В Казанлък стартира дуалното образование! Децата ще ходят на училище но и на работа срещу възнаграждение

   
Децата ще имат часове в училище, но и в реална работна среда срещу възнаграждение

За първи път у нас стартира дуалното обучение в училище. От началото на новата учебна година новият метод се въвежда в две професионални гимназии – едната в София, другата е в Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов” в Казанлък. Това е изцяло нова практика за България съобразно швейцарския опит.

Швейцария е известна със своите банки, шоколад, часовници и ниска безработица. Не случайно швейцарци ще ни помагат за въвеждането на дуалното образование у нас.

Идеята е децата да имат часове в училище, но и в реална работна среда срещу възнаграждение. Така бизнесът печели работна ръка, а учениците – стаж. Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително ще се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така, в 11-и 12-и клас учениците ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в другите три ще работят в предприятията и фирмите, включени в системата на дуалното образование. Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, както вече е записано в Кодекса на труда

Проектът е на стойност над 3,5 милиона швейцарски франка, като 15% дава българското министерство на образованието.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com