В Казанлък през август ще бъде открит фермерски пазар

   

Фермерският пазар ще бъде открит в Казанлък, каза за Радио „Фокус“ заместник-кметът Ахмед Мехмед. В този смисъл той обърна внимание на предварителните дейности, предприети от страна на Общината. В продължение на един месец, по предложение на кмета Галина Стоянова, е проучван опитът на вече съществуващите фермерски пазари на територията на България – в София, Варна, Бургас, Добрич и Враца.

С директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков са уточнени изискванията, на които трябва да отговаря Община Казанлък, за да обособи фермерски пазар. Проведени са разговори със земеделски производители от района, с животновъди и пчелари, инициирана е среща с участието на заинтересовани институции, на която са коментирани идеите на кмета Галина Стоянова във връзка с пазара. Основната идея е на земеделските производтелида бъде дадена възможност да реализират произведената от тях земеделска продукция и краен животински и пчелен продукт.

„В крайна сметка идеята е и жителите на Казанлък да имат място, откъдето да си купят свеж, пресен продукт. Ние сме гарантирали, че продукцията, която производителите ще предлагат на фермерския пазар наистина е от земеделски производител, а не от прекупвачи“, подчерта Мехмед. Пазарът ще бъде обособен в квартал „Изток“. Предстои до края на юли да бъде освежен сега съществуващият общински пазар в тази част на града и от 1 август пространството да бъде предоставено на земеделските производители от района. Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com