Свържете се с нас

Казанлък

Галина Стоянова: „Постигнахме повече от 90% от целите, които си поставихме преди 4 години!

Published

on

Отчетът на кмета на Казанлък: Усърдна работа, екипност, поставени цели с видими резултати

Отчет за изпълнението на програма за управление на Община Казанлък за периода 2011- 2015 година направи пред граждани кметът Галина Стоянова. Събитието уважиха: народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, Стоян Колев- директор на Областно управление „Пожарна служба и защита на населението“, Анчо Шишков- директор на местната Пожарна, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, представители на културни институти, кметове на населени места, общински съветници и много граждани.

В няколко основни направления, кметът Галина Стоянова описа свършеното дотук, като очерта и някои от най – мащабните изпълнени проекти. „Привлякохме над 109 млн.лв. европейски средства, което е три пъти повече от бюджета на Община Казанлък. Показахме на нашите партньори, че в Казанлък работим открито и защитаваме всеки лев на съгражданите ни, както и, че Общината ни се развива с всяка поредна година. В момента сме рекордьор по най-ниска безработица в областта – 4.9%. Работим в партньорство с местния бизнес и вярвам, че ще продължим в тази посока, за да достигнем още по-ниски нива на безработица“, заяви кметът Галина Стоянова и не скри, че като кмет е наследила задължения в размер на 9.4 млн.лв. „Сумата е повече от половината от общинския бюджет от приходите от месни дейности. Въпреки това се справихме! Нещо повече, докато погасявахме тези 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, не сме спирали да строим, което доказват днес и видимите резултати“, заяви още Стоянова.

Административен капацитет

В периода 2011 – 2015 г. в Община Казанлък бе въведена нова по-функционална административна структура, отразяваща приоритетите на управление, както и нови електронни услуги за гражданите и бизнеса. На интернет страницата на Общината вече може да се направи: проверка за дължимите данъци и възможностите за плащане; деловодна справка; записване на приемен ден. Създаде се реална система за обратна връзка чрез подаване на сигнали, мнения и препоръки от граждани. Разработени и внедрени бяха пет електронни услуги на слуба ГРАО, заявяването на които става посредством електронен подпис. „Убедена съм, че за да има успехи в работата, задължително е да е на лице работеща администрация“, увери Стоянова.

Хуманитарни дейности и образование

„Ние считаме, че образованието е основата, на която стъпва всичко останало и затова положихме толкова усилия през тези 4 години, да превърнем казанлъшките училища в уютни и красиви – такива, каквито заслужават нашите деца“, така коментира кметът Галина Стоянова направеното в образователната система. Тя поясни, че за 4 години са извършеницялостни ремонти в 7 училища, 5 детски градини и 2 детски ясли. Кметът не пропусна да каже, че казусът с последвалото развитие на разширяването на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ за създаване на Център по природо- математически науки, по никакъв начин няма да наруши учебните занятия на възпитаниците на природо-математическата гимназия. От 15-ти септември тази година те ще се обучават в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“, където ще бъдат настанени в самостоятелен изцяло ремонтиран корпус, докато приключи ремонтът на ПМГ „Никола Обрешков“.

 

Здравеопазване

„Изключително много се радваме, че успяхме да помогнем на казанлъшката болница да подобри както инфраструктурата си, така също оборудването и апаратурата си“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова започна отчета за направеното в областта на здравеопазването, като не пропусна да спомене и изцяло обновената Детска млечна кухня, която вече ще бъде и кухня – майка за всички детски заведения в града. Тя стартира своята дейност с хранене на деца от 10-месечна възраст до 3 години, които са били ползватели на Детската млечна кухня. Очакваният им брой на ден е 325. Предвижда се в края на месец септември т.г. да започне и храненето на децата от детските ясли и градини, като техният приблизителен брой е около 2400 на ден.

Освен това през 2014 г. и 2015 г. в Община Казанлък бяха на два пъти увеличени заплатите на медицинските специалисти в детските ясли, яслени групи в ОДЗ, здравни кабинети в ЦДГ и училища. На много по-удобно за всички граждани място бе преместена и Здравно-осигурителната каса в града. Тя вече се помещава в сградата на ДЦК „Поликлиника“.

Социални дейности

Община Казанлък работи задълбочено и целенасочено в посока откриване на нови социални услуги, а така също и за укрепване на съществуващите. „Постигнато бе професионално и компетентно партньорство  и взаимодействие с всички организации от неправителствения сектор в социалната сфера“, посочи в отчета си кметът Галина Стоянова. Тя представи изградените и работещи три Центъра от семеен тип, както и новият проект „Да не изоставяме нито едно дете“.

