Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Усилено се работи по консервацията на тракийската гробница „Оструша”

   

Проектът „Светът на траките“ надгражда всички усилия на Община Казанлък да консервира, социализира и експонира по най-добрия начин историческото си наследство, най-вече тракийските гробници в Долината. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че в основата на проекта е социализацията на една от най-красивите тракийски гробници – „Оструша”.

„Този проект ще създаде интегрирана връзка с паметника на Юнеско, Казанлъшката тракийска гробница, която се намира в градския парк, както и с всички експонирани открити тракийски гробници в Долината на тракийските царе. Ние ще продължим велоалеите и логистичните връзки от града и тракийската гробница с всички останали гробници в Долината. Туристите ще могат да ги обиколят както с транспортни средства, така и с велосипеди. Другата част от основните дейности е изграждането на атракцион, в който ще бъде експониран градът Севтополис, който се намира под водите на язовир „Копринка“.

Туристът не само ще бъде на обекти, които може да види сами по себе си, но и в една обща концепция, в която той ще може дори да усети и съпреживее времето, в което е действал Севтополис“, обясни кметът. Вече се работи по консервацията на „Оструша” – една от най-красивите тракийски гробници, каза още Галина Стоянова. Усилено се работи и по свързващата велоалея.

Казанлък работи и по още едни интересен проект, свързан с възстановяване на сградата на закритото преди години селско училище в Розово и превръщането му в Академия за млади таланти, допълни Галина Стоянова. Проектът е инициатива на местната общност, каза още тя. „Искаме да предоставим на децата едно място, в което те да експериментират, да се възпитават и развиват“, обясни Галина Стоянова.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com