В село Горно Черковище почистват и корегират коритото на река „Гюрля”

   

Трети ден в казанлъшкото село Горно Черковище се извършват дейности по почистване и корекция на коритото на река „Гюрля”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Това се случва след като в началото на месец юни, в резултат на голямото количество паднали валежи, водите на реката заляха дворове на къщи в селото.

Дейностите по почистване и корекция на коритото ще бъдат извършени в рамките на две седмици. Стойността на тези дейности е 17 хиляди лева, като фирмата изпълнител е избрана вследствие на проведена обществена поръчка. Обработваният участък е дълъг един километър и сто и петдесет метра.

Последното голямо почистване на реката датира от преди 30 години, оттогава досега реката е почиствана с доброволното участие на жители на селото с налични средства, поясни кметът на Горно Черковище Антон Антонов и обясни, че дейностите по почистване са и благодарение на личната ангажираност на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на Общинския съвет:

„С прокопаването на коритото се печели още над един метър, който увеличава проходимостта и дава сигурност. Дълбочината на реката е над 4 метра на места, на други – 2 метра, като са спазени всички предписания”, каза Антон Антонов.

След като всичко по проекта бъде изпълнено, идеята е да бъде залесена сервитутната зона, която се оформя и да бъде разширен самият бряг. Предстои и пълно възстановяване на четирите пешеходни моста над реката в селото.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com