Спорт

„Оказа се, че е по силите на една Община да издържа своя футболен клуб и да се гордее с успехите му“, с тези думи Галина Стоянова започна представянето на свършеното в областта на спорта, като не забрави да изрази радостта си от успехите на ФК „Розова долина“ и обеща, че помощта от страна на Общината, ще я има и занапред.

Община Казанлък подпомага дейността на близо 40 спортни клуба, активно подкрепя и ръководствата на спортните организации. През тези 4 години бяха изградени зони за отдих и спортни площадки за подобряване на физическата активност и приятното прекарване на свободното време на младите хора.

Младежки дейности

„Основна цел пред нас беше да дадем знак на младите хора в общината, че те са важни за нас и точно затова създадохме Младежкия календар“, заяви кметът Стоянова. Тя подчерта, че заслуга за това има заместник – кметът по младежки дейности Лилия Цонкова, която е успяла така да обедини младежите на Казанлък, че всички те заедно да постигат успехи.

За периода на мандата от спортния календар на Община Казанлък са отпуснати общо 208 462,04 лв.

Международно сътрудничество

„За първи път Казанлък се побратими с град от Китай“, с нескрита радост Галина Стоянова започна с този факт експозето си за спорта. Побратимяването се случи по линия на розопроизводството. Общината е на финала и на въвеждането на услугата „Туристически паспорт“ с побратимения френски град Грас. В изпълнение на целите и задачите, заложени в Програмата за управление, Община Казанлък развива и обогатява международните си контакти, посредством реализирането на инициативи, свързани с традиционните връзки с побратимените градове, но така също и търси възможности за разширяване на партньорството  с градове и организации от различни части на света.

Кметът Галина Стоянова не скри радоста и от представянето на тракийското златно съкровище в световноизвестния френски музей „Лувър“. В периода 2013 г. – 2015 г. Община Казанлък се представи успешно и на авторитетните световни туристически борси и изложения в: Париж, Москва, Осака, Берлин, Мадрид, Милано, Букурещ, Хелзинки, Утрехт, Будапеща и Прага.

Проекти и програми

Повече от 109 милиона лева е вложила Община Казанлък от реализирането на проекти и програми. Това е три пъти повече от целия бюджет на Общината. „Благодаря на екипите и на ресорните заместник – кметове за успешната работа и желанието, с което я вършат. Надявам се така, както имахме успех с проектите до сега, така да успеем да реализираме и бъдещият Музей на розата“, каза Стоянова и изрази надежда той да бъде дофинансиран от държавата, като през идната 2016 година музеят вече да бъде факт.

Стари задължения

Без задкулисие, кметът Галина Стоянова открито заяви, че по силите на Община Казанлък е било да се справи със старите задължения от 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, и в същото това време да строи и да има видими резултати.„Приходната част на бюджета се изпълнява ритмично през всичките тези 4 години, а увеличението на приходите е част от добрата работа на администрацията“, категорична бе Стоянова.

Градоустройство

„Едва ли има друга община, в която за 4 години да бъдат направени общо пет стратегически плана“, с нескрита радост Галина Стоянова сподели този факт, като допълни, че през изминалите години Общината работи и за завършване на общ устройствен план на Долината на тракийските царе.

Община Казанлък изпълнява проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – Казанлък 2020“ на стойност 497 020 лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“. Планът за градско развитие за следващия програмен период 2014 – 2020г. бе приет и по него вече започна същинската работапо детайлното разработване на части от зоните за въздействие.

За последните четири години на територията на Общината бе извършена реконструкция на 159 улици или 330 хил.кв.м.

Инфраструктура

„Направихме много, за да подобрим инфраструктурата и да не се срамуваме от гостите на града, но така също, да запазим живота на шофьорите и на пешеходците“, коментира  кметът Галина Стоянова направеното за подобряване на инфраструктурата. Тя подчерта, че абсолютно равномерно са се извършили дейностите по асфалтирането както в града, така и в населените места. „Имаше села, в които асфалт не беше полаган в последните 50 години.Тук е мястото да благодаря за инициативността и сътрудничеството на кметовете на населените места в Общината. Зная, че имаме още много работа, но считам, че това, което направихме до сега, не е за подценяване“, заяви още Галина Стоянова.

Култура и туризъм

„Туризмът е част от икономиката и затова сме длъжни да работим за развитието му“, това каза Стоянова в резюмето си за постигнатото в областта на културата и туризма, като тук подчерта успешното отделяне на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ от Читалището – факт, който доведе до стабилизиране на културния институт. „Актьорите ни работят спокойно, постигат успехи, Общината е грижовна към тях и ще бъде такава и занапред“, увери Галина Стоянова.

Кметът не пропусна да отрази и постигнатото в областта на строителството- една много трудна дейност, за която Общината отделя пари от бюджета си, както и за екологията – защото „важно е да дадем своя принос към природата- ако не се грижим за нея, а само потребяваме, утре няма да ни има“, каза още кметът Стоянова.

