Главният изпълнителен директор на Български пощи валидира в Казанлък марка „ 100 години „Велик е нашият войник“

   

Главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки валидира марка „100 години „Велик е нашият войник“ в Казанлък по време на Тържествено събрание по повод 100 години от написването на марша и 24 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В процедурата участваха командващият 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Груди Ангелов, кметът на Казанлък Галина Стоянова и авторът на проекта за марка Татяна Узунова.
„За мен е привилегия да бъда днес сред вас за валидирането на пощенско филателно издание на тема 100 години от създаването на „Велик е нашият войник“ – химн на Българската армия“, каза в експозето си Деян Дънешки. Той подчерта, че няма български мъж, който е произнасял войнската клетва пред знамето на родината, да не знае думите и мелодията на „Велик е нашият войник. „Поколения българи вече цяло столетие олицетворяват храбростта на нашите войници със знаменитата строфа „Измокрен, гладен, уморен, без отдих би се ден и нощ.“ Българското маркоиздаване се обръща към военната тема още във времената на Балканските войни и Първата световна война. Много показателен е фактът, че когато подпоручик Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев създават образа на марша „ Велик е нашият войник“, един забележителен български художник Стефан Баджов работи над проектите за пощенски марки на т.нар. днес Първо военно издание“, разказа Дънешки. Той поясни, че в тази поредица има марка, която показва атаката при Суничка глава с български войник, който атакува на нож противника. „Тази скромна марка най-добре илюстрира основния мотив в текста на марша. Благодарение на инициативата на Министерство на отбраната и със съдействието на българската пощенска администрация днес в употреба влиза блок посветен на юбилея на марша „ Велик е нашият войник“, който от 15 години е химн на Българската армия. Изданието се превръща в документ, който ще остане през годините. Нека марката пропътува целия свят възхвалявайки величието на българския войник върху писмата и в колекциите на филателистите“, каза в заключение главният изпълнителен директор на Български пощи.
Авторът на марката Татяна Узунова изрази своята благодарност за съдействието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, на Съюза на българските филателисти, на Министерство на отбраната за доверието , което и е оказано, възлагайки и да работи по този блок с марка посветена на марша – химн на Българската армия „ Велик е нашият войник“. „ Към тази задача се отнесох много сериозно. Направих графична рисунка в стил на гравюра от 18-19 век. Според мен тази техника е най-подходящо отразява времето и темата на марката. На марката има военна символика и символи на българската държавност, има и оригинална партитура на 23 Пехотен Шипченски полк в центъра на марката. Исках марката да стане сдържана, затова я нарисувах и черно-бяла. Тя отразява военната мощ и сила. Смятям, че трябва да има усещане за автентичност и за тази цел използвах фона на състарена хартия. Това което нарисувах е моето усещане от вдъхновяващата песен – силен и велик марш, химн на Българската армия, написан преди 100 години“, подчерта Узунова.
Марката е издадена в тираж 10 100 блока с номинална стойност 2 лв.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com