В Казанлък наградиха доц. д-р Христо Попов със статуетката на Орфей

   

Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов получи наградата за цялостен принос в проучването на тракийското културно наследство на името на проф. Александър Фол. Статуетката на Орфей му бе връчена на церемония в Казанлък, с която започнаха 14-ите Празници в Долината на тракийските царе. 

„Това са празници съпътствани с много събития, които пресъздават бита и душевността на нашите предци, чиито достойни наследници са днешните казанлъчани. С всяка изминала година Тракийските празници стават все по-мащабни и все по-добри”, с тези думи кметът Галина Стоянова приветства присъстващите на събитието. Тя обърна внимание на факта, че за поредна година празниците започват официално до емблематичната тракийска гробница, открита преди 75 години.

На церемония край тракийската гробница в парк Тюлбе доц. Христо Попов прие статуетката на Орфей от областния управител на Стара Загора Гергана Микова и припомни, че археологията е с дълга и позитивна традиция в Казанлък.

“Казанлък наистина е най-доброто, може би най-правилното място за организирането на тези тържества в България, тъй като наистина е люлката на тракийската култура. Неслучайно преди две години тук беше организиран и поредния международен конгрес по тракология. използвам възможността да благодаря за гостоприемството, което получихме тогава”, каза доц. Попов.

В Казанлък той участва и в научна конференция, посветена на тракийската култура и история.

Наградата на името на проф. Александър Фол е учредена преди 13 години от община Казанлък и местния исторически музей „Искра“ в памет именно на основателя на науката „Тракология“.

В съботния ден програмата на 14-тите Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък продължава с много събития, сред които атрактивно състезание, наречено Тракийски сървайвър и със спектакъл и лазерно шоу вечерта на тракийската могила Шушманец.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com