В края на представянето на Отчета кметът на Община Казанлък Галина Стоянова сподели:„Повече от 90 % от целите, които си поставихме преди 4 години, ги постигнахме!Благодаря за това на екипа на Община Казанлък, на Общински съвет- Казанлък, на кметовете на населените места, на държавните институции, на политическите партии, на неправителствените организации, на синдикатите, на политическите партии, на ръководителите на културни институти. Благодаря, че не ме оставихте сама, след като ме избрахте!“.

Поздравления за добре свършената работа от кмета Галина Стоянова и нейния екип от трибуната отправиха: депутатът Нено Влайков, председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, Емил Христов- председател на Общинския съвет на Стара Загора, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, поетът Румен Денев, актрисата Гълъбина Михайлова, Стефка Денева- художествен ръководител на хор „Искрица“ към НЧ „Искра“, д-р Стефка Димитрова- общински съветник от ГЕРБ и предприемачът Жеко Кемалов.

Всички те, бяха обединени около идеята, че Казанлък стана хубав, приятен и красив град за живеене, че има отличен стопанин, и че този стопанин – Галина Стоянова, има още какво да създава и гради в Казанлък и за Казанлък!

Казанлък

Момчил Маринов: 2021-а беше успешна за ИМ “Искра”

Published

on

Експозицията ще представя тракийско въоръжение, а музеят в Казанлък ще се включи с някои от най-впечатляващите си експонати. “Тя ще бъде показана през ноември и ще остане до края на година. Подготвяме и сборника с научни изследвания “Казанлък в миналото и днес”, допълни Момчил Маринов

До този момент 2021 година беше успешна за Исторически музей „Искра“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът на културната институция Момчил Маринов. „За есента сме предвидили провеждането на много изложби, сред които и съвместна такава с Националния археологически институт с музей при БАН“, обясни той. 

Експозицията ще представя тракийско въоръжение, а музеят в Казанлък ще се включи с някои от най-впечатляващите си експонати. “Тя ще бъде показана през ноември и ще остане до края на година. Подготвяме и сборника с научни изследвания “Казанлък в миналото и днес”, допълни Момчил Маринов. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Художествената галерия в Казанлък се включва в отбелязването на 125-та годишнина на НХА

Published

on

Художествената галерия в Казанлък ще се включи в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът й д-р Пламен Петров.

“Заедно с главния куратор на музея към Националната художествена академия подготвяме една любопитна експозиция, очертаващо развитието на българската керамична школа“, обясни той.

Продължете с четенето

Казанлък

С „Любов по чумаво време“ по Йовков завършва летния сезон на театъра в Казанлък

Published

on

С премиера приключва летният сезон на общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. В откритото пространство на Алиолувата къща ще бъде представена постановката „Любов по чумаво време“ по три от разказите от старопланинските легенди на Йордан Йовков, разказа за Радио Стара Загора директорът на театъра Димитър Кабаков.

Преставленията ще бъдат на 30 септември и 1 октомври. Режисьор е Светлин Ивелинов от Музикалния театър, а в спектакъла играе цялата трупа на общинския театър.

„Любов по чумаво време“ е компилация от три разказа на Йовков – През чумавото, Апостоловите воденици и Божура.

„Любовните истории на Йовков се вписват много добре  във времената когато живота и смъртта вървят ръка за ръка“, казва Димитър Кабаков.

По думите му се получава интересен спектакъл.

„Много интересно и актуално, особено линията за това какво се случва по време на чумавите години преди 200 години пренесено и съотнесено към днешната извънредна обстановка и пандемия“, казва Кабаков.

Общинският театър готви премиерни заглавия и за сцената в новата зала. Бившето кино „Лекс“, което от тази година бе предоставено от общината и вече приютява трупата. Предстоят и пристрояване на три гримьорни.

Започват и репетиции по един нов текст на директора на Кукления театър в Пловдив. Заглавието е „Четири жени без 4G“. Режисьор ще бъде Димитър Живков, а премиерата се очаква да бъде към края на ноември, разказа Димитър Кабаков. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък тържествено отбеляза 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България

Published

on

Община Казанлък и родолюбиви съграждани тържествено отбелязаха 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България тази сутрин. При спазване на всички противоепидемични мерки, в храм „Успение Богородично“ казанлъшки свещеници отслужиха тържествен водосвет за здравето и благоденствието на казанлъчани. Духовниците предадоха благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан „за здраве и успехи на всички казанлъшки семейства“.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Възпитаници на Детски театрален състав към Народно читалище „Възродена искра – 2000“ поздравиха своите съграждани с литературно-художествена композиция под ръководството на Гълъбина Михайлова и музикалното оформление на Мариана Мъгева.

