Свържете се с нас

Казанлък

Галина Стоянова: „Постигнахме повече от 90% от целите, които си поставихме преди 4 години!

Published

on

Отчетът на кмета на Казанлък: Усърдна работа, екипност, поставени цели с видими резултати

Отчет за изпълнението на програма за управление на Община Казанлък за периода 2011- 2015 година направи пред граждани кметът Галина Стоянова. Събитието уважиха: народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, Стоян Колев- директор на Областно управление „Пожарна служба и защита на населението“, Анчо Шишков- директор на местната Пожарна, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, представители на културни институти, кметове на населени места, общински съветници и много граждани.

В няколко основни направления, кметът Галина Стоянова описа свършеното дотук, като очерта и някои от най – мащабните изпълнени проекти. „Привлякохме над 109 млн.лв. европейски средства, което е три пъти повече от бюджета на Община Казанлък. Показахме на нашите партньори, че в Казанлък работим открито и защитаваме всеки лев на съгражданите ни, както и, че Общината ни се развива с всяка поредна година. В момента сме рекордьор по най-ниска безработица в областта – 4.9%. Работим в партньорство с местния бизнес и вярвам, че ще продължим в тази посока, за да достигнем още по-ниски нива на безработица“, заяви кметът Галина Стоянова и не скри, че като кмет е наследила задължения в размер на 9.4 млн.лв. „Сумата е повече от половината от общинския бюджет от приходите от месни дейности. Въпреки това се справихме! Нещо повече, докато погасявахме тези 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, не сме спирали да строим, което доказват днес и видимите резултати“, заяви още Стоянова.

Административен капацитет

В периода 2011 – 2015 г. в Община Казанлък бе въведена нова по-функционална административна структура, отразяваща приоритетите на управление, както и нови електронни услуги за гражданите и бизнеса. На интернет страницата на Общината вече може да се направи: проверка за дължимите данъци и възможностите за плащане; деловодна справка; записване на приемен ден. Създаде се реална система за обратна връзка чрез подаване на сигнали, мнения и препоръки от граждани. Разработени и внедрени бяха пет електронни услуги на слуба ГРАО, заявяването на които става посредством електронен подпис. „Убедена съм, че за да има успехи в работата, задължително е да е на лице работеща администрация“, увери Стоянова.

Хуманитарни дейности и образование

„Ние считаме, че образованието е основата, на която стъпва всичко останало и затова положихме толкова усилия през тези 4 години, да превърнем казанлъшките училища в уютни и красиви – такива, каквито заслужават нашите деца“, така коментира кметът Галина Стоянова направеното в образователната система. Тя поясни, че за 4 години са извършеницялостни ремонти в 7 училища, 5 детски градини и 2 детски ясли. Кметът не пропусна да каже, че казусът с последвалото развитие на разширяването на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ за създаване на Център по природо- математически науки, по никакъв начин няма да наруши учебните занятия на възпитаниците на природо-математическата гимназия. От 15-ти септември тази година те ще се обучават в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“, където ще бъдат настанени в самостоятелен изцяло ремонтиран корпус, докато приключи ремонтът на ПМГ „Никола Обрешков“.

 

Здравеопазване

„Изключително много се радваме, че успяхме да помогнем на казанлъшката болница да подобри както инфраструктурата си, така също оборудването и апаратурата си“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова започна отчета за направеното в областта на здравеопазването, като не пропусна да спомене и изцяло обновената Детска млечна кухня, която вече ще бъде и кухня – майка за всички детски заведения в града. Тя стартира своята дейност с хранене на деца от 10-месечна възраст до 3 години, които са били ползватели на Детската млечна кухня. Очакваният им брой на ден е 325. Предвижда се в края на месец септември т.г. да започне и храненето на децата от детските ясли и градини, като техният приблизителен брой е около 2400 на ден.

Освен това през 2014 г. и 2015 г. в Община Казанлък бяха на два пъти увеличени заплатите на медицинските специалисти в детските ясли, яслени групи в ОДЗ, здравни кабинети в ЦДГ и училища. На много по-удобно за всички граждани място бе преместена и Здравно-осигурителната каса в града. Тя вече се помещава в сградата на ДЦК „Поликлиника“.

