Дадоха старт на лавандуловата жетва в село Горно Изворово

   

Самодейци от читалището в село Горно Изворово, община Казанлък символично дадоха старт на лавандуловата жетва, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Ритуалът бе пресъздаден в лавандуловото поле край селото.

Секретарят на читалището Надежда Пенчева поясни, че Горно Изворово освен в розопроизводството, има традиции и в отглеждането на лавандула. Преди години в селото е имало близо 3 хиляди декара лавандула, като времето за нейната жътва е от 1 юли до кра на месеца. Близо 90 души от селото са били берачи в годините, когато то е било многолюдно. С годините, обаче, броят на жителите на село Горно Изворово намалява, намаляват и декарите лавандула. Днес в полето край селото се отглеждат близо 40 декара.

„Лавандулата също е един от символите на Розовата долина“, подчерта Надежда Пенчева. Тя поясни, че традиционно прибирането на лавандулата е изцяло ръчно, но в последните години благодарение на напредъка на български и руски институти са разработени машини, които прибират лаванзулата механизирано в равнинните полета. Лавандуловото масло, също като розовото, се използва в парфюмерийната промишленост, а стръковете лавандула са се използвали при направата на възглавници.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com