Може да бъде изображение с 6 души, изправени хора и на открито

С историческо слово на казанлъчани и техните гости бяха припомнени историческите факти и събития за извоюването на Независимостта на България, защото тя, „независимостта не е даденост и трябва да се отстоява постоянно“. След 30 години, в които България съществува като васално княжество на Османската империя, след петстотин години робство, България преживява възход във всички сфери на живота и достига историческия момент през 1908 година да заяви независимостта си като международен правен субект, да възстанови своята държавност на картата на Европа.

Да живее свободна и независима България!

Честит празник!

Продължете с четенето

Казанлък

Ден, в който да се наслаждавате на живота, да съзерцавате природата и да сключите примирие с неприятелите си

Published

on

Овен –Звездите гарантират признание и успех във всички дела само на тези представители на знака, чиито решения или постъпки са основани на дълбоки чувства и убеденост в собствената правота. Не е изключено да има причини да помрачат вашето настроение.

Телец –Нови хора, които се появят на пътя ви, могат да станат източник на много неприятности. Следете за знаци около вас – днес вашата вътрешна същност се отразява в околната среда и обкръжението ви.

Близнаци – Нарастващият жизнен потенциал може положително да повлияе върху вашият личен живот. Звездите са готови да ви помогнат да постигнете реализацията на вашите честолюбиви замисли и идеи.

Рак –Благоприятен ден, който ще премине под знака на милосърдието, любовта и прошката. Звездите ви съветват да прекарате повече време навън, тъй като именно там може да срещнете своята съдба под една или друга форма.

Лъв –Постарайте се да се избавите от превзето мнение и субективни оценки. Денят може да ви донесе неочаквани обрати на съдбата, затова запазете спокойствие. Вероятно отложени дела ще се нуждаят от спешно завършване.

Дева –Жизненият потенциал е на високо равнище, но излишъкът на вътрешна енергия може да се окаже разрушителен за вашето здраве. Звездите предупреждават за вероятност от спор на основа ревност или обида на наранено самочувствие.

Везни –Напрегнат ден, изискващ сериозно отношение към делата. Разпределете от рано приоритетите и задачите за деня, но се старайте да няма излишни амбиции. Не е изключено да ви се наложи да решавате домашни или лични проблеми.

Скорпион – Избягвайте да се занимавате с документи, обещания и излишните разговори. Сексуалните контакти изискват крайна предпазливост. Обърнете внимание на своето здраве или на здравето на свой близък.

Стрелец –Добър ден за завършване на делата, анализ на изминатия път. За постигане на поставените цели, ако се налага обединете усилия с други хора. Днес не бързайте да вземате отговорни решения, за да избегнете грешки. Необходим ви е съвет от близки хора.

Козирог – Във всички дела се обръщайте към здравия смисъл и интуицията. Вашата работоспособност положително ще се отрази на резултатите от работата ви. Звездите предвещават успех в професионалната област.

Водолей –Занимавайте се само с обичайните си дела, не изискващи активни действия и неоправдан риск. В отношенията с близките хора е възможно да се постигне пълно разбирателство. Не се препоръчва да рискувате или да правите скъпо струващи покупки.

Риби –Партньорските отношения днес ще бъдат плодотворни и ще носят взаимно удовлетворение. Жизненият потенциал, сексуалността и личното обаяние са на високо равнище. Може да имате интересни срещи и запознанства, но нямат да бъдат дълготрайни.

Съветите на Фортуна
В медицинско отношение денят е свързан с далака, с обновление на кръвта. Кръвта осъществява транспортна връзка между всички органи и тъкани, доставя хранителни вещества и кислород. Енергийно духовната нечистота влияе върху формулата на кръвта и на състоянието на организма като цяло.

Съблюдавайте спокойствие и умереност във всичко, не нарушавайте вътрешния си комфорт. Ден на чистота, измиване. Наслаждавайте се на живота, съзерцавайте природата, сключете примирие с неприятелите си, старайте се да разбирате всички и да не осъждате никого, бъдете справедливи и ще постигнете равновесие, душевно спокойствие, връзка с Космоса.

Повечето хора изпитват прилив на енергия, която трябва да се използва в творческо направление. Време за почивка от напрегнатите и активни дейности, които са били предприети в последните няколко дни. Трябва да възстановите силите си в хармония и на спокойствие. Това се отнася за тези, които наистина са имали активна дейност. 

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Тази вечер настъпва астрономическата есен

Published

on

Астрономическата есен настъпва днес у нас в 22 часа и 21 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На днешния ден на есенното равноденствие, слънцето в София изгрява в 7.00 часа и 14 минути, и залязва в 19.00 часа и 24 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 10 минути.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало – т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

новини.бг

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com