Галин Иванов: Бюджетът на Община Казанлък за 2020 година има рекордно повишение до близо 67 милиона лева

   

Както винаги и бюджетът за 2020 година на Община Казанлък е добре структуриран и балансиран, всички нормативни законови изисквания са спазени, и както винаги Администрацията и екипът на кмета Галина Стоянова са си свършили много добре работата в това направление. Това каза за Радио „Фокус“ Галин Иванов, член на Комисията по икономика, бюджет и финанси в Общинския съвет. Той подчерта, че за поредна година е увеличена рамката на бюджета. За първи път, от години, има рекордно повишение до близо 67 млн. лв. За сравнение, през 2019 година бюджетът на Общината е бил около 59 млн. лв.

„Това увеличение с близо 8 процента се дължи най-вече на повишените приходи на Общината от държавно делегирани дейности, с които се финансират сфери като здравеопазване и образование“, каза Иванов. Той подчерта, че след като дълги години Община Казанлък е била принудена да изплаща стари задължения, те вече са издължени. През 2020 година приключва и изплащането на големия кредит от над 4 млн. лв., който Общината беше принудена да приеме във връзка с т.нар. „дупка“ на Инфекциозната болница.

„Това са едни пари, с които бюджетът на Казанлък беше ощетен, но приключва тяхното изплащане. Моето лично мнение е, че от началото на демократичния преход, в момента Общината е в може би най-доброто си финансово състояние. Във връзка с това приехме решение през 2020 година в бюджета да започнем да финансираме по-социални дейности, като например, предложението на кмета Галина Стоянова, всяко новородено дете в община Казанлък да получи еднократна помощ в размер на 500 лв. Освен това наполовина ще бъде намалена таксата на купоните на Детска млечна кухня за деца от 0 до 3 години“, подчерта Галин Иванов.

Той заяви, че в бюджета за 2020 г. е предвидено и увеличение на заплатите на медицинските сестри, за подпомагане на лекари – специализанти, които имат трудови договори с МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Увеличени са и средствата по Програмата „Ин витро“. Служителите в Община Казанлък ще получат 10-процентно увеличение на трудовите си възнаграждения.

За поредна година ще бъде продължена и Програмата за социално слаби жители на общината, които са в затруднено финансово положение. Те ще получават еднократна финансова помощ.

Бюджетът предвижда и немалко средства за поддръжка на инфраструктурата. Иванов посочи, че ще продължи да се инвестира в ремонт на улици и пътни платна. Ще продължи подмяната на водопроводни инсталации и междублокови пространства и т.н.

Двата най-големи инфраструктурни проекта, които трябва да бъдат реализирани през 2020 година, са ремонтът на надлеза към оръжейния завод, който трябва да започне всеки момент. Въпреки че този участък от пътя е 100 процента общински, сумата от около 2.4 млн. лв. почти изцяло е отпусната от държавата, т.е. няма да бъде натоварван общинският бюджет.

Другият голям ремонт е този на ДКЦ – Поликлиника за сумата от 907 хил. лв., от които 150 хил. лв. са финансиране от Общината.
Иванов поясни, че важен приоритет, който продължава и през 2020 година са парите за ремонт на тротоари – 300 хил. лв.

През 2020 година предстои да започне изграждането на атракциона „Светът на траките“, както и осемкилометровата велоалея, която ще свърже Казанлък с този атракцион.
В сферата на транспорта предстои Община Казанлък да реализира проекта „Интегриран градски транспорт“, като закупи 7 нови електробуса и реновира 23 спирки в града.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com