Свържете се с нас

Казанлък

Галина Стоянова: „Постигнахме повече от 90% от целите, които си поставихме преди 4 години!

Published

on

Отчетът на кмета на Казанлък: Усърдна работа, екипност, поставени цели с видими резултати

Отчет за изпълнението на програма за управление на Община Казанлък за периода 2011- 2015 година направи пред граждани кметът Галина Стоянова. Събитието уважиха: народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, Стоян Колев- директор на Областно управление „Пожарна служба и защита на населението“, Анчо Шишков- директор на местната Пожарна, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, представители на културни институти, кметове на населени места, общински съветници и много граждани.

В няколко основни направления, кметът Галина Стоянова описа свършеното дотук, като очерта и някои от най – мащабните изпълнени проекти. „Привлякохме над 109 млн.лв. европейски средства, което е три пъти повече от бюджета на Община Казанлък. Показахме на нашите партньори, че в Казанлък работим открито и защитаваме всеки лев на съгражданите ни, както и, че Общината ни се развива с всяка поредна година. В момента сме рекордьор по най-ниска безработица в областта – 4.9%. Работим в партньорство с местния бизнес и вярвам, че ще продължим в тази посока, за да достигнем още по-ниски нива на безработица“, заяви кметът Галина Стоянова и не скри, че като кмет е наследила задължения в размер на 9.4 млн.лв. „Сумата е повече от половината от общинския бюджет от приходите от месни дейности. Въпреки това се справихме! Нещо повече, докато погасявахме тези 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, не сме спирали да строим, което доказват днес и видимите резултати“, заяви още Стоянова.

Административен капацитет

В периода 2011 – 2015 г. в Община Казанлък бе въведена нова по-функционална административна структура, отразяваща приоритетите на управление, както и нови електронни услуги за гражданите и бизнеса. На интернет страницата на Общината вече може да се направи: проверка за дължимите данъци и възможностите за плащане; деловодна справка; записване на приемен ден. Създаде се реална система за обратна връзка чрез подаване на сигнали, мнения и препоръки от граждани. Разработени и внедрени бяха пет електронни услуги на слуба ГРАО, заявяването на които става посредством електронен подпис. „Убедена съм, че за да има успехи в работата, задължително е да е на лице работеща администрация“, увери Стоянова.

Хуманитарни дейности и образование

„Ние считаме, че образованието е основата, на която стъпва всичко останало и затова положихме толкова усилия през тези 4 години, да превърнем казанлъшките училища в уютни и красиви – такива, каквито заслужават нашите деца“, така коментира кметът Галина Стоянова направеното в образователната система. Тя поясни, че за 4 години са извършеницялостни ремонти в 7 училища, 5 детски градини и 2 детски ясли. Кметът не пропусна да каже, че казусът с последвалото развитие на разширяването на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ за създаване на Център по природо- математически науки, по никакъв начин няма да наруши учебните занятия на възпитаниците на природо-математическата гимназия. От 15-ти септември тази година те ще се обучават в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“, където ще бъдат настанени в самостоятелен изцяло ремонтиран корпус, докато приключи ремонтът на ПМГ „Никола Обрешков“.

 

Здравеопазване

„Изключително много се радваме, че успяхме да помогнем на казанлъшката болница да подобри както инфраструктурата си, така също оборудването и апаратурата си“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова започна отчета за направеното в областта на здравеопазването, като не пропусна да спомене и изцяло обновената Детска млечна кухня, която вече ще бъде и кухня – майка за всички детски заведения в града. Тя стартира своята дейност с хранене на деца от 10-месечна възраст до 3 години, които са били ползватели на Детската млечна кухня. Очакваният им брой на ден е 325. Предвижда се в края на месец септември т.г. да започне и храненето на децата от детските ясли и градини, като техният приблизителен брой е около 2400 на ден.

Освен това през 2014 г. и 2015 г. в Община Казанлък бяха на два пъти увеличени заплатите на медицинските специалисти в детските ясли, яслени групи в ОДЗ, здравни кабинети в ЦДГ и училища. На много по-удобно за всички граждани място бе преместена и Здравно-осигурителната каса в града. Тя вече се помещава в сградата на ДЦК „Поликлиника“.

Социални дейности

Община Казанлък работи задълбочено и целенасочено в посока откриване на нови социални услуги, а така също и за укрепване на съществуващите. „Постигнато бе професионално и компетентно партньорство  и взаимодействие с всички организации от неправителствения сектор в социалната сфера“, посочи в отчета си кметът Галина Стоянова. Тя представи изградените и работещи три Центъра от семеен тип, както и новият проект „Да не изоставяме нито едно дете“.

