В Казанлък се проведоха традиционните Краеведски четения в навечерието на Деня на народните будители

   

В навечерието на Деня на народните будители в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра” се проведоха за поредна година Краеведски четения, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Това издание премина под надслов „ Да знаем и да помним”.

Снимка на Общинска библиотека Искра Казанлък.

Организатори на инициативата са Община Казанлък, Исторически музей “Искра“ , Общинска библиотека „Искра“ и Краеведско дружество „Иван Енчев – Видю“. В рамките на четенията бяха представени 19 доклада на различни теми сред които: „ Исторически бележки за книжарниците в Казанлък”, „За някои песни „на гюл”, записани от фолклористите от Института по музика при БАН”, „Моята връзка със семейството на Яворов”, „ Душевността на тракийските българи”, „Българската вяра”, „ По Аксаковските пътеки” и др. За значението на краеведските четения и тяхното място в културния живот на Казанлък слушаме Радослав Петков, заместник – директор на Исторически музей „ Искра”.

Снимка на Общинска библиотека Искра Казанлък.
Снимка на Общинска библиотека Искра Казанлък.


По време на краеведския форум беше представено и петото изданиеи на сборника „Казанлък в миналото и днес”, в който са поместени докладите от четенията през 2018 година. Докладите от тазгодишните краеведски четения ще излезат в сборник през 2020 година.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com