Свържете се с нас

Казанлък

Двама възпитаници на Теодосий Теодосиев правят революция в света на физиката

Published

on

Представете си, че можете да наблюдавате изключително бързи химични реакции. Да „видите“ движението дори на още по-бързите електрони.
И буквално да надникнете в наносвета. Неща непосилни за човешките технически възможности. До днес.

Това вече не звучи като научна фантастика, превръща се в реалност благодарение на научната дързост на двама българи – братята Теньо и Димитър Попминчеви, възпитаници на школата на Теодосий Теодосиев.

Днес, начело на екип от изследователския институт JILA в Колорадо, двамата пишат нова квантова азбука – тази на ярките квантови рентгенови лъчи.
Те тръгват срещу досегашните научни представи и опитват да генерират хармонични вълни чрез пропускане на ултравиолетов лазер през хаотична плазмена среда.
Резултатът е на път да предизвика революция не само в света на технологиите, но и в науката.

С откритието си, публикувано в авторитетното списание „Science”, те сбъдват една дългогодишна мечта на учените и на специалистите от индустрията. Създават лазерна рентгенова „светлина” с нови свойства.

Макар и невидима за човешкото око, този тип светлина е най-ефективният начин, по който може да се концентрира енергия във времето и пространството. До степен, до каквато това е фундаментално ограничено само от квантовата природа на светлината.

При това двамата братя създават първия аналог не на един, а на много лазерни източници на рентгенова светлина. Те заедно сякаш оперират едновременно, но всъщност представляват един единствен рентгенов суперлазер с гребеноподобен спектър от голям брой невидими „цветове”.
Не е фантастика, става дума за чиста наука!

Учените обясняват, че са разработили най-практичния и опростен метод ефектът да се получи от самосебе си – всичко се прави във момента на сътворяването на рентгеновите фотони – без допълнителни сложни физични процеси.

Компресията във времето, която също става автоматично, е с времева продължителност 100 атосекунди (1 атосекунда е равна на 1 милиардна от милиардната от една секунда) и може да се подобрява до още по-къси времеви интервали, ако се прибавят допълнителни невидими рентгенови цветове.

Един четиримерен рентгенов микроскоп, който използва такава светлина, би могъл да види обекти с резолюция от порядъка на атома, като едновременно проследява и най-бързите процеси, протичащи в нашия естествен свят.

Това е нещо принципно различно от досегашните технологии, които даваха възможност за получаването смайващи 3D изображения, но четвъртото измерение оставаше невидимо. Сега за първи път свръхбързите процеси може да се наблюдават едновременно във времето и в пространството.

Ако камерата на мобилен телефон би могла да „замрази” във времето свърхзвуков самолет, то се очаква тези квантови рентгенови лъчи да “замразяват” във времето дори и най-бързите квантови обекти извън ядрото на атома – електроните.

Новото лъчение се сътворява чрез умело „дирижиране“ на електроните-струни в атоми и йони, за да се генерират рентгенови лъчи, с желаните свойства. За „диригент“ на системата двамата братя използват интензивен лазер, който излъчва един единствен цвят в невидимата област на ултравиолета, т.е. има къса дължина на вълната на лъчението, и успяват за първи път да преобразуват излъчването с рекордна ефективност до много по-къси дължини на вълните в рентгеновата област в среда от благороден газ (рентгеновият спектър има приблизително 1000 пъти по-къса дължина на вълната в сравнение с видимия спектър за човешкото око).

Процесът на преобразуване се нарича генериране на хармонични, и е светлинен аналог на издаването на звук от цигулка – ако се скъси дължината на струната, се излъчват звукови вълни с по-висока честота. В оптичния аналог, всеки един излъчващ атом е цигулка, електроните са струните и синхронът се дирижира от „напомпващ” лазер-диригент.

