Свържете се с нас

Казанлък

„Да преодолеем забравата – летопис на стар казанлъшки род” е вече факт

Published

on

Книгата „Да преодолеем забравата – летопис на стар казанлъшки род” бе представена пред казанлъшката общественост, част от Празници на цъфналите вишни. Няма нищо случайно, защото нейният автор юристът Стефан Саранеделчев е един от създателите и организаторите на тези празници в Казанлък. Стефан Саранеделчев е добре позната личност в града на розите. През май 2015г. и април 2016г. излязоха от печат две негови книги с родословни изследвания озаглавени „Да съхраним зелените клонки – хроника на рода Саранеделчеви от гр. Казанлък” и „Да възродим задружността – потомците на Пенчо Калайджиев от Казанлък 1815 – 2015г.”

„Да преодолеем забравата – летопис на стар казанлъшки род” е третата му книга. Това е поредната документална книга на бившия дългогодишен заместник-председател на Окръжен съд – Стара Загора, в която той описва още едно родословно дърво с дълбоки корени в Казанлък. Наред с това, Стефан Саранеделчев разкрива много интересни и неизвестни  факти, свързани със събития, хора и емблематични места в града на розите. „Да преодолеем забравата – летопис на стар казанлъшки род, Кьорнедялкови” е един своеобразен завършек на родовата трилогия, както самият автор отбелязва. „Той  е един от най-харизматичните и вечни по дух старозагорски съдии. Той е човек с разностранни интереси, оставил дълбока диря в кариерата, автор на няколко книги, запален турист, ревностен патриот, филантроп, сладкодумен и верен приятел, добър пример за подражание”, така го представи директорът на ИМ „Искра” д-р Момчил Маринов, цитирайки извадка от в. „Старозагорски новини”.  Историкът припомни, че Саранеделчев е потомък на три казанлъшки рода, с вековни традиции. „Моето възприятие  за него е като за човек безгранично влюбен в Казанлък  и розовата долина”, каза Маринов и допълни, че книгата е изпълнена с много четивен стил и дава възприятие за непренудено и пълноценно родолюбие, за едно носталгично, но с пълно неподправена гордост връщане към миналото на нашия град. Макар и да не се е занимавал с история, авторът с книгата си представя един истински извор от историята за миналото на Казанлък и региона. „На страниците на тази книга ще срещнете историята, представена стегнато, поднесена по лесно четивен начин на повече от 263 души от 8 поколения, като 170 човека е клона на рода Дечо Кьорнедялков. Ще се натъкнем на известни личности и съвременници като Йордан Христосков, Владимир Колев, Нина Радева и др. От цялото съдържание на книгата, от прословутия педантизъм за отнасяне към източниците, стигаме до истинско представяне на определението „сара”  – представляващо справедливост, ред. През това трудолюбие, точност, детайлност заедно с начина на описание, изводът е, че Казанлък има мая, която може да не е толкова известна по обем и мащаб и самите ние да не оценяваме това, което имаме, това което са направили предшествениците ни преди нас”, каза още Маринов.

Авторът на книгата Стефан Саранеделчев разказа любопитни моменти от книгата си. Той поясни, че книгата „Да преодолеем забравата” е за рода му с родоначалник Недялко, роден в началото на 19 век в Казанлък. При измъчване от разбойници те му извадили едното око. Поради това са започнали да му казват Кьор Недялко ( от турската дума “кьор”, която означава сляп, а на децата му викали „кьорнедялковите, а рода станал – Кьорнедялковия. От второто десетилетие на 20 век постепенно потомците от рода изоставят това фамилно име и предпочитат да се именуват Недялкови. Последните официално изписани с тази фамилия са прадядото на Стефан Саранеделчев – Дечо Денев Кьорнедялков и първият му братовчед Стефан Христов Кьорнедялков. Прадядо му Дечо е роден 1865 г., а е загинал през Междусъюзническата война на 12 юли 1913 г. Името на Дечо Кьорнедялков е изписано на западната страна на Паметника на загиналите във войните казанлъчани в парк “Розариума”. Братовчед му Стефан е брат на бабата по бащина линия на казанлъшката общественичка и писателка Лилия Димитрова. Той е загинал през Първата световна война – на 12 септември 1915 г. Името му също е изписано на Паметника в парк “Розариума”.

