Свържете се с нас

Казанлък

Главният изпълнителен директор на Български пощи валидира в Казанлък марка „ 100 години „Велик е нашият войник“

Published

on

Главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки валидира марка „100 години „Велик е нашият войник“ в Казанлък по време на Тържествено събрание по повод 100 години от написването на марша и 24 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В процедурата участваха командващият 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Груди Ангелов, кметът на Казанлък Галина Стоянова и авторът на проекта за марка Татяна Узунова.
„За мен е привилегия да бъда днес сред вас за валидирането на пощенско филателно издание на тема 100 години от създаването на „Велик е нашият войник“ – химн на Българската армия“, каза в експозето си Деян Дънешки. Той подчерта, че няма български мъж, който е произнасял войнската клетва пред знамето на родината, да не знае думите и мелодията на „Велик е нашият войник. „Поколения българи вече цяло столетие олицетворяват храбростта на нашите войници със знаменитата строфа „Измокрен, гладен, уморен, без отдих би се ден и нощ.“ Българското маркоиздаване се обръща към военната тема още във времената на Балканските войни и Първата световна война. Много показателен е фактът, че когато подпоручик Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев създават образа на марша „ Велик е нашият войник“, един забележителен български художник Стефан Баджов работи над проектите за пощенски марки на т.нар. днес Първо военно издание“, разказа Дънешки. Той поясни, че в тази поредица има марка, която показва атаката при Суничка глава с български войник, който атакува на нож противника. „Тази скромна марка най-добре илюстрира основния мотив в текста на марша. Благодарение на инициативата на Министерство на отбраната и със съдействието на българската пощенска администрация днес в употреба влиза блок посветен на юбилея на марша „ Велик е нашият войник“, който от 15 години е химн на Българската армия. Изданието се превръща в документ, който ще остане през годините. Нека марката пропътува целия свят възхвалявайки величието на българския войник върху писмата и в колекциите на филателистите“, каза в заключение главният изпълнителен директор на Български пощи.
Авторът на марката Татяна Узунова изрази своята благодарност за съдействието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, на Съюза на българските филателисти, на Министерство на отбраната за доверието , което и е оказано, възлагайки и да работи по този блок с марка посветена на марша – химн на Българската армия „ Велик е нашият войник“. „ Към тази задача се отнесох много сериозно. Направих графична рисунка в стил на гравюра от 18-19 век. Според мен тази техника е най-подходящо отразява времето и темата на марката. На марката има военна символика и символи на българската държавност, има и оригинална партитура на 23 Пехотен Шипченски полк в центъра на марката. Исках марката да стане сдържана, затова я нарисувах и черно-бяла. Тя отразява военната мощ и сила. Смятям, че трябва да има усещане за автентичност и за тази цел използвах фона на състарена хартия. Това което нарисувах е моето усещане от вдъхновяващата песен – силен и велик марш, химн на Българската армия, написан преди 100 години“, подчерта Узунова.
Марката е издадена в тираж 10 100 блока с номинална стойност 2 лв.
Славяна ГАЙДАРОВА

Продължете с четенето

Казанлък

Еньовден е!

Published

on

На 24 юни православният свят празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител на Господ Исус Христос, а народният календар тачи всепобеждаващата природа.

Из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден. Смята се, че тогава слънцето изгрява много рано, изкъпано в “жива вода”, преобръща се три пъти и се връща назад. За този ден се казва още, че “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”, което намеква за далечното начало на зимата и за това, че Слънцето вече започва, макар и бавно, да слиза към хоризонта.

Според народните вярвания всички болести на Еньовден се къпят в “жива вода” и от изтърсените капки се образува росата, която е лековита. Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави голям венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година. Това е денят, в който задължително се берат билки, които тогава придобиват лечебна сила.

Според преданията на всички балкански народи в нощта срещу Еньовден магьосници обикалят чуждите ниви и стада, за да привлекат плодородието в своята нива, хамбар или кошара. Бродницата, наречена “мамница”, отивала в потайна доба в добра нива, изтръгвала най-добрите класове и ги отнасяла със себе си или прекосявала пътя на най-дойните стада. Ако някой успеел със скверни тайнства да забогатее като примами чуждото, неизбежно заплащал за злината си.

В Южна България е разпространен обичаят “Еньова буля”. В навечерието на празника всяка девойка пуска китка в “мълчана вода”, покрива я с престилка и я оставя да пренощува до розов храст. Еньовата буля е невръстно момиченце, което гадае и нарича, докато вади китките. Правят се предсказания не само за женитба, но и за плодородие, здраве, богатство.

Еньовчето е символът на този празничен ден. Народът ни вярва, че на Еньовден с него могат да се излекуват всякакви болести. Отварата му засилва плодовитостта на добитъка и действа магически целебно на бездетните.

Продължете с четенето

Казанлък

Новите случаи на коронавирус са 93, поставени са 13 903 ваксини

Published

on

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 93-ма нови носители на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 14 382 диагностични теста – 3438 PCR и 10 944 антигенни. Положителните проби са 0.68% от направените тестове.

Към 24 юни активните случаи са 9 456.

Поставени са 13 903 ваксини за последното денонощие, а от началото на кампанията – 1 695 298. С две поставени дози вече са 759 962 души.

