване. За целта се изготвя групов етикет, който съдържа абсолютно всички данни, съгласно Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните по Регламент (ЕС) № 1169/2011. Поставен е на видно място на информационното табло в централния офис на ОПКМДМК, както и във всеки един от филиалите в гр. Казанлък и останалите населени места от общината. До менюто за съответния ден се поставя и меню за следващия, което дава възможност на всяка майка да прецени дали желае да закупи съответния талон. Не се допуска поставяне на храната в пластмасови еднократни опаковки, тъй като при високата температура от тях се отделят вредни емисии.  С цел предлагане на по-добро качество на услугата от 1 юни 2015 г. до 18 септември 2015 г. бяха извършени редица ремонтни дейности по основната сграда на Общинско предприятие „Кухня-майка“, в т. ч. дейност „Детска млечна кухня“, гр. Казанлък като: топлоизолиране на стени и покрив; подмяна на дограмата; подмяна на източник на топлина и вътрешно отоплителна инсталация (по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност на „Детска млечна кухня“, гр. Казанлък” на стойност 263 349,64 лв.; строително-ремонтни дейности на подготвителни, кухненски блок, помещения за разпределение на готовата храна, помещение за измиване и дезинфекция на съдовете за разнасяне на храната, складови и други помещения, както и доставката на ново кухненско оборудване (на обща стойност 343 000 лв. от бюджета на Община Казанлък за 2015 г.). Кухнята – майка приготвя целогодишно храна за над 2 500 деца на територията на община Казанлък.

 

 

Продължете с четенето

Казанлък

Кола се блъсна в мантинела по пътя Стара Загора – Казанлък, има пострадал мъж

Published

on

На 14.10.2021 г., около 17:20 часа, по път I-5, между Стара Загора и Казанлък, в района на км.222+400, е настъпил пътен инцидент. По първоначална информация  л.а. “Фолксваген,” управляван от 35-годишен мъж, се е блъснал в мантинела.

От удара е пострадал 50-годишен мъж, пътувал в колата, получил е счупване с луксация на глезенна става. Настанен е за лечение в болнично заведение, без опасност за живота. Без наранявания са водачът и още двама мъже на 51 и 43 години, пътували в колата. Водачът е тестван с техническо средство, за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен. В сектор „Пътна Полиция“ е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал.1, б. “б” от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Иззеха пистолет “Макаров”, без номера и 48 боеприпаса от къща на 22- годишен мъж от Шипка

Published

on

На 14.10.2021 г. от служители на РУ-Казанлък е извършена проверка на имот в гр. Шипка, ползван от 22-годишен мъж. Намерени са и са иззети  пистолет “Макаров”, без номера и 48 боеприпаса, калибър 9х18. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

По случая е образувано бързо производство  по чл.339, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Изложба „44 мига“ на фотографката Мария Цветанова представят в Казанлък

Published

on

Изложбата „44 мига“ на Мария Цветанова представя 44 черно-бели кадъра, запечатали красиви за авторката мигове и гледки от нейни пътувания в страната и чужбина. Фотографиите ни пренасят в Куба, Италия, Хърватска и в различни кътчета на България.

Откриването е на 18 октомври от 17.30ч. в Музея на фотографията и визуалните изкуства в Казанлък.

Авторката избира да дебютира с черно-бяла изложба, защото според нея черно-бялата фотография е по-въздействаща от цветната – чрез формите, светлината, контраста, а и защото фокусира възприятията към сюжета на снимката и в нея по-лесно може да се доловят емоциите. 

Повече за Мария Цветанова

Мария започва за се занимава с фотография преди много години във фотоателието към Лаборатията по рентгено-структурен анализ в Минно-геоложкия университет, където работи баща й. Изживяването в „тъмната стаичка“ е вълшебство за нея.

„Да видиш как от ваничките с проявител и фиксаж, изплуват образи и картини… Често си намирах поводи да отскоча до там, за да проявим с татко филмите и снимките, които заедно заснемахме с тогавашния ни фотоапрат Фед3, или както аз го наричах – Федята”, споделя Мария.

През 2010 г. заради предстоящо пътуване тя купува първия си по-сериозен фотоапарат. След година и половина е сериозно „хлътнала” по фотографията, която става част от нейния живот, а  фотоапарата –  неин най-добър приятел.

За Мария фотографията е страст, магия, смисъл, предизвикателство, себеизразяване.

Мария Цветанова е участвала в множество фотоконкурси, като през 2015 г. печели конкурса „България през твоите очи” със снимка на Ахтополския фар. През 2018 г. получава втора награда на фотоконкурса „Любима София“, организиран от хотел „Даунтаун”.

Има участие в сборната годишна изложба на Клуба на фоторепортерите „Фотомаймуни – отчет за 2018“ през месец декември 2018 г.

На 18-ти февруари 2019 г. в Клуба на фоторепортерите и фотографите в България е представена първата й самостоятелна изложба „44 мига“.

През септември 2019 г. взима участие в сборната изложба „Папата у нас“ в Клуба на фоторепортерите, посветена на гостуването на Папа Франциск в България.

