Ген. Златан Стойков, СЗОС: Настояваме отново да бъде възстановена наборната служба

   

Едно от нашите искания, за които настояваме, е отново да бъде възстановена наборната служба, каза за Радио „Фокус” генерал Златан Стойков, председател на Съюза на запасните офицери и сержанти, който е в Казанлък по повод провеждането на втория Национален събор на запасното войнство на 14 септември. Той поясни, че предложението на запасното войнство е силите, които България е декларирала за участие в операции в структурите на Европейския съюз и НАТО да бъдат попълнени изцяло с кадрови военнослужещи, а силите за отбрана да бъдат комплектовани с кадрови военнослужещи, и в зависимост от обстановката, когато се наложи да се проведе скорошна мобилизация. Те да бъдат допълнени с наборни войници, които са преминали и са служили вече за „износ”, както ще се реши в провеждащия се стратегически преглед.

Генерал Стойков подчерта, че в препоръките към Министерство на отбраната отСъюза предлагат на база съвместното командване на силите и Щаба на отбраната да бъде възстановен Генералният щаб на Българската армия. „През годините той се доказа като един достоен щаб, който може да ръководи, особено по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Трябва да се създаде едно военно ръководство на армията, а Министерство на отбраната да се занимава с финансирането, с осигуряването на финансовите, материалните ресурси. Щабът на отбраната да води подготовката и учебния процес, подготовката на подразделенията за участие в операции по поддържане на мира или извън територията на страната, а също така да подготвя силите за евентуална отбрана”, допълни той.

От Съюза на запасното войнство предлагат още в Закона за отбраната и въоръжените сили да бъде възстановена глава 10. Да бъде възстановена социалната политика на Министерството на отбраната, тъй като, според запасното войнство, премахването на тази глава е довело до спад на желаещите да служат в Българската армия. Другото настояване е разработен Закон за запасното войнство.

„Като бивши военни държим да бъдем достойни партньори на нашите колеги, които в момента изпълняват своя дълг към Родината. Подкрепяме това, което се прави по Стратегическия преглед, ще подкрепим и ще настояваме числеността на българската армия да се приеме и тя да бъде, по наша преценка, някъде около 40 хиляди”, каза още генерал Стойков. Той подчерта, че според запасното войнство, четиригодишното планиране не е ефективно. Те предлагат да бъде разработена минимум 12 – 15 – годишна дългосрочна план – програма за развитие на въоръжените сили на Балгария.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com