Два похода по стъпките на траките ще се проведат за празниците в Долината на тракийските царе 2017

   

 Два похода – „Поход на мълчанието” и „Залезът на траките“ ще бъдат проведени на 26 август в рамките на Празници в Долината на тракийските царе 2017, организирани от Община Казанлък. Това каза за Радио „Фокус” директорът на Театър „Любомир Кабакчиев“ Димитър Кабаков. Той заяви, че и двата похода са до природния феномен Мегалита над Бузовград, като по време на походите участниците ще имат възможност да видят възстановката на тракийски ритуали изпълнени от актьори на Театър „Любомир Кабакчиев“. „Походите започват да добиват все повече популярност, защото няколко са сакралните тракийски места в България, но Мегалита е единственото, което е в близост до голям град и е лесно достъпно“, коментира Кабаков.

За поредна година театърът ще прави възстановка на тракийски ритуали, които са базирани на текстове и описания на мистерии от древността. Използвани са податки, останали в българските народни обреди и обичаи, за които се предполага, че са от тракийско време.

Единият от походите до Мегалита – „Поход на мълчанието” е с начален час 10.30 часа на 26 август от центъра на село Бузовград. Историческа беседа за живота и обичаите на траките, за Мегалита и местата, по които ще преминат участниците в похода ще изнесе директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов. По пътя до Мегалита на три места актьори от театъра и самодейци от читалището в Бузовград ще направят възстановки на тракийски ритуали, като основните от тях ще бъдат изнесени на голямата поляна преди Мегалита. Там организаторите предвиждат и почерпка с вино, народни хора, ще бъдат връчени и сертификати на участниците в Похода на мълчанието. За онези от участниците, които желаят, в рамките на 10 минути ще има възстановка на ритуала „Жертвоприношение на боговете“ на самия Мегалит.

С помощта на Исторически музей „Искра“ участниците в похода ще имат възможност да продължат по маршрут до Червената църква, през крепостта Бузово кале до Тракийската гробница край Бузовград.
Точно копие на митичната лира на Орфей, направено през 2009 година в рамките на европейски проект, се очаква да звучи на живо по време на Похода на мълчанието към тракийското светилище.
За първа година програмата на Тракийските празници предвижда и вечерен поход „Залезът на траките“, който ще започне от 18.00 часа на 26 август от центъра на Бузовград. В него ще бъде направена възстановка на ритуали, свързани със слънцестоенето – пролетно, лятно, есенно, зимно.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com