Новото откритие на братя Попминчеви е като момент от “Завръщане в бъдещето” – първите хармонични в газови среди са открити през 1987 г., също чрез използване на ултравиолетов лазер, с основната разлика, че хармоничните са били неизползваеми – липсвало е интуитивно обобщеното разбиране от бъдещето как да се синхронизира излъчване от много атоми, което дава рекордно усилване.
Най-висока е ефективността на излъчване на един изолиран атом при “дирижиране” с ултравиолетов лазер – или когато електроните-струни са къси.

Противоположно на това разбиране, конструктивното усилване на рентгеновата светлина, излъчена от много атоми изисква инфрачервени лазери, за да се постигне силно излъчване в рентгеновия спектър – или когато електроните-струни са дълги, слабо натегнати и беззвучни, но в замяна могат да се синхронизират в огромен оркестър. Това е друг нов режим на генериране на рентгенова светлина, въведен вече в много лаборатории по света, който бе открит по-рано също от двамата братя, патентован от Теньо Попминчев и реализиран с Димитър Попминчев и екипа им.

Използваните по-рано инфрачервени лазери не могат да проникнат в плазма, а на практика се отразят обратно от плазмен щит-огледало, но ултравиолетовата лазерна светлина може да премине дори през плазмен облак от електрони и многократно заредени газови йони.
Още повече, свойствата на йоните позволяват усилване на рентгенова светлина от много йони, единствено ако се използва ултравиолетов лазер.

Забележително е, че вече имаме два взаимно допълващи се фундаментални метода, където „дирижиращите“ лазери усилват лъчение с различни свойства, идеални за различен тип взаимно допълващи се приложения! На практика, рентгеновите лазерни лъчи получени от инфрачервен лазер представляват невидима бяла рентгенова светлина, съдържащи абсолютно всички цветове на “дъгата”, и могат да разграничат свърхбързото функциониране на огромен брой отделни химични елементи в наноструктури, докато рентгеновите лазерни лъчи получени от ултравиолетов лазер могат да вижда много по-фини структури.

Щастлива случайност или не, и двете открития са публикувани в топ журнала за наука Science и са придружени от патенти.

И двете поставят основите на азбуката на усилването на рентгеновите лъчи, които могат да се нарекат „квантови рентгенови лъчи”, в отличие от радиацията от рентгеновата крушка на Вилхелм Рентген.

Всичко това се побира в портативен апарат, опериращ с нова квантова азбука!
А може би нова гама от ноти?
Официалните източници с информация за откритията на Теньо и Димитър Попминчеви – рентген от ултравиолетов лазер [1] и рентген от инфрачервен лазер [2]:

[1] Dimitar Popmintchev, Carlos Hernández-García, Franklin Dollar, Christopher Mancuso, Jose A. Pérez-Hernández, Ming-Chang Chen, Amelia Hankla, Xiaohui Gao, Bonggu Shim, Alexander Gaeta, Maryam Tarazkar, Dmitri Romanov, Robert Levis, Jim Gaffney, Mark Foord, Stephen Libby, Agnieszka Jaron-Becker, Andreas Becker, Luis Plaja, Margaret M. Murnane, Henry C. Kapteyn, Tenio Popmintchev, “Ultraviolet Surprise: Efficient Soft X-ray High Harmonic Generation in Multiply-Ionized Plasmas”, Science 350, 1225 (2015).
Science (2015): http://www.sciencemag.org/content/350/6265/1225.abstract?sid=b6562f38-bf6a-4179-9902-7f36d89a6cd3

[2] Tenio Popmintchev, Ming-Chang Chen, Dimitar Popmintchev, Paul Arpin, Susannah Brown, Skirmantas Ališauskas, Giedrius Andriukaitis, Tadas Balčiunas, Oliver Mücke, Audrius Pugzlys, Andrius Baltuška, Bonggu Shim, Samuel E. Schrauth, Alexander Gaeta, Carlos Hernández-García, Luis Plaja, Andreas Becker, Agnieszka Jaron-Becker, Margaret M. Murnane, Henry C. Kapteyn, “Bright Coherent Ultrahigh Harmonics in the KeV X-ray Regime from Mid-Infrared Femtosecond Lasers”, Science 336, 1287 (2012).
Science (2012): http://www.sciencemag.org/content/336/6086/1287.abstract?sid=b6562f38-bf6a-4179-9902-7f36d89a6cd3