Социални дейности

Община Казанлък работи задълбочено и целенасочено в посока откриване на нови социални услуги, а така също и за укрепване на съществуващите. „Постигнато бе професионално и компетентно партньорство  и взаимодействие с всички организации от неправителствения сектор в социалната сфера“, посочи в отчета си кметът Галина Стоянова. Тя представи изградените и работещи три Центъра от семеен тип, както и новият проект „Да не изоставяме нито едно дете“.

Спорт

„Оказа се, че е по силите на една Община да издържа своя футболен клуб и да се гордее с успехите му“, с тези думи Галина Стоянова започна представянето на свършеното в областта на спорта, като не забрави да изрази радостта си от успехите на ФК „Розова долина“ и обеща, че помощта от страна на Общината, ще я има и занапред.

Община Казанлък подпомага дейността на близо 40 спортни клуба, активно подкрепя и ръководствата на спортните организации. През тези 4 години бяха изградени зони за отдих и спортни площадки за подобряване на физическата активност и приятното прекарване на свободното време на младите хора.

Младежки дейности

„Основна цел пред нас беше да дадем знак на младите хора в общината, че те са важни за нас и точно затова създадохме Младежкия календар“, заяви кметът Стоянова. Тя подчерта, че заслуга за това има заместник – кметът по младежки дейности Лилия Цонкова, която е успяла така да обедини младежите на Казанлък, че всички те заедно да постигат успехи.

За периода на мандата от спортния календар на Община Казанлък са отпуснати общо 208 462,04 лв.

Международно сътрудничество

„За първи път Казанлък се побратими с град от Китай“, с нескрита радост Галина Стоянова започна с този факт експозето си за спорта. Побратимяването се случи по линия на розопроизводството. Общината е на финала и на въвеждането на услугата „Туристически паспорт“ с побратимения френски град Грас. В изпълнение на целите и задачите, заложени в Програмата за управление, Община Казанлък развива и обогатява международните си контакти, посредством реализирането на инициативи, свързани с традиционните връзки с побратимените градове, но така също и търси възможности за разширяване на партньорството  с градове и организации от различни части на света.

Кметът Галина Стоянова не скри радоста и от представянето на тракийското златно съкровище в световноизвестния френски музей „Лувър“. В периода 2013 г. – 2015 г. Община Казанлък се представи успешно и на авторитетните световни туристически борси и изложения в: Париж, Москва, Осака, Берлин, Мадрид, Милано, Букурещ, Хелзинки, Утрехт, Будапеща и Прага.

Проекти и програми

Повече от 109 милиона лева е вложила Община Казанлък от реализирането на проекти и програми. Това е три пъти повече от целия бюджет на Общината. „Благодаря на екипите и на ресорните заместник – кметове за успешната работа и желанието, с което я вършат. Надявам се така, както имахме успех с проектите до сега, така да успеем да реализираме и бъдещият Музей на розата“, каза Стоянова и изрази надежда той да бъде дофинансиран от държавата, като през идната 2016 година музеят вече да бъде факт.

Стари задължения

Без задкулисие, кметът Галина Стоянова открито заяви, че по силите на Община Казанлък е било да се справи със старите задължения от 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, и в същото това време да строи и да има видими резултати.„Приходната част на бюджета се изпълнява ритмично през всичките тези 4 години, а увеличението на приходите е част от добрата работа на администрацията“, категорична бе Стоянова.

Градоустройство

„Едва ли има друга община, в която за 4 години да бъдат направени общо пет стратегически плана“, с нескрита радост Галина Стоянова сподели този факт, като допълни, че през изминалите години Общината работи и за завършване на общ устройствен план на Долината на тракийските царе.

Община Казанлък изпълнява проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – Казанлък 2020“ на стойност 497 020 лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“. Планът за градско развитие за следващия програмен период 2014 – 2020г. бе приет и по него вече започна същинската работапо детайлното разработване на части от зоните за въздействие.

За последните четири години на територията на Общината бе извършена реконструкция на 159 улици или 330 хил.кв.м.

Инфраструктура

„Направихме много, за да подобрим инфраструктурата и да не се срамуваме от гостите на града, но така също, да запазим живота на шофьорите и на пешеходците“, коментира  кметът Галина Стоянова направеното за подобряване на инфраструктурата. Тя подчерта, че абсолютно равномерно са се извършили дейностите по асфалтирането както в града, така и в населените места. „Имаше села, в които асфалт не беше полаган в последните 50 години.Тук е мястото да благодаря за инициативността и сътрудничеството на кметовете на населените места в Общината. Зная, че имаме още много работа, но считам, че това, което направихме до сега, не е за подценяване“, заяви още Галина Стоянова.