 

Има още един от рода, който е изписан на този паметник. Това е Иван Дочев Сапунов, загинал на 17 октомври 1912 г. в Балканската война. Негова е била къщата на ул.”Хр.Ботев” № 52, където за кратко през последното десетилетие на 19 век е бил настанен под наем Работнически клуб “Дружба”.

 

Саранеделчев разкри и още една любопитна подробност, която той пази в огромния си архив от спомени и документи: „През 60-те години на миналия век къщата е отчуждена и там направиха музейна експозиция, в която изложиха печатната машина, на която в Печатница “Надежда” се е печатал “Работнически вестник”. В действителност Печатницата не е била никога там,  а на ул.”Славянска” и там на един от жилищните блокове има скромна паметна плоча. По незнайни причини преди 4-5 години от БСП сложиха плоча на Сапуновата къща с погрешен текст, че там е била печатницата…”, коментира авторът.

Стефан Саранеделчев посвещава книгата си в памет на прадядо си Дечо Денев Каранедялков, загинал в Междусъюзническата война 1013г., както и на всички сегашни и бъдещи потомци на родоначалника – ослепения от злодеи Недялко. На представянето на книгата присъстваха родственици на автора, приятели и граждани. Книгата съдържа и богат снимков материал, както и подробна схема на рода Кьорнедялкови.

 

 

Продължете с четенето

Казанлък

Куп медали за Школа „Орфей“ от конкурса „Една българска роза“

Published

on

Изключителен успех за певиците от Школа „Орфей“ с вокалния педагог Мариана Мъгева при НЧ „Възродена Искра – 2000“  на XIII-ти национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Една българска роза“, който се проведе на 12 юни. Той бе организиран от ОДК „Св. Иван Рилски“, и е част от празничния календар на гр. Казанлък.

На сцената на Военен клуб се срещнаха деца от различни градове на страната, за да покажат своите певчески умения.

Възпитаничките на г-жа Мъгева получиха висока оценка за вокалните си изпълнения на български и английски поп песни. Габриела Жекова, Рени Петрова и Елена Николаева, спечелиха първи места, а Илона Георгиева бе отличена с второ място от професионалното жури – Цвети Георгиева, Светлина Христова и Павел Цонев.

С качество, професионализъм и вдъхновено изпълнение талантливите момичета получиха заслужени аплодисменти от жури и публика.

Продължете с четенето

Казанлък

Назначиха нов заместник-областен управител на област Стара Загора

Published

on

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник областен управител на област Стара Загора е назначен Стоян Стоянов.

В периода август 1989 г. – април 2008 г. Стоянов е работил в Министерството на отбраната, а от април 2008 г. до декември 2011 г. в ДАНС, където е заемал позиции на изпълнителско и средно управленско ниво. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалностите строително инженерство и по национална сигурност и отбрана. Стоянов е участвал също в мироопазваща мисия в Босна и Херцеговина през 2007 г. като част от ръководството на българския контингент.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 90 хиляди са жилищните сгради в област Стара Загора

Published

on

Към края на миналата година жилищният фонд в област Стара Загора се състои от 89 684 жилищни сгради или с 44 повече в сравнение с 2019 година. В градовете се намират 32.5% от всички жилищни сгради, а в селата – 67.5%.

Най-висок е относителният дял на жилищните сгради построени в периода 1946 – 1960 г. – 28.1%, а най-нисък на тези, построени след 2011 г. – 1.0%

Според разпределението на жилищните сгради по конструкция преобладават тухлените сгради (с бетонна плоча или с гредоред) – 60 039 или 66.9% от всички жилищни сгради. Стоманобетонните жилищни сгради в областта са 2.4%, панелните – 0.9%, а сградите с друга конструкция – 29.8%.Към 31.12.2020 г. броят на жилищата в област Стара Загора е 176 750. В градовете се намират 114 887 жилища или 65.0% от общия брой.

Най-голям е делът на тристайните жилища – 35.6% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с две стаи – 32.4%, а най-малък на жилищата с шест и повече стаи – 3.4%. Средният брой лица на едно жилище отчетен в област Стара Загора е 1.8, като за градовете показателят е 1.9 лица, а за селата – 1.5.

Преобладаващата част от жилищата са собственост на частни физически лица – 171.5 хил. или 97.0% от общия жилищен фонд на област Стара Загора.

Общата полезна площ на жилищата в областта е 12 713.6 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно жилище в областта е 71.9 кв. м., като в градовете тя е 72.9 кв. м., а в селата – 70.1 кв. метра.