Снимка 214850

Братята Попминчеви – ръка за ръка, в началото на пътя. На снимката Теньо е на 5 години, а Димитър на 2.
Днес те имат световно признание, след като Теньо работи над 15 години в САЩ, а неговият брат – повече от 10. Двамата остават български граждани. Търсят възможности да продават технологиите си по света, но преди всичко искат да ги пренесат в родината си, в български институти – на възрожденски принцип.

http://news.bg/

Казанлък

Главен инспектор Андреан Аврамов е новият началник на РУ-Казанлък

Published

on

Със Заповед на Министъра на вътрешните работи от днес гл. инспектор Андреан Аврамов е временно преназначен на длъжността началник на РУ-Казанлък.

Гл. инспектор Аврамов е завършил АМВР със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Право“. Започва работа в системата на МВР през 1997г. като полицай към сектор „СОД“ при РДВР-Стара Загора. Последователно е работил на различни длъжности в Първо РУ-Стара Загора. До днес е бил началник група в сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ-Стара Загора.

Многократно е награждаван за постигнати високи резултати.

Със Заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, досегашният началник на РУ-Казанлък Петко Стойнов е награден с предметна награда – плакет на ОДМВР-Стара Загора с благодарност за усилията, които е положил за подобряване на организацията и условията на работа на служителите в РУ-Казанлък и добрите резултати за 2023г. Стойнов е назначен на друга длъжност в системата на МВР.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Плащането на местни данъци по електронен път минава в Министерство на е-управлението

Published

on

От първи март тази година декларирането и плащането на местни данъци и такси по електронен път ще се извършва през портала на Министерство на електронното управление, а не през НАП, съобщиха от приходната агенция.

Тези услуги ще бъдат премахнати от електронната й платформа, но за улеснение на потребителите ще бъде осигурена връзка към сайта на министерството.

Целта на промяната е да бъде сведено до минимум времето за обработката на декларираните от потребителите данни, както и на синхронизацията на информацията за платените местни данъци, обясняват от НАП.

От 2005-та година местните данъци и такси се администрират от общините, а не от приходната агенция.

Продължете с четенето

Казанлък

3 март на „Шипка“: Вижте как ще се паркира и какви ограничения се въвеждат

Published

on

За честването на националния празник на връх „Шипка“ от 20:00 часа на 2 март до 18:00 часа на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5 – Е-85 Габрово – връх Шипка-Казанлък, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе-Велико Търново-Дебелец-Проход на Републиката-Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово-Трявна-Белица-Вонеща вода-Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер-Казанлък – път II-55 – Гурково-Проход на Републиката – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ – пресичането на път I-5 с път I-6.

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За участниците в честването движението на 3 март ще се организира, както следва:

От 6:00 до 12:30 часа се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и Казанлък към връх „Шипка“, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на реда от Габрово и Стара Загора.

 

БГНЕС

 

От 12:30 до 18:00 часа автомобилите ще преминават еднопосочно от връх „Шипка“ до Габрово и Казанлък.

Апелират се шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи, както и да следват стриктно пътната сигнализация.

Продължете с четенето

Казанлък

Посвещават февруарския брой на ЛИК на 125-ата годишнина от рождението на академик Дечко Узунов