Към днешна дата в болниците в страната се лекуват 1 613 души с COVID-19, в интензивните отделения са настанени 201 пациенти.

Битката с болестта изгубиха петима душиизлекуваните през денонощието са 234.

От началото на пандемията жертвите у нас са 18 013, оздравели са 393 870 души.

Общият брой на потвърдените носители на коронавирусната инфекция е 421 339, сред тях 13437 са медици.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 3 нови случая, Бургас – 2, Варна – 3, Велико Търново – 3, Видин – 2, Враца – 2, Габрово – 4, Добрич – 4, Кърджали – 0, Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 0, Пазарджик – 1, Перник – 1, Плевен – 2, Пловдив – 9, Разград – 0, Русе – 3, Силистра – 0, Сливен – 1, Смолян – 0, София-град – 37, София-област – 7, Стара Загора – 1, Търговище – 1, Хасково – 0, Шумен – 2, Ямбол – 0.

Продължете с четенето

Казанлък

Ще се намери компромис за осигуряване престой на МПС в района на Абаята за търговци и клиенти

Published

on

ОКОЛО ТОВА СТАНОВИЩЕ СЕ ОБЕДИНИХА НЕДОВОЛНИ ТЪРГОВЦИ И РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И ОБЩИНАТА

В Зала 6 на Община Казанлък днес се проведе среща с представители на ръководството на Общински съвет и Община Казанлък с недоволни търговци в района на Абаята заради премахнати паркоместа.Ресорният заместник-кмет Даниела Коева, председател на Комисията по безопасност на движението по пътищата в община Казанлък обясни, че предприетите действия са първа стъпка от дейности по цялостна организация на движението в града и осигуряване на зелена вълна по централните булеварди, с което да се облекчи трафикът. Това е предмет на Проект за организация на движението в Казанлък, който е в предварителна фаза и ще бъде готов до месец.

Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов предложи след проведените разговори представителите на търговците на Абаята да внесат конкретно предложение с техните искания, които да бъдат разгледани в най-кратки срокове от Общинската комисия по безопасност на движението, за да бъдат удовлетворени всички страни в диалога.

В срещата взеха участие членове на Комисията по устройство на територията, инфраструктура, строителството и транспорт към Общинския съвет и на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата. Те подчертаха, че подготвяният Проект за организация на движението в Казанлък ще бъде представен на широко обществено обсъждане с възможност за търсене на максимално балансирани решения за всички страни.Участниците в разговорите се обединиха около становището, че компромисно решение за осигуряване на паркоместа пред търговските обекти ще бъде намерено в най-кратки срокове.

Продължете с четенето

Казанлък

Паркът в гр. Крън грейна с нови осветителни тела

Published

on

Предвид настъпването на летните дни и желанието на хората да прекарват времето си за отдих в централния парк на гр. Крън, местното ръководство в лицето на кмета Пламен Георгиев изгради изцяло нова осветителна система.

Може да бъде изображение с небе и дърво

Монтираните нови осветителни тела предават един различен облик на парка в дългите летни вечери.

Продължете с четенето

Казанлък

85% от горските пожари в Старозагорско са заради нерегламентирана земеделска дейност

Published

on

Близо 85 процента от горските пожари в област Стара Загора са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви, това съобщиха от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” по време на среща при областния управител Иван Чолаков посветена на готовността за пожароопасния сезон. Участниците в срещата призоваха земеделските стопани и гражданите да спазват наложените правила, да бъдат предпазливи и да сигнализират веднага при възникване на пожар. 

От областна дирекция „Земеделие“ информираха, че в рамките на настоящата седмица се очаква да започне жътвата на ечемика. В тази връзка са започнали масови проверки за състоянието на земеделската техника и за спазването на противопожарните мерки. Част от тях е забраната за палене на огън на по-малко от 100 м от горски масив. Наказателната мярка за редукция на субсидията за земеделски стопани, които нарушават правилата, дава резултати, каза Елка Бонева, директор на дирекция „Земеделие“.

През цялата изминала година на територията на Старозагорска област са възникнали общо 3146 пожара. От тях 25 са били в горски масиви. Унищожени са 6312 дка широколистна и 572 дка иглолистна гора, отчетоха от регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора отбеляза, че тази година е увеличена дължината на противопожарните прегради и минерализованите ивици, чиято цел е да ограничават и задържат възникнали пожари. Той припомни, че площта на горите, които те стопанисват и управляват в областта, е близо 1.7 млн. дка.

Бригаден генерал Стоян Шопов докладва, че Втора механизирана бригада поддържа 17 формирования за оказване на помощ при бедствия и аварии. Четири от тях са за реакция при пожари, като 1 е в Стара Загора. Още 1 има в Казанлък е към 61-ва Стрямска бригада.

В срещата взеха участие областният управител Иван Чолаков, директорът на РД ПБЗН Стоян Колев, бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада, Елка Бонева, директор на Областна дирекция „Земеделие“, инж. Петър Заяков, директор на РДГ, представители на ОД МВР и на други институции. 

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 19 годишен да управлява лек автомобил с прекратена регистрация

Published

on

Бързо производство по чл. 345, ал. 2 от НК е образувано срещу 19-годишен жител на Павел баня. Около 2 часа тази нощ той бил засечен на улица в Казанлък да управлява лек автомобил “Пежо” с прекратена регистрация.

Нарушителят е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com