Спорт

„Оказа се, че е по силите на една Община да издържа своя футболен клуб и да се гордее с успехите му“, с тези думи Галина Стоянова започна представянето на свършеното в областта на спорта, като не забрави да изрази радостта си от успехите на ФК „Розова долина“ и обеща, че помощта от страна на Общината, ще я има и занапред.

Община Казанлък подпомага дейността на близо 40 спортни клуба, активно подкрепя и ръководствата на спортните организации. През тези 4 години бяха изградени зони за отдих и спортни площадки за подобряване на физическата активност и приятното прекарване на свободното време на младите хора.

Младежки дейности

„Основна цел пред нас беше да дадем знак на младите хора в общината, че те са важни за нас и точно затова създадохме Младежкия календар“, заяви кметът Стоянова. Тя подчерта, че заслуга за това има заместник – кметът по младежки дейности Лилия Цонкова, която е успяла така да обедини младежите на Казанлък, че всички те заедно да постигат успехи.

За периода на мандата от спортния календар на Община Казанлък са отпуснати общо 208 462,04 лв.

Международно сътрудничество

„За първи път Казанлък се побратими с град от Китай“, с нескрита радост Галина Стоянова започна с този факт експозето си за спорта. Побратимяването се случи по линия на розопроизводството. Общината е на финала и на въвеждането на услугата „Туристически паспорт“ с побратимения френски град Грас. В изпълнение на целите и задачите, заложени в Програмата за управление, Община Казанлък развива и обогатява международните си контакти, посредством реализирането на инициативи, свързани с традиционните връзки с побратимените градове, но така също и търси възможности за разширяване на партньорството  с градове и организации от различни части на света.

Кметът Галина Стоянова не скри радоста и от представянето на тракийското златно съкровище в световноизвестния френски музей „Лувър“. В периода 2013 г. – 2015 г. Община Казанлък се представи успешно и на авторитетните световни туристически борси и изложения в: Париж, Москва, Осака, Берлин, Мадрид, Милано, Букурещ, Хелзинки, Утрехт, Будапеща и Прага.

Проекти и програми

Повече от 109 милиона лева е вложила Община Казанлък от реализирането на проекти и програми. Това е три пъти повече от целия бюджет на Общината. „Благодаря на екипите и на ресорните заместник – кметове за успешната работа и желанието, с което я вършат. Надявам се така, както имахме успех с проектите до сега, така да успеем да реализираме и бъдещият Музей на розата“, каза Стоянова и изрази надежда той да бъде дофинансиран от държавата, като през идната 2016 година музеят вече да бъде факт.

Стари задължения

Без задкулисие, кметът Галина Стоянова открито заяви, че по силите на Община Казанлък е било да се справи със старите задължения от 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, и в същото това време да строи и да има видими резултати.„Приходната част на бюджета се изпълнява ритмично през всичките тези 4 години, а увеличението на приходите е част от добрата работа на администрацията“, категорична бе Стоянова.

Градоустройство

„Едва ли има друга община, в която за 4 години да бъдат направени общо пет стратегически плана“, с нескрита радост Галина Стоянова сподели този факт, като допълни, че през изминалите години Общината работи и за завършване на общ устройствен план на Долината на тракийските царе.

Община Казанлък изпълнява проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – Казанлък 2020“ на стойност 497 020 лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“. Планът за градско развитие за следващия програмен период 2014 – 2020г. бе приет и по него вече започна същинската работапо детайлното разработване на части от зоните за въздействие.

За последните четири години на територията на Общината бе извършена реконструкция на 159 улици или 330 хил.кв.м.

Инфраструктура

„Направихме много, за да подобрим инфраструктурата и да не се срамуваме от гостите на града, но така също, да запазим живота на шофьорите и на пешеходците“, коментира  кметът Галина Стоянова направеното за подобряване на инфраструктурата. Тя подчерта, че абсолютно равномерно са се извършили дейностите по асфалтирането както в града, така и в населените места. „Имаше села, в които асфалт не беше полаган в последните 50 години.Тук е мястото да благодаря за инициативността и сътрудничеството на кметовете на населените места в Общината. Зная, че имаме още много работа, но считам, че това, което направихме до сега, не е за подценяване“, заяви още Галина Стоянова.

Култура и туризъм

„Туризмът е част от икономиката и затова сме длъжни да работим за развитието му“, това каза Стоянова в резюмето си за постигнатото в областта на културата и туризма, като тук подчерта успешното отделяне на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ от Читалището – факт, който доведе до стабилизиране на културния институт. „Актьорите ни работят спокойно, постигат успехи, Общината е грижовна към тях и ще бъде такава и занапред“, увери Галина Стоянова.