Published

on

Поводът е 125-ата годишнина от рождението на твореца, на 29 февруари изданието бе представено в Националния пресклуб на БТА в родния му Казанлък.
В представянето участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, доц. Георги Лозанов, директор дирекция за знание и култура „ЛИК“, кметът на Община Казанлък, Галина Стоянова и д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Сред поканените бяха представители на местната администрация, на културни институти и на учебни заведения, общественици.
С огромна благодарност и надежда това издание да влезе в библиотеките в страната се изказа г-н Вълчев. Той сподели, че не е било трудно да се вземе решението точно Дечко Узунов да бъде на корицата.
От своя страна г-жа Стоянова цитира Дечко Узунов с нещо казано през далечната 1983 година:
“Небивало напрежение в атмосферата на света – за война или за мир?!
Нима всичко създадено досега от памтивека до днес ще загине завинаги (в един миг)?!
Земята си отмъщава, ние изсмукахме от нейните недра жизнените ѝ сокове. Взривове и алчният човек разрушиха вечното спокойствие и равновесие – от горещата лава до спокойните вълни на океаните. Въздухът стана задушлив и отровен… Земята престана да бъде наш дом – тръгнахме към Космоса… към галактиката накъде… П = 3,14. Човекът дойде до границата на безумието!
Земята ще свети, гледана от други планети като минало величие на хора и общества, епохи и цивилизации! Каква ирония! Почваме отначало.
Къде си, Орфей̆ ?
Къде си, Питагор?
Къде си, Христос?
Къде сте, Платон и Аристотел?
Микеланджело, кажи ни, ти така ли си мислил, когато създаде образа на пророк Йеремия – над входните порти на храма „Св. Петър“ в Рим! Какво искаше да ти каже твоят Моисей, когато удари с чук коляното му?!”
Чрез думите му се обърна към всички и изрази надеждата си, че все повече българи ще се докоснат до точно такива сакрални издания и мисли, които да ни правят по-смирени.
Тя посочи, че БТА ни връща към духовността и благодари за вниманието, отделено на този велик наш съгражданин.Може да бъде изображение с 5 души, читалня и текстово съобщение
Продължете с четенето

Казанлък

Водолеите да не се правят на герои, а неприятели ще пречат на Рибите

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи доста изненадващ хороскоп за първия ден на март месец. По думите й Водолеите да не се правят на герои, а неприятели ще пречат на Рибите.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Честита Баба Марта! Стабилността ви гарантира подкрепата, която очаквате от вашите колеги на работното място. Не предприемайте нищо ново. Завършете започнатите задачи. Не налагайте мнението си и не проявявайте ината си. Не отказвайте помощ, ако ви е предложена с добри намерения от вашите колеги.

Денят ви дарява шанс за среща с подходящия партньор, ако не сте семейни. Въпреки това проявете предпазливост и си дайте време, за да се убедите, че не грешите в преценката си.

 

ТЕЛЕЦ

Честита Баба Марта! Въпреки привидната ви стабилност, съдбата отново ви поднася изпитания. Прекалено голямо е изкушението да блеснете с умението си да показвате чуждите недостатъци. Ще си спечелите врагове. Проявете предвидливост и сдържаност в общуването. От вашето поведение и разсъдливост зависи успехът ви, ако сте на работното място.

Възможно е, ако не сте семейни да срещнете подходящ партньор. Денят е идеален за встъпване в брак за тези, които вече го имат до себе си. Ако сте семейни или обвързани в сериозни отношения, не се впускайте в нова сексуална връзка.

БЛИЗНАЦИ 

Честита Баба Марта! Денят е противоречив с неочакваните събития, които ви поднася. Изисква от вас анализ на всичко, което сте постигнали. Семейните проблеми са на преден план и изискват такт и търпение, за да ги разрешите. Длъжни сте да бъдете предпазливи по отношение на деловите си партньорите, за да избегнете грешки породени от нереални предложения за бизнес.

Ако чувствата ви са силни и срещат взаимност, не пропускайте възможността да създадете семейство, дори и човекът до вас да не отговаря на идеалът ви. Въпреки, че все още между вас и половинката ви съществува дистанция, днес можете да се сближите чрез желаните и от двама ви сексуални удоволствия.

РАК

Честита Баба Марта! Ще ви изненада предложение за спешна работа. Ако я приключите до края на деня ще ви донесе добра печалба. Не ви съветвам да я отказвате, защото парите са ви необходими. В материално отношение успехите са с вас, ако не се подадете на направените ви предложения за инвестиции през следващата седмица.