Култура и туризъм

„Туризмът е част от икономиката и затова сме длъжни да работим за развитието му“, това каза Стоянова в резюмето си за постигнатото в областта на културата и туризма, като тук подчерта успешното отделяне на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ от Читалището – факт, който доведе до стабилизиране на културния институт. „Актьорите ни работят спокойно, постигат успехи, Общината е грижовна към тях и ще бъде такава и занапред“, увери Галина Стоянова.

Кметът не пропусна да отрази и постигнатото в областта на строителството- една много трудна дейност, за която Общината отделя пари от бюджета си, както и за екологията – защото „важно е да дадем своя принос към природата- ако не се грижим за нея, а само потребяваме, утре няма да ни има“, каза още кметът Стоянова.

В края на представянето на Отчета кметът на Община Казанлък Галина Стоянова сподели:„Повече от 90 % от целите, които си поставихме преди 4 години, ги постигнахме!Благодаря за това на екипа на Община Казанлък, на Общински съвет- Казанлък, на кметовете на населените места, на държавните институции, на политическите партии, на неправителствените организации, на синдикатите, на политическите партии, на ръководителите на културни институти. Благодаря, че не ме оставихте сама, след като ме избрахте!“.

Поздравления за добре свършената работа от кмета Галина Стоянова и нейния екип от трибуната отправиха: депутатът Нено Влайков, председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, Емил Христов- председател на Общинския съвет на Стара Загора, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, поетът Румен Денев, актрисата Гълъбина Михайлова, Стефка Денева- художествен ръководител на хор „Искрица“ към НЧ „Искра“, д-р Стефка Димитрова- общински съветник от ГЕРБ и предприемачът Жеко Кемалов.

Всички те, бяха обединени около идеята, че Казанлък стана хубав, приятен и красив град за живеене, че има отличен стопанин, и че този стопанин – Галина Стоянова, има още какво да създава и гради в Казанлък и за Казанлък!

Казанлък

Хороскоп за 30 ноември: Вижте кой може да преоткрие любовта и за кого има риск от пробив в аурата

Published

on

Овен
Нуждаете се от развлечения и отдих, за да възстановите силите си. Предстоят ви срещи и хубави вълнения с хората, които обичате. В този ден може да получите просветление, да научите кармичните си уроци или да получите информация за преражданията си.

Телец
В този ден може да обикаляте магазините и да се забавлявате, изпразвайки портфейла си. Може да се сдобиете с ценни вещи. Навярно самотните ще има с какво да се похвалят. В ден като този може да преоткриете любовта. Семейните отношенията ще се подобрят.

Близнаци
Не се захващайте с важни неща следобед, защото усилията ви вероятно ще са напразни! След това ще имате повече основания да се радвате. Трябва обаче да се жертвате в полза на другите, направете нещо специално за тях!

Рак
Днес сте доста уязвими от външни атаки. Възможни са енергийни пробиви в аурата. Затова внимавайте с кого общувате! Не доставяйте удоволствие на дразнителите! Ако някой се забавлява докато ви дразни, намерете начин да го разкарате от пътя си! Избягвайте споровете!

Лъв
Не искайте много от съдбата! Дава ви се това, от което имате нужда. Ако мислите за някого, непременно му се обадете! Не тормозете обаче събеседника с недомлъвки! Няма да ви разбере, ако му разказвате притчи. Не си струва да се обръща внимание на сънищата. Няма да се сбъднат.

Дева
Доста сте старателни и с каквото и да се захванете днес, ще постигнете завидни резултати. Мъжете обаче се инатят всичко да става така, както са планирали. Това е грешка. Настъпват промени, с които трябва да се съобразите. Избягвайте и конфликтите, и пазаруването!

Везни
Времето е чудесно за всякакви творчески начинания. Имате прекрасни идеи, опитайте се да ги реализирате! Забравете за съмненията и действайте! Може да се сдобиете с качествена битова техника. Внимавайте с химичните препарати! Увеличава се рискът за повява на екзема.

Скорпион
Губите доста време, за да оправяте чужди пропуски и проблеми. Не се чувствате в обичайната форма, но имате възможност да си починете. Обмисляйте внимателно всяка дума, защото се увеличава опасността да не засегнете някой! Пазарувайте само наложителни неща!

