Голям празник е днес! Вижте какви строги ритуали се спазват за берекет и кой е духът Лисо

   

На 14 юни православните християни почитат св. пророк Елисей, който заедно със св. Вартоломей и св. Герман предпазва земята от летните градушки. За да се защити реколтата, хората са изпълнявали различни ритуали, свързани с поверията за чудотворната сила на пророка.

На този ден в църквата се палят свещи, за да се измоли хубаво време и богата реколта след края на лятото. В народните поверия днес се почита и духа Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада. На този ден се берат билки, които са по-лековити от обикновено, и се приготвя отвара от тях, която трябва да спре падащата коса.

Свети Елисей е живял преди около 900 г. пр. Христа и е служел на пророк Илия. Когато светецът е призован на планината Хорив, той е трябва да избере нов пророк, а виждайки усърдието на своя ученик, той посочва Елисей.

Първото чудо на пророк Елисей е за жителите на Йерихон, чиято реколта изсъхвала заради голямата суша. С една молитва Елисей върнал водата в потоците и плодородието в местността се върнало.

След това в Израел пристигнал болният от проказа военачалник Нееман, който сирийският цар изпратил, за да бъде излекуван, като в противен случай щял да обяви война. Пророк Елисей наредил на военачалника да потопи болното място седем пъти в река Йордан и след като изпълнил повелята му, Нееман оздравял.

След чудото военачалникът се убедил, че няма по-могъщ Бог от този на израелтяните и приел тяхната религия. Нееман предложил на пророка злато, сребро и скъпи дрехи заради помощта, но Елисей поискал от него само обещание, че повече няма да почита идолите.

Св. Елисей предсказвал бъдещето с помощта на Библията, а пророчествата му са описани в четвъртата книга Царства на Стария завет. Пророкът починал в дълбока старост.

Веднъж войници погребвали мъртвец в близост до гробницата на Елисей, но били нападнати и тялото на мъртвия се докоснало до това на пророка. Когато това се случило, мъртвецът възкръснал.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com