Пазете се от проблеми в личния живот. Не проявявайте ревността си, особено ако вие самите сте прегрешили. От една страна сте влюбени, от друга –  изпитвате страх да не бъдете обсебени или пък наранени в интимните мигове.

ЛЪВ

Честита Баба Марта! Днес сте подвластни на емоцията и се налага да направите избор между романтичните увлечения, работата и семейните си задължения. За вас е от значение да си изясните кои са ви приоритетите. Вие сте хората, които най добре знаете към какво се стремите и как очаквате да се развият професионалния ви живот и личните ви отношения.

Денят позволява да изясните причините, ако сте ги обтегнали. Ако имате спешни служебни задачи, обяснете на интимния си партньор причините за закъснението си, за да си спестите прояви на ревност. Сексът със сигурност ще ви се отрази добре. Не го пропускайте, за да остави у вас спомен за невероятно изживяване.

ДЕВА

Честита Баба Марта! Въпреки конфликтите, в които се опитват да ви въвлекат ваши роднини имате възможност да постигнете успех на работното си място и да се справите със служебните си задължения. Бъдете активни. В бизнес делата ви ще настъпи положителна промяна, която ще усетите следобед. Не проявявайте агресия, ако някой отказва да ви подкрепи.

Изпълнени сте с желание да сте обичани, но дали ще е така, зависи и от вас, скъпи жени. За съжаление не сте доказали на интимния си партньор, че споделяте чувствата му. Ако имате желание да си доставите сексуални удоволствия, но интимния ви партньор не е готов за това, съобразете се с желанието му.

ВЕЗНИ

Честита Баба Марта! Ще ви провърви в реализирането на ваши идеи. С  поставените ви служебни задачи си справяте успешно, въпреки че не сте склонни да работите активно. Насрочете делови срещи за следващите дни. Направете уговорката през новата седмица да подпишете договорите, които ще ви донесат добри приходи.

Трудно ще намерите пътя към сърцата на любимите си хора, заради предизвикан от вас конфликт, заради съмненията ви в изневяра. Забравете за сексуалните удоволствия, които отдалечихте сами. Ще ви трябва време и много усилия, за да се сближите отново.

СКОРПИОН

Честита Баба Марта! Налага се да разрешите финансови проблеми. Не се опитвайте да прехвърлите тази задача на вашите колеги. Ако успеете да се справите сами ще заслужите признание за възможностите си. Работата ви спори, ако не се притеснявате, че трябва да приключите по-рано. Общуването с деловите ви партньори е затруднено, но по тяхна вина.

Не ви съветвам да водите разговори с роднините си и да изяснявате отношения. Не се опитвайте да възобновите прекъсната любовна връзка. Ако вечерта си позволите сексуална близост, сами ще си бъдете виновни за проблемите.

СТРЕЛЕЦ

Честита Баба Марта! Провокации от страна на вашите колеги и трудности в общуването не бива да ви развалят настроението в успешния ден. Деловите разговори ви носят полза. Работата ви спори. Бъдете сдържани, дори и ако нарочно се опитват да ви пречат. Не реагирайте импулсивно и агресивно и не се подавайте на погрешни съвети.

Пазете се от влиянието на ваши близки. Не одобряват интимната ви връзка. Опитите на ваши роднини да се отдадете на сексуални преживявания с избран от тях партньор трябва да избегнете на всяка цена, ако сте истински влюбени.

КОЗИРОГ

Честита Баба Марта! Във ваша полза е да се пазите от резки скокове в настроението, с които вредите на отношенията си. Ако имате запознанства, добре ги преценявайте. Сред новите ви познати може да има идеални хора, но това не означава, че веднага може да им се доверите изцяло. Сред тях може да има и познати на ваши неприятели.

Предпазвайте се от разправии. Няма да ви липсват семейни проблеми, свързани с нежеланието ви да задоволите прищявка на интимния си партньор. Сексът няма да ви достави удоволствие, защото е средство за изнудване. Не го допускайте.