Кметът не пропусна да отрази и постигнатото в областта на строителството- една много трудна дейност, за която Общината отделя пари от бюджета си, както и за екологията – защото „важно е да дадем своя принос към природата- ако не се грижим за нея, а само потребяваме, утре няма да ни има“, каза още кметът Стоянова.

В края на представянето на Отчета кметът на Община Казанлък Галина Стоянова сподели:„Повече от 90 % от целите, които си поставихме преди 4 години, ги постигнахме!Благодаря за това на екипа на Община Казанлък, на Общински съвет- Казанлък, на кметовете на населените места, на държавните институции, на политическите партии, на неправителствените организации, на синдикатите, на политическите партии, на ръководителите на културни институти. Благодаря, че не ме оставихте сама, след като ме избрахте!“.

Поздравления за добре свършената работа от кмета Галина Стоянова и нейния екип от трибуната отправиха: депутатът Нено Влайков, председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, Емил Христов- председател на Общинския съвет на Стара Загора, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, поетът Румен Денев, актрисата Гълъбина Михайлова, Стефка Денева- художествен ръководител на хор „Искрица“ към НЧ „Искра“, д-р Стефка Димитрова- общински съветник от ГЕРБ и предприемачът Жеко Кемалов.

Всички те, бяха обединени около идеята, че Казанлък стана хубав, приятен и красив град за живеене, че има отличен стопанин, и че този стопанин – Галина Стоянова, има още какво да създава и гради в Казанлък и за Казанлък!

Казанлък

Увеличиха средствата за спорт в Казанлък

Published

on

Предложението на кмета на общината Галина Стоянова да бъдат увеличени средствата за спорт в Казанлък срещна одобрението на Общинския съвет, който на днешното си редовно заседание прие средствата за футбол да бъдат повишени на 71 500 лв., а тези за волейбол – на 33 500 лв. 

Решениетобе взето въз основа на голямата популярност сред всички възрастови групи и многото успехи на казанлъшките футболисти и волейболисти през последните години, включително и 2020 година, въпреки пандемията.

За първи път от своето основаване Футболен клуб “Розова долина“ и Волейболен клуб „Казанлък“ получават половината от общата сума от 210 000 лв. за спорт в Казанлък. 

Така двата клуба ще разполагат със 70 на сто от средствата си, а другите 30% ще са предназначени за децата от детско-юношеските школи. Ежегодно в тях футбол тренират над 150 деца, а волейбол – над 100 деца. 

За участието си в първенството „Областна група – мъже“ други три футболни клуба на територията на общината ще бъдат поощрени с по 3 000 лева. Това са: ФК „Елтемир”- гр. Крън, ФК „ Минерал” – с. Овощник и ФК „Бузлуджа” – с. Енина.

В Казанлък действат общо 39 спортни клуба. От тях за субсидии са кандидатствали 23 спортни клуба. Според успехите им те ще си поделят средства от оставащата сума от 105 000 лева за 2021 година.

Продължете с четенето

Казанлък

Никой не цели разпродаване или декапитализиране на ДКЦ “Поликлиника” – Казанлък

Published

on

Никой не цели разпродаване или декапитализиране на ДКЦ “Поликлиника” – Казанлък, а увеличаване на нейния капитал и възможност за участие на съседните на Казанлък общини, чиито жители дружеството обслужва. Всичко друго, което се или ще се тиражира в публичното пространство, е и ще е манипулации и внушения, които не почиват на никакви факти и реални обстоятелства.  

👉🏻ДКЦ “Поликлиника” е в тежко финансово състояние и тя трябва да търси варианти да се самофинансира.  

✅ Общинският съвет в Казанлък днес взе решение и възложи на новия управител в лицето на д-р Красимир Пейчев да проведе преговори с ръководствата на общините: Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево, за приемането им като съдружници, чрез записване на нови дялове. 

❗️Решението е свързано с това всички граждани от тези общини, които ДКЦ “Поликлиника” обслужва, да допринасят за развитието й, а не финансирането да е само от страна на казанлъчани. 

👉🏻Новия управител на ДКЦ “Поликлиника” – Казанлък, е изключително разумен и интелигентен човек, който е в системата на здравеопазването от дълги години, и в този ред на мисли няма да направи нещо, което да е в ущърб на дружеството и на неговото развитие. 

➡️ Въпросът е принципен и тук става дума за началото на един процес, в който, с решението на казанлъшкия Общински съвет, управителят на Поликлиниката ще може съвсем законосъобразно да води разговори с кметовете на съседните общини, като заяви и към Общинските  съвети в тези общини намерението си за провеждането на тези разговори. 