Средната жилищна площ на човек от населението в област Стара Загора е 34.9 кв. м., като за градовете тя е 33.1 кв. м., а за селата 39.1 кв. метра. Основните признаци, характеризиращи благоустроеността на жилищата, са електрификация, водоснабденост, канализация, и изградена инсталация за централно или местно отопление (парно или газ).

От всички жилища в област Стара Загора 73.1% са електрифицирани, с водопровод и канализация. Електрифицираните жилища с водопровод, канализация и с централно или местно отопление са 20.4%, електрифицираните само с водопровод – 3.5%, а само електрифицирани – 2.8%.

Продължете с четенето

Казанлък

Изкуството и историята оказват влияние върху най-популярните валути в света

Published

on

Банкнотите на дадена нация разкриват много за начина, по който тя иска да изглежда пред другите
*
 Валутите по света носят силни послания и казват много за различните страни и тяхната култура, история и дори народопсихология. Това е заключението на международния доставчик на финансови услуги Euronet, който оперира в повече от 170 страни и е анализирал десетки видове банкноти от всяко кътче на планетата. Компанията подчертава, че когато става въпрос за валута, потребителите обикновено обръщат внимание само на стойността на парите и на това какво могат да си купят с тях, но изследването на символите на банкнотите и търсенето на потенциални скрити значения може да промени гледната точка на хората. По-долу са представени историите, които стоят зад някои от най-популярните и широко използвани валути в света.

Евро
Еврото казва много не само за философията и ценностите на Европейския съюз, но и за историята на Европа. На банкнотите могат да бъдат видени вариации на прозорци и врати, за които се предполага, че олицетворяват европейския дух на сътрудничество и откритост. Мостовете пък символизират комуникацията между различните европейски народи, както и между Европа и останалата част от света. Банкнотите показват архитектурни елементи от различните епохи в европейската история – класическа, романска, готическа, Ренесанс, Барок и Рококо.Британски паунд
На всяка британска банкнота виждаме портрет на кралица Елизабет II от едната страна, а на другата – значима историческа личност като например емблематичния премиер Уинстън Чърчил, писателката Джейн Остин, икономиста Адам Смит и други. Интересен факт е, че дизайнът се допълва от миниатюрни детайли, които разказват историята на показаните хора. Така например на банкнотата от 5 паунда е изобразена Кралицата (както е на всички банкноти), както и Чърчил. От неговата страна можем да видим изключително детайлна скица на Уестминстърското абатство и Биг Бен. Ако погледнете още по-внимателно, ще видите, че часовникът е спрял на 15:00 ч. Това не е случайно. На 13 май 1940 г. в приблизително 15:00 ч. Уинстън Чърчил се изправя пред Камарата на общините и изрича известната реплика: „Не мога да ви предложа нищо друго освен кръв, труд, сълзи и пот“. На банкнотата се забелязва и още един важен символ – емблемата на Нобеловата награда, която Чърчил получава през 1953 г.
Щатски долар
Дизайнът на щатския долар се фокусира върху политическата история на САЩ. Банкнотата от 1 долар е най-старата в сравнение с останалите на тази валута. Отпред е изобразен ликът на първия американски президент Джордж Вашингтон. Скицата се базира на оригиналния му портрет, нарисуван от Гълбърт Стюарт. На гърба пък са изписани думите „Вярваме в Бог“ (In God We Trust). Вляво има пирамида, около която се вижда надписът на латински „Annuit Coeptis“, което се превежда като „Той одобрява делата ни“. Под него пък е изписано „Novus ordo seclorum“, което означава „Нов ред на вековете“ и подчертава значението на спечелената независимост на страната от Великобритания през 1776 г. В дясната част на банкнотата е поместен държавният печат на САЩ с добре познатия белоглав орел. Той държи маслинова клонка, символизираща едновременно войната и мира, както и сноп от 13 стрели, които олицетворяват първоначалните 13 колонии.

Японска йена
Японската йена е наистина естетически издържана валута. На банкнотата от 1000 йени е изобразен Хидейо Ногучи – най-видният бактериолог в Япония, който открива агента за сифилис. На гърба ѝ пък е показан връх Фуджи – една от най-големите атракции в страната. Това е най-високият връх в Япония, достигащ 3 776 м. Друг емблематичен символ на банкнотата е японската вишна, наричана секура. Растението символизира блаженството и преходността на живота и е разположено точно под връх Фуджи. На други банкноти на йената пък са изобразени животни като мишки, коне, лъвове. Именно тези артистични елементи са превърнали японските йени в най-трудните за фалшифициране в света.

