Даваме 12 минимални заплати на държавата догодина

   

Догодина всеки българин ще трябва да даде на държавата средно 5140 лева, а дълговете на всеки ще са средно 3341 лева. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи по традиция своя алтернативен бюджет.

Всяка година институтът прави изчисления колко би струвал бюджетът на всеки данъкоплатец и каква е данъчната тежест върху всеки отделен човек. Оказва се, че най-много пари ще даваме за осигуряване на пенсии – 1723 лева. На второ място са разходите за транспорт и селско стопанство – 799 лева на човек.

Здравеопазването, което у нас според Световния корупционен барометър е много напред като корупция, ще глътне по 591 лева от джоба на всеки българин – законно. Най-малко пари ще дадем за култура и спорт – само по 87 лева.

Анализът на ИПИ показва и нещо друго – че програмата за саниране, която вчера (21 ноември) регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви за временно спряна, е една от най-лошите фискални програми. “Тя беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100-ната година. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем (бел. ред. – 1 млрд. лева от Българската банка за развитие) и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще данъкоплатците ще трябва да платят”, обясни икономистът Петър Ганев.

Иначе относно държавния бюджет като цяло прогнозата за ИПИ е, че 2017 година ще е по-лоша – не само за България, но и в глобален мащаб. В България очакванията за растежа също претърпяха ревизия. И ЕК, и МВФ, и МФ прогнозират увеличение от 2,5 – 3%, но от ИПИ подчертават, че тези прогнози са правени преди оставката на кабинета, а политическата нестабилност тегли надолу растежа.

Според експертите е реалистично да се говори за 2%. “Едно нещо в рамката на финансовото министерство е много странно за всички икономисти – че са използвани стари данни за БВП. Не е отразена ревизията, която повиши БВП за миналата година с 2 млрд. лева и оттам цялата прогноза е подценена със 700 – 800 млн. лева”, заяви Николова.

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com