Голяма Богородица – празник на град Шипка

   

До края на годината трябва да бъдат финализирани дейностите по изграждането на мини парк към площадното пространство в град Шипка. Вече е поставено осветление, приключено е и с озеленяването, съобщи на връх празника на града в интервю за Радио Стара Загора кметът Василка Панайотова. В мини парка ще бъде поставен и специалният барелеф на археолога Георги Китов.

По отношение на възстановяването и реновирането на емблематичното читалище „Светлина 1861“ Василка Панайотова уточни, че са извършени конструктивно и строително обследване на сградата, като първоначално ще се реконструира покривната конструкция, но срок за започване на ремонтни дейности не е определен.

На етап обезопасяване е рушащата се фасада на храм-паметника в града, след като през юни от кулата на камбанарията започнаха да падат тухли. Кампанията за набиране на средства за ремонта и възстановяването на Шипченския манастир продължава.

До края на годината предстоят още дейности, допълни Панайотова. Сред тях са изграждането на алеи за отдих, кътове за възрастни хора, обособени места за майки с деца, зони за младежи, лятна библиотека за деца.

От днес започват и проявите от празника на град Шипка – Богородични празници 2019. Те са организирани от кметството и читалище „Светлина 1861“ и ще продължат до 18 август. Началото им е днес от 9ч. с тържествена света литургия и водосвет в Храм „Успение на Света Богородица“. В проявите са включени кулинарна изложба, хумористична вечер, маратон „Опълченец“, прожекция на филм за Шипка, конкурс за книга и празнични концерти. Традиционно на празниците ще бъдат посрещнати и потомците на съгражданите на шипченци от варненското село Нова Шипка, допълни кметът Василка Панайотова. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com