Галина Стоянова: Не съм доволна от броя на сдруженията. Санираме само 19 от стотиците сгради, които имат нужда от това

   

Министърът на регионалното развитие и благоустройството бе посрещната в община Казанлък от Кмета Галина Стоянова и заедно направиха инспекция на санирането на жилищни блокове 11,12 и 72 в ж.к.„Изток“. Ремонтните дейности са на първите блокове, по които започна работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Казанлък. Министър Павлова и г-жа Стоянова бяха посрещнати от народния представител Нено Влайков, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, заместник – кмета на община Казанлък Даниела Коева, общински съветници и много граждани, които тепърва проявяват засилен интерес към възможностите да се включат в програмата. Те получиха съвети и разяснения за стъпките по кандидатстване.

Министър Лиляна Павлова сподели, че е изключително доволна от видяното: “Поздравявам кмета за работата!“, каза тя и отбеляза, че сградите, по които се работи са високи и сложни за правене, над 8-етажни, което завишава изискванията към използваните материали. „Общината е заложила на сериозни фирми, защото виждам, че работят с цяло скеле, а това улеснява и бързото завършване, като се има предвид, че идва зима.“, коментира министър Павлова.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари за оценката на Лиляна Павлова: “Аз се радвам, че г-жа Павлова е доволна, но аз не се съм доволна от броя на сдруженията. За съжаление, санираме само 19 от стотиците сгради, които имат нужда от това.“, коментира г-жа Стоянова и призова гражданите да са по-активни, защото това е единствената програма, в която държавата финансира 100% частна собственост.

По думите на министър Павлова в момента над 2 500 сгради в цялата страна чакат включване за саниране по мерки за енергийна ефективност и поощри хората бързо да се сдружават, за да се включат, защото за 2017г. по програмата са заложени 2 млрд. лв., 2 000 сгради са вече в процедура. Лиляна Павлова определи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради като най-мащабната социална програма в страната.

Към момента в община Казанлък сключените договори за безвъзмездно финансиране  на санирането на градски блокове са 19. За 16 от тях е избран изпълнител по Закона за обществените поръчки, за 12 има сключени договори за строително-монтажни работи и са открити строителни площадки. По 4 позиции процедурата се обжалва, като за 2 от тях вече има произнасяне на КЗК и предстои сключване на договор. За други 2 блока в момента върви процедура по избор на изпълнител, а за блока на ул.“Илинден“ 41 – 43 през месец октомври бе обявена Обществена поръчка за изпълнител, с краен срок за подаване на документи 29-ти ноември, 2016 г.

От община Казанлък многократно апелират към казанлъчани да се възползват от възможностите за безплатното саниране и през следващата година, защото средствата за това вече са осигурени от правителството.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com