Стрелец
Денят е благоприятен за пазаруване. Може да придобиете нова кола или да се заемете с ремонт у дома. Възможни са обаче здравословни проблеми. Увеличава се рискът от възпаление на лимфните възли. Може да получите подарък от съдбата – неочаквана печалба.

Козирог
Днес сте в отлично настроение. Чака ви обаче доста работа. Направете си план и се постарайте да го изпълните! Ще получите помощ от близките си. Свободното си време пък може да прекарате така, както ви се иска. Желателно е вечерта да сте си у дома.

Водолей
Сега е моментът да помечтайте с любимия (любимата) и да правите планове за бъдещето. Денят е чудесен за пътуване и за забавление. Не вземайте обаче и не давайте пари назаем! Може да намерите хора, които да ви повярват, да ви подкрепят, или дори да се влюбят във вас.

Риби
Днес трябва да упорствате повече, за да изпълните целите си. Планирайте по-внимателно разходите си! Ако се налага да използвате режещи инструменти у дома, внимавайте, възможни са аварии! Това е добър ден за запознанства и за начало на лечебни процедури.

Продължете с четенето

Казанлък

Времето през декември – ще вадим шейните или ще ходим на плаж!?

Published

on

Най-ниските температури през декември в България ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите – между 13 и 18 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки месечната прогноза за декември на отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ.

Тя уточни, че тази година през декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – 4-6 градуса, а в планините – от минус 8 до минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините – до 70 литра на квадратен метър, а в най-южните райони – между 70 и 110 литра на квадратен метър.

Между 2 и 4 декември заради средиземноморски циклон ще има валежи от дъжд, които на места ще преминават в сняг

В началото на месеца ще е сравнително топло, с разкъсана средна и висока облачност. През периода 2-4 декември, с преминаване на средиземноморски циклон, облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг.

Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава възможността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури, които ще са по-ниски от обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие температурите ще се повишат, но след това ще има валежи и те ще се понижат

През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, а вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост или инверсионна облачност на места в низините и котловините сутрин.

Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

През третото десетдневие се очакват валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета – и от сняг

През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури, близки до обичайните.„

През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми.

Повишава се обаче и вероятността за валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета – и от сняг.

Кои са характерни особености на месец декември?

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – четири-пет.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите през декември се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите, в по-голямата част от страната, в сравнение с другите месеци, са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември е от девет до 14, на ясните – от два до четири, а на мъгливите дни в равнинните райони – от седем до 12.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 ч.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 15 минути.

В края на декември слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 1 минута. Продължителността на деня е 9 часа и 3 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 5 декември е последна четвърт, на 13 декември е новолуние, на 19 – първа четвърт, а на 27 декември е пълнолуние.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 часа, съобщи още Анастасия Кирилова от НИМХ.

Продължете с четенето

Казанлък

Днес е Андреевден

Published

on

На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.

Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, с формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като „Андреев кръст“.

След падането на Византия апостол Андрей е смятан за покровител на Русия.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната е известен като Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце, пише news.bg.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Продължете с четенето

Казанлък

Две добри новини за Община Казанлък

Published

on

Одобрени са две проектни предложения за енергийно обновяване на публични сгради –  за сградата на Общината и това за сградата на Военен отдел!

Договорите ще подпише кметът на общината в идната седмица.

Пресцентър Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Седем улици в Казанлък са с еднопосочно движение

Published

on

Със заповед №2348 от 23.11.2023 г. на кмета на Казанлък на основание чл.44, ал. 2 от ЗМСМА, чл. 3 от Закона за движение по пътищата и във връзка с Генералния план за организация на движението на  гр. Казанлък, от 06:00ч. на 24.11.2023г.,  се въвежда еднопосочно движение на МПС по следните улици в гр. Казанлък:

1. ул.  „Бузлуджа“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Шейновска“ до кръстовището с ул. „ Капрони“ в посока север-юг.
2. ул.  „Петко Д. Петков“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Шипченска епопея“ до кръстовището с ул. „ Капрони“ в посока юг-север.
3. ул.  „Константин Иречек“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Петко Д. Петков“ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.
4. ул.  „Перник“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Орешака“ до кръстовището с бул. „ Освобождение“ в посока изток-запад.
5. ул.  „Д-р Петър Берон“ , в участъка от кръстовището с бул. „ Освобождение“ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.
6. ул.  „Страхил войвода“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Бузлуджа“ до кръстовището с бул. „ Освобождение“ в посока изток – запад.
7. ул.  „Сергей Румянцев“ , в участъка от кръстовището с бул. „Освобождение “ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.

