Свържете се с нас

Казанлък

В Казанлък има реални предпоставки за разкриване на филиал на ВУЗ през учебната 2016-2017 г.

Published

on

Бизнесът изпитва нужда от кадри, учащите се искат да има висше учебно заведение в Казанлък

Има реална възможност през учебната 2016-2017 г. в Казанлък да се открие висше учебно заведение, филиал или факултет на  университет. Това съобщи в Казанлък зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Той участва в специална среща с представители на бизнеса и на средните училища в общината. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова заяви, че съществуват реални предпоставки това да се случи, тъй като Казанлък има базата и обществените нагласи за това. Тя изтъкна аргументите на общинското ръководство за настояването да бъде открит такъв филиал. Кметът коментира, че на територията на община Казанлък има работещи повече от три хиляди фирми и това е един от сериозните мотиви да бъде продължена дългогодишната идея на кметовете на общината и на казанлъчани за висше учебно заведение в града,  да има специалности, по които да се подготвят децата в Казанлък, за да задоволят нуждите на икономиката. Друг от аргументите е наличието на 22 общински училища на територията на общината и 5 държавни професионални училища. 7500 деца годишно се обучават в тези училища. „Това са млади хора, които задоволяват нуждите на университетите в страната от кадри, а ние искаме те да имат правото на избор да останат в родния си град, за да завършат своето образование и да намерят своята реализация тук. Практически много от фирмите на територията на общината имат различни програми, за подготовка и финансиране на образованието им“, каза още кметът Галина Стоянова, по чиято инициатива се проведе срещата днес.

В нея участваха още доц. Иванка Желязкова, заместник-ректор на Тракийски университет – Стара Загора, по административна, стопанска и информационна дейност, Донка Симеонова, началник на РИО-Стара Загора; Лилия Цонкова, заместник-кмет по проекти, програми, младежка политика и хуманитарни дейности, народният представител Нено Влайков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов.

Според социологическа анкета, проведена от РИО-Стара Загора, сред 2655 ученици от 11-те общини в област Стара Загора, е регистриран изключителен интерес към казанлъшки филиал на Тракийския университет, като 72%  от всички запитани са отговорили положително за подобна възможност. Най-голям е интересът към специалностите машиностроене, козметична промишленост, производство и обработка на етеричномаслени култури, хидравлика. Проучване сред над 100 фирми в Старозагорска област показва, че те подкрепят откриването на филиал на висше учебно заведение в Казанлък със специалностите машиностроене и машиностроителни технологии, хидравлика и пневматична техника, етеричномаслени култури.

Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“, сподели, че машиностроителните предприятия днес изпитват необходимост от инженерни кадри. Според него, дошъл е моментът държавата да изгради стратегия за висшето образование в пълна подкрепа на бизнеса. Над 70% са фирмите в Казанлък, които имат нужда от инженери, като в тези фирми работят около 20 000 души, посочи още Спасов. „Ние сме готови да участваме в обучението на тези кадри“, каза с готовност ръководителят на едно от най-големите и престижни предприятия в община Казанлък.

Едно висше учебно заведение в Казанлък, независимо дали ще е филиал на ВУЗ, факултет или колеж, ще задържи младите хора в града, ще реши въпросът с необходимостта на кадри, а от друга страна в района има изключително добра база за тяхното обучение.  Това сподели директорът на НИТИ Делян Начев. Олег Стоилов, председател на УС на ТПП-Стара Загора, потвърди липсата на инженерни и технически кадри в цялата област Стара Загора, като подчерта че ТПП е готова да работи в тази посока съвместно с бизнеса.

Според Ваньо Цонов необходими са специалисти по производство на органични масла, защото Казанлък е прочут именно като център на Долината на розите, тук се намира Институтът по розата и етеричномаслените култури, и е необходимо потенциалът на региона да се обвърже със създаването на специалисти в тази сфера.

В Казанлък има база и много добри условия за интегритет между образование и производство, подчерта Иван Велчев.

Доц.Иванка Желязкова изрази мнението, че ТрУ подкрепя създаването на филиал в Казанлък, като специалностите трябва да бъдат добре прецизирани.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов подчерта, че МОН подкрепя всякакви форми на развитие на образованието, които отговарят на нуждите на бизнеса. Казанлък има потенциал, а нуждите на индустрията в града са в съответствие с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2010 г.

Казанлък

Компенсират родителите на деца, неприети в детските градини

Published

on

Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски градини или училища поради липса на места, ще бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет.
 