ВОДОЛЕЙ

Честита Баба Марта! Не се правете на герои и не надскачайте възможностите си. На работното място бъдете търпеливи и разсъдливи и се дистанцирайте от кризата в отношенията, която изживяхте сутринта. Успехът е с вас, ако не допуснете агресивни изблици. Невъзможност да разрешите служебните си проблеми не е причина да сте нервни.

Ако не сте семейни и сте намерили подходящата половинка, днес е идеален ден за създаване на семейство. Постарайте се да сте мили с любимите си хора. Вечерта се отдайте на незабравими сексуални удоволствия. Сексът ще ви зареди със сили.

РИБИ

Честита Баба Марта! Причината за трудностите по пътя ви е породена от проява на безцеремонност и грубост на вашите неприятели. Те се опитват да рушат авторитета ви и да ви злепоставят пред вашите делови партньори. Общуването с вашите колеги е затруднено, заради нежелание да вникнете в думите им.

Несемейните жени да очакват романтична среща. Чувствата на семейните са споделени. Нямате причина, мили жени, да недоволствате и да обвинявате партньора си, че не ви обръща внимание.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Имен ден: Прекрасни имена черпят навръх Баба Марта, спазват тези строги обичаи! Любопитни СНИМКИ

Published

on

На първи март празнуваме Баба Марта. Тя е символ на настъпващата пролет, на топлината и светлината.

Обреди и Традиции
В народните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита.

От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни.

Според някои вярвания на този ден се празнува и за предпазване от змии и гущери, схващани като потенциални вредители. Като предпазни мерки срещу тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за 1-ви март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни. Мартениците се слагат на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво. В някои български региони мястото, където е поставена мартеницата зависи от социалното положение.

Младите неомъжени девойки носят мартеници от ляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници.

Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Поверия
Преди изгрев слънце жените изнасят на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Вярва се, че червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не излизат рано, за да не срещнат баба Марта и да не я разсърдят. Ако я срещнат момичета, времето ще е топло и хубаво.
Жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените избягват да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.

Мартин – значение, произход и имен ден

Мартин
• Мартин е латинско име, което означава войнствен.
• Името произлиза от древноримския бог на войната Марс.
• Мъжете с това име празнуват имен ден на 1 март.
• Още от дете всеки Мартин е много любезен, но също така затворен и плах.
• Мъжете с това име обичат риболова и спорта.
• Мартин подбира много внимателно приятелите си.

Значение на буквите в името
М – грижовен характер, желание да помага, понякога срамежлив, предупреждение за недопустимост на хищническо отношение към природата, преодоляване на изкушението да е център на вниманието.

А – символ на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, желание за духовен и физически комфорт.

Р – способност да не бъдат измамени от външни фактори, способност да проникват в същността, самочувствие, стремеж за активност, смелост, страст и понякога неразумно поемане на риск и авантюризъм, склонност към догматизъм в разсъжденията.
Т – творческа личност, чувствителен характер, интуиция, стремеж към непрекъснато търсене на истината, символът на кръста напомня за преходността на живота и затова не отлагат нещата, които могат да се свършат сега.

И – финес, чувствителност, доброта, стремеж към хармония с околната среда, романтичен мек характер, ефективността и практичността много често е просто поза, за да се скрие истинската същност.

Н – знак на протест, отхвърляне на всичко безразборно, вътрешна сила, остър критичен ум, желание за духовно и физическо здраве, трудолюбие и упорита работа, отхвърляне на монотонната и скучна работа.

На 1 март имен ден празнуват и всички с имената Евдокий и Евдокия

Православната църква чества паметта на св. Евдокия. От гръцки името означава „благопожелание“ и „добра воля“.
Вярва се, че жените с това име са с добър и спокоен характер. Евдокия държи на честността и справедливостта, но въпреки това добродушният ѝ характер може да прости всяка лъжа и грешка.

Днес имен ден имат всички, които носят имената Марта, Мартина, Мартин, Евдокий и Евдокия. blitz

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com