През ноември 2019 г. неин кадър е включен в изложбата „Миг, в който дъхът ми спря“ в галерия Monochrome Hub VLC, Валенсия, Испания.

Продължете с четенето

Казанлък

Фестивалът на Стария град в Калейджи посрещна делегация от Казанлък

Published

on

По покана на кмета на община Муратпаша Юмит Уйсал, на шестия Фестивал на стария град гостува делегация от Казанлък, водена от Кмета Галина Стоянова. Тя е придружена от заместник-кмета Ахмед Мехмед и кмета на село Долно Изворово Ферид Бекиров.

В приветствието към участниците в  събитието домакинът споделя: “Нашият стар град Калейджи, разположен в Муратпаша – сърцето на Анталия, е на 3500 години. За всички нас е много важно древните градове да бъдат съхранени солидарно и да бъдат предадени на бъдещите поколения. Тази година провеждаме Шестия Фестивал на стария град Калейджи за създаване на мрежа между древни градове, която да подсили тази солидарност.“, заявява Юмит Уйсал.

Във фокуса на международния форум, който се провежда между 14 и 17 октомври, с участието на 35 града от 21 държави, са правата на хората да се възползват от културни ценности. Община Казанлък участва в арт проявите, които се проведоха по улиците и пътищата на Калейджи, под формата на тържествено фестивално шествие, в поредицата от срещи на тема „Епични и героични истории на живите стари градове“, които целят запазване на автентичния облик и съхраняване на древната култура и културно-историческо богатство на отделния стар град.

Историческият квартал „Калейджи“, известен като Старият град, се намира в старата част на Анталия. Той е изпълнен със древни забележителности, красиви дървени къщи, градени преди векове, някои от които – възстановени. Калейджи („ограден град“, макар вече портите и стените отдавна да са останали в миналото) се намира в центъра на куроррта на Турската ривиера – Анталия. Основно перо в икономиката е туризмът.

Може да бъде изображение с 4 души, включително Ахмед Мехмед и изправени хора
Може да бъде изображение с 8 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 5 души, включително Ахмед Мехмед, изправени хора и на открито
Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 15 октомврти: Тези 3 зодии да внимават с парите

Published

on

Везни – Днес ще бъдете по-емоционални от обикновено, което може да усложни деня ви повече, тъй като лесно ще реагирате на всеки дразнител. Трудно ще ви се отдават опитите да се прикриете или да се сдържате. Интуицията ви се засилва и е чудесно време да се свържете с висшето си „Аз”.

Скорпион – Необходимо ви е да направите живота си по-колоритен, да намерите нови източници на вдъхновение, да внесете нотка на неопределеност в обичайната обстановка – да  оставите всичко да работи за вас. Чудесен момент за флиртуване.

Стрелец – Ако е възможно, избягвайте да обсъждате онези проблеми, които са ви неприятни. Настройте се за добра и спокойна вечер, прекарайте я в удобна за себе си среда: използвайте всички възможности за възстановяване на умствените сили.

Козирог – Луната ще помогне да нулирате натрупания негатив и да погледнете по-новому на всичко, което се случва.  Не изкушавайте съдбата с необмислени действия. Не бързайте с нещата, просто изчакайте и времето ще постави всичко на мястото. 

Водолей – Някои ще излязат с нови и иновативни предложения за дадена задача, проект или проблем.  Романтична среща или с приятели ще ви зарадва много. Не е изключено да получите неочакван подарък, приятна изненада или специално внимание.

Риби – За да постигнете целите си, са нужни благоразумие, самодисциплина и търпение. Звездите ви съветват да не оставяте личните си дела настрана, за да задоволявате нечии други прищевки и желания. В личен план може да се наложи да направите компромиси, за да постигнете хармония.

Съветите на Фортуна
Мистериозен ден, надарен с мощна универсална енергия. Има голяма вероятност да срещнете нещо мистериозно, непознато, отвъдно. Загадките могат да ви чакат на всеки етап от живота, във всяка ситуация. Погледнете по-отблизо онези, които ще ви заобиколят на този ден.

Може би ще успеете да разгадаете някоя стара тайна или да си отговорите на въпрос, който ви измъчва от дълго време. Денят е подходящ за езотерични практики, превръщайки всякакви желания в реалност с помощта на магически ритуали, йога, създаване на амулети, талисмани.

Вашето подсъзнание няма да функционира както обикновено, а в напълно различен, необичаен режим, който ви позволява да получавате интересуващата ви информация понякога по необичаен начин.  

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Денят на чистите ръце е

Published

on

Светът отбелязва Деня на чистите ръце.

Традицията води началото си от 2008 г., обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената.

Идеята е да се повиши информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете,  като мярка за предпазване от болести. Мотото на деня за 2021 г. е: „Нашето бъдеще е в ръцете ни. Да бъдем заедно”.

Миенето на ръцете беше една от първите препоръки на Световната здравна организация, заедно с носенето на маски, в борбата срещу разпространението на COVID-19.

новини.бг

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com