Едва след това, когато има съответните решения на тези Общински съвети, ще може да се говори за начините, по които общините: Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево,  да участват в ДКЦ “Поликлиника”.

Продължете с четенето

Казанлък

Община Казанлък ще търси финансиране за по-добро качество на водата в гр. Шипка

Published

on

РАБОТИ СЕ ЗА ЦЯЛОСТНА ПОДМЯНА НА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА В ШИПКА

Община Казанлък ще кандидатства за безвъзмездна помощ за финансиране на проект за осигуряване на вода с по-добро качество за питейно-битови нужди на жителите в град Шипка. Общински съвет – Казанлък гласува решението за това днес на редовна сесия онлайн. Средствата ще се търсят по направление „Проекти за подобряване качеството на питейната вода, ефективността при предоставяне на вода за питейно-битови цели за населението, в т.ч. и реконструкция/изграждане на водопроводи, при доказана необходимост от реконструкция на водопровода, за водоснабдителни системи, които обслужват до 2000 жители“ пред Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите. Общината ще кандидатства с изготвен Технически проект „Реконструкция и подмяна на водопроводна мрежа на град Шипка, община Казанлък“.

В доклада на Кмета Галина Стоянова към общинските съветници тя посочва, че цялостната рехабилитация на водопроводната мрежа на Шипка е крайно необходима, тъй като съществуващата е извън срока за експлоатация. Половината водопроводи са на 40 – 50 години, а останалите са градени преди 30 – 40 години и вече не отговарят на съвременните изисквания.

Подобряването на качеството на водата за шипкалии е отразено в Общинския план за развитие на Община Казанлък за периода 2014-2020 г., където е заложена специална мярка за подобряване на ВиК инфраструктурата на гр. Шипка. С днешното си решение общинските съветници дават възможност Община Казанлък да насочи усилия към реализация на проекта като кандидатства за неговото финансиране пред ПУДООС към МОСВ.

Продължете с четенето

Казанлък

Зелена светлина за изгражзане на нов корпус на математическата гимназия

Published

on

На редовното си онлайн заседание днес Общински съвет – Казанлък гласува „За“ изграждането на нов корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ при конкретни параметри спрямо съществуващата постройка и дворно пространство. Решението на общинските съветници позволява оптимална реализация на проекта, с ползване на дворното пространство с прилежащия нов корпус, места за отдих и запазване на идеята за изграждане на зона за спорт. Така новата сграда ще бъде построена на разстояние 5 m от уличната регулационна линия и съседните поземлени имоти, като се запазва максимално голяма площ от съществуващото дворно пространство за целите на образователната институция. Съветниците дадоха съгласие в запазеното дворно пространство да бъде определено застроително петно за изграждането на зона за спорт, което да бъде осъществено на разстояние 3 m от уличната регулационна линия и съседните поземлени имоти. 

Днешното решение на Общински съвет – Казанлък позволява преминаването към следващ етап – изготвяне на инвестиционен проект и провеждане на обществени поръчки за изграждане на корпуса. 

Решението бе взето на база на технико-икономическа оценка, която съобразява изискванията на Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, сградите на училищата, детските градини и детските ясли, но допуска в застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура по-малки от 15 метра отстояния. Това ще позволи дворното пространство около Математическата гимназия да бъде ползвано оптимално за целите на учебния процес и времето за отдих на децата.

Община Казанлък спечели одобрение по проект „Изграждане на допълнителен корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ от Министерство на образованието и науката в началото на 2021 година. Проектът ще позволи преминаването на едносменен режим на обучение на всичките 675 ученици към момента,при максимален достъп до качествено образование на децата по математика, информатика и природни науки с изграждането на нови 12 класни стаи за още 312 ученици.

Одобреният проект на стойност 2 000 000,00 лева с ДДС безвъзмездно финансиране ще се изпълнява по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022г), Модул 2  „Държавни и общински училища – изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“. Предвиденото време за реализация е три години, считано от 2021 г.

Продължете с четенето

Казанлък

1733 са новозаразените с коронавирус в страната, 75 в Старозагорска област

Published

on

75 са новозаразените с коронавирус в Старозагорска област през изминалото денонощие. В София, Пловдив и Бургас са отчетени най-много положителни проби.

В страната техният брой е 1733 при направени 12 066 теста.

Активните случаи сега са 30 093 като в болница са настанени 4202 пациенти с COVID-19, а 369 от тях са в интензивно отделение.

За изминалото денонощие починалите са 48, а излекуваните-505.

Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 242 124 души, като 10 026 от тях са починали, а 202 005 са се излекували.

С поставените 20 236 дози ваксина през изминалите 24 часа общият брой на извършените ваксинации става 168 462.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 25 февруари: Три зодии ще се чувстват зле днес

Published

on

ОВЕН

Днес изразът на Овните е доста емоционален, а денят изисква по-умерено поведение. Имате необходимия душевен баланс и няма да ви е трудно да го изявите под формата на търпение. За повечето от вас продължават притесненията по финансов проблем и може би това е причината да сте с обострена чувствителност и скандално настроение.

ТЕЛЕЦ

Телците са преуморени психически и губят традиционното си търпение в четвъртък. Предразположени към скандали сте и скъсване на важни връзки. Следете поведението си и овладявайте емоциите, защото те днес се оказват най-големият ви враг. Проблемът при вас е финансов, но тенденциите са благоприятни и дават пълен картбланш за справяне.


БЛИЗНАЦИ

На пръв поглед в четвъртък Близнаците са щастливи и тържествуващи. Но за повечето от вас е характерно изживяването на вътрешен план проблемите и някои дори са депресирани. Притесненията са с паричен характер и във връзка с децата. За някои има и любовен проблем.

РАК

В четвъртък Раците се чувстват ощетени и доста натоварени психически. Причините за тази обремененост са най-вече от домашен характер. Склонни сте за разправии и това допълнително ще ви натовари за сметка на близките хора. В професионален аспект денят е твърде благоприятен. С повече дипломатичност имате възможност да разрешите финансов въпрос.

ЛЪВ

Лъвовете са твърде деликатни и сдържани днес, а четвъртък ще се окаже изключително добър, ако съумеете да съблюдавате умерено поведение през целия ден. За някои от вас той е доста печеливш. В повечето случаи има някакво несъгласие от парично естество, но не правете скандали.

ДЕВА

В четвъртък вие сте с добро самочувствие – физическо и психическо. Но проблемът финанси е най-тежък за вас. Фактът може да ви настрои скандално, но по този начин едва ли ще имате някаква полза. Задействайте връзките си за намиране на допълнително платена работа, ще получите помощ от мъж с възможности. Някои ще се зарадват на придобивки в дома.

ВЕЗНИ

В четвъртък повечето от Везни са склонни да допускат грешки, които при едни са поради невнимание, а други явно не преценяват добре фактите. По тази причина могат да настъпят доста неприятни моменти в службата ви и да провалите работата си или да влезете в кавга с началниците. Положително развитие имат срещите ви, възползвайте се максимално от деня.

СКОРПИОН

Днес вашите възможности са в рамките на характерното за израза ви, но за съжаление някои ще допуснат детински грешки в работата си, при което вероятно ще се наложи корекция. Бизнесмените имат добър ден и делата им ще са печеливши. Всички от Скорпион имат ярко изразени възможности за печалби.

СТРЕЛЕЦ

Четвъртък е прекрасен за Стрелците, това се изразява преди всичко в областта на професионалните ви задължения и въобще в деловия живот. Възможно е мнозина да постигнат добри печалби. С трудности няма да се сблъскате в служебните си ангажименти, но някои от вас са настроени агресивно и ще предизвикат скандал на работното си място. Ремонтът, с който сте се заели, няма да ви спори. Освен че губите симпатиите на влиятелни хора, губите и позиции.

КОЗИРОГ

Доста сръчни са Козирозите днес и делата им ще бъдат успешно изпълнени. Хубаво е да внимавате за евентуални противоречия с началниците или колегите на работното място. Ако се получи конфронтация, ще настъпи суматоха, от която вие най-много ще загубите. Бъдете много внимателни във финансовите си отношения. Не е изключено да бъдете измамени или подведени с някаква информация.

ВОДОЛЕЙ

Водолеите са амбициозни в деловите си действия днес. Ще се справите с всичко успешно и няма да срещнете никакви трудности. Ще ви бъде предложена някаква помощ, приемете я. Други от вас предварително са се погрижили да ги отстранят. Малцина ще се възползват от шанса си за печалби поради ограниченията, които са си наложили. Действайте свободно и ще се радвате на постигнатото. По-голяма част от деня е посветена на делови ангажименти и ще донесе сполука.

РИБИ

Неприятен е четвъртък за Рибите. От една страна, деловите условия през деня са много добри и постигането на напредък е възможно. Но, от друга, за вас е доста трудно да се възползвате от обективната ситуация. Не е изключено някои да имат здравословни проблеми, а при други затрудненията да са от личен характер, свързан с изясняване на ситуация. Денят е благоприятен в професионално отношение.

блиц

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com