Швейцарски франк
През 2005 г. Швейцария започва да променя дизайна на валутата си. Преди това в продължение на векове на швейцарските банкноти са били показвани само известни личности. Всичко това се променя през 2019 г., когато е пусната серия, която бяга от традициите. Така например на банкнотата от 20 франка е изобразена ръка. Тя е символ на швейцарския народ и може да бъде интерпретирана като знак, че всички хора в страната работят заедно за една обща цел. Ръката държи прозрачна призма, отразяваща светлината, което е основен мотив. Останалите банкноти от серията, създадена по дизайн на Мануела Пфрундер, олицетворяват много от ключовите характеристики, свързани с Швейцария, като например растежа и научните открития.

Български лев
Българският лев става официална валута на страната малко след Освобождението – на 4 юни 1880 г. Първата българска банкнота е отпечатана през 1885 г. в Санкт Петербург и днес може да бъде видяна в Историческия музей в Габрово. Любопитен факт е, че през 1952 г. в обращение е пусната банкнота от 3 лв., която съществува до 1962 г. Първият владетел, който е изобразен на българската валута, докато все още е жив, е Цар Борис III. След смъртта му на банкнотите се появява синът му Симеон, който по това време все още е дете. Друг интересен факт е, че настоящите 50 лв. разказват любовна история. Банкнотата показва лика на поета Пенчо Славейков, а на гърба ѝ се вижда силуетът на най-голямата му любов – красивата Мара Белчева.

* * * * *За Euronet

Euronet Worldwide е водещ глобален доставчик на финансови решения и платежни услуги. Основана през 1994 г., компанията предлага услуги за финансови институции, търговци, индивидуални клиенти и други. Портфолиото ѝ включва изграждане и поддържане на банкомати, инсталиране на ПОС терминали, услуги за издаване на карти, софтуерни решения, преводи за индивидуални и бизнес клиенти и др. Euronet оперира в повече от 170 държави и има екип от над 7100 служители в 66 офиса по целия свят. Като водещ независим доставчик на АТМ услуги, компанията непрекъснато инвестира в развитието на своята мрежа и към момента оперира над 50 000 банкомата в световен мащаб.

Euronet присъства в България от 2018 г. и чрез своите ATM устройства осигурява достъп до пари в брой на удобни локации.

Продължете с четенето

Казанлък

Удължава се срокът за записване в Лятната академия на “Заедно в час”

Published

on

Удължава се срокът за записване за безплатната Лятна академия за ученици от 1 до 12 клас, организирана от Фондация „Заедно в час“. Академията ще се проведе онлайн от 26 юли до 12 август, а основната й цел е да се повиши мотивацията за учене на учениците и да подобри подготовката им по изучваните предмети. 

Лятната академия ще бъде водена от новите учители по програма “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час”, а часовете ще бъдат от 9 до 12:30 като часовете са разпределени подобно на тези в училище по 30 минути за малките ученици и 40 минути за големите. Това обясни Павлина Радославова, сътрудник „Маркетинг и комуникации“ в екипа на „Заедно в час“.
“Записването трябваше да бъде до 15, но ще бъде удължен до 30 юни, така че насърчаваме всички родители, които искат да запишат децата си на безплатните занимания да го направят. Вече част от класовете са запълнени, но все още има свободни места”
Регистрацията става чрез попълване на формуляр на страницата на Заедно в час, каза още Радославова и сподели, че сред записаните вече има деца от цяла България, но децата от Стара Загора са една от най-многобройните. 

Продължете с четенето

Казанлък

Спипаха надрусан мъж да шофира кола с наказание – лишаване от право да управлява МПС

Published

on

Вчера служители на РУ-Казанлък засекли в село Енина 35-годишен местен жител да управлява лек автомобил “Фиат” в срока на изтърпяване на наказание – лишаване от право да управлява моторно превозно средство, наложено по административен ред.

В хода на проверката е установено с техническо средство, че мъжът е седнал зад волана под въздействие на наркотични вещества. Започнати са бързо производство по чл. 343в, ал. 1 и досъдебно производство по чл. 343б, ал. 3 от НК. 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com