С текста на заповедта може да се запознаете тук

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък
Продължете с четенето

Казанлък

Автентичният български фолклор е нашата идентичност и трябва да се популяризира, смятат музикантите и преподаватели Тони и Тодор Говедарови

Published

on

В последно време определено има интерес към народната музика, но младите хора не познават достатъчно автентичния български фолклор. Той трябва да се популяризира, защото е нашата национална идентичност. Това смятат казанлъшките преподаватели и музиканти Тони и Тодор Говедарови. Те разказаха в интервю за БТА за възможностите и предизвикателствата пред младите, които искат да се реализират в сферата на музиката.

Тодор Говедаров е преподавател по гайда в местното Средно училище “Екзарх Антим I”, a съпругата му Тони преподава поп и народно пеене на деца на възраст от пет до 18 години в Общинския детски комплекс “Иван Рилски”. Освен учители, двамата са и действащи музиканти, имат собствена формация и създават авторска фолклорна музика.

В момента навсякъде около младите се пропагандира друга музика – по-скоро балканска, от български изпълнители, но характерна за други страни и етноси, посочи Тодор Говедаров. Той изрази мнение, че има нужда да се наблегне върху рекламата на българския фолклор, да се инвестира в повече музика и в повече млади изпълнители и да им се дава повече “ефирно време”.

Според Тони Говедарова младите изпълнители имат нужда да слушат българския фолклор в най-чистия му вид. “Смятам, че от най-ранна възраст ние трябва да възпитаме у децата си родолюбието, познаването на българската история. Те трябва истински да обикнат нашия български фолклор, защото той ни различава от всички други народи. Ние трябва да бъдем горди с него и да направим всичко възможно да поддържаме нашите традиции, култура и да предаваме това от поколение на поколение“, коментира тя. По нейно мнение автентичният български фолклор не е достатъчно достъпен. “Забелязвам, че културата в България отиде на заден план и се пропагандира друг стил музика. Нормално е децата да не познават нашия български фолклор в най-чистия му вид, познават например етно джаза, но възприятието им за фолклор е погрешно”, каза тя.

Музикантите обясниха, че онова, което хората намират в интернет пространството, са предимно аранжименти и интерпретации на български народни песни. Тодор Говедаров каза, че той и колегите му в СУ “Екзарх Антим I” в Казанлък се стараят да преподава на децата фолклорната музика в абсолютно чистия ѝ вид. “Моите ученици познават и най-старите изпълнители, слушали са записи от лентов магнетофон, от грамофонни плочи и са много добре запознати със стиловите особености на фолклорните области. Слушали са изпълнители, които са доказани в своята фолклорна област и познават особеностите”, обясни той и призова всички свои колеги да работят по този начин. Според него младите музиканти трябва да познават автентичната народна музика и тя да бъде тяхната основа за интерпретация и за развитие в други стилове. Тони Говедарова добави, че тя също се опитва да възпита учениците си на първо място в любов към фоклорната музика.

Двамата съпрузи коментираха още, че да си музикант в днешно време не е лесно, а още по-трудно е това да се съчетае и с преподавателската професия. И двете неща обаче са се превърнали в техен начин на живот, а те са единодушни, че музиката и преподавателската дейност не са професии, а призвание. Според тях всеки преподавател трябва да бъде и приятел с учениците си, а от изключителна важност е личният пример. “В основата на това да се отдадеш на музиката и да станеш добър музикант, е мотивацията. Старая се да спечеля доверието на своите ученици, да им давам съвети относно пътя, който трябва да преминеш към това да бъдеш музикант”, каза Тодор Говедаров. Двамата смятат, че тяхната реализация като музиканти е полезна в професията им от гледна точка именно на това, че могат чрез своя личен пример да мотивират учениците си да следват своя път и да се развиват в сферата на музиката.

Тони и Тодор Говедарови смятат, че през последните години все повече се засилва интересът към народното звучене не само от страна на публиката, но и от страна на младите, които искат да се развиват в тази сфера. Те подчертаха, че това е една много добра тенденция и всички преподаватели, както и музиканти, трябва да се стараят да я поддържат. “Според мен всеки един българин, който обича родината си, би настръхнал от звученето на чистия български фолклор”, посочи Тони Говедарова и изрази надежда все повече млади хора да проявяват интерес и желание да запазят автентичната българска народна музика.

БТА

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com