Компенсации ще се отпускат за деца от 3 г. до постъпването им в I клас. Сумата ще е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование. За 2021 г. тя ще бъде утвърдена до седем дни от влизане в сила на наредбата.
 
Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места, да е записано в такава в самостоятелна форма на обучение или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.
 
Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи.
 
След обнародването на наредбата желаещите да кандидатстват за учебната 2020- 2021 година трябва да подадат заявление в общината по настоящ адрес на детето в срок до 30 април.

Продължете с четенето

Казанлък

Започват учебните стрелби на полигона „Тюлбето“ през месец март

Published

on

Започват учебните стрелби на полигона „Тюлбето“ през месец март днес и утре. Ученията ще продължат в работните дни от 8-и до 12-и, 15-и – 19-и март, също така от вторник до петък, съответно 23-и – 26-и март и предпоследния ден на месеца – 30-и март.От Щаба на Военно формирование 22180 – гр.Казанлък информират, че тренировъчните занимания ще се провеждат във времето от 08:00 ч. до 22:00 ч.

Военните напомнят, че в посоченото време преминаването в района на учебен център „Тюлбето“ е забранено и ограниченията за движение в района на полигона се отнасят за хора, животни и машини. На основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност.

Пресцентър на община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

До края на април приемат документи за лятна стажантска програма

Published

on

Лятна стажантска програма “Младежи с бъдеще”, която дава възможност на талантливи младежи да придобият реален практически опит в дружеството, ще проведе отново ЕVN България.

И тази година стажантите ще имат възможност да работят по реални и значими проекти, подкрепяни от опитни и квалифицирани специалисти.

Програмата е с продължителност три месеца – от юли до септември, а в зависимост от обявените позиции местата на провеждане на стажовете включват централни отдели на EVN България и клиентски центрове на компанията в Югоизточна България.

Желаещите да участват могат да кандидатстват по определени позиции, в съответствие с техния интерес и предпочитания. Те подадат своите документи за кандидатстване до края на април на електронен адрес: internship@evn.bg.

Информация за конкретните стажантски позиции е публикувана на www.evn.bg в меню „Кариери” на линк: EVN – За студенти

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха двама мъже, извършили кражби в Казанлък

Published

on

На 02.03.2021 г., за времето от 08:30 ч. до 17:30 ч., от служители на РУ – Казанлък е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу собствеността. В хода на същата са задържани 18-годишно момче от гр. Казанлък и 33-годишен мъж от гр. Ловеч.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че на 24.02.2021 г., около 15:00 ч., от фризьорски салон, намиращ се в гр. Казанлък, на ул. “Отец Паисий”, 18-годишният е извършил кражба на мобилен телефон и сумата от 300 лв., собственост на 46-годишна жена, за което в РУ – Казанлък е образувано и се води досъдебно производство по чл.194 от НК.

Установено е също,  че за времето от 18:30 ч. на  24.02.2021 г. до 07:15 ч. на 25.02.2021 г., в гр. Казанлък, на бул. “Княз Ал. Батенберг”, чрез взломяване на предно дясно стъкло на л.а. “Шевролет”, 33-годишният мъж е извършил кражба на акумулаторна батерия, 12 кена бира и сумата от 50 лв. на монети, собственост на 39-годишен мъж, за което в РУ – Казанлък е образувано и се води досъдебно производство по чл.195 от НК.

Двамата извършители са задържани първоначално за срок до 24 часа, а в последствие с постановление на  РП – Стара Загора им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 22 годишна “надрусана” шофьорка в Казанлък

Published

on

На 03.03.2021 г. в РУ – Казанлък е започнато бързо производство за престъпление по чл.343, ал.3 от НК срещу 22-годишна жена от гр. Казанлък, затова че на същата дата, около 16:00 ч., в гр. Казанлък, на пл. “Севтополис”, е управлявала л.а. “Фиат” след употреба на наркотични вещества – канабис и амфетамин, установено с техническо средство.

Жената е задържана за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп: Супер ден за козирога, четири зодии да бъдат нащрек

Published

on

Овен

През този ден ще трябва да положите доста усилия, за да бъдете забелязани. Дали си заслужава?

Телец

През този ден ще се чувствате малко напрегнати. Избягвайте важните разговори и взимането на решения.

Близнаци

Днес може да се объркате от морето от информация. Осигурете си тишина и спокойствие.

Рак

През този ден не бързайте със заключенията. Отложете даването на отговор по важен въпрос.

Лъв

През този ден е важно да сте наясно със желанията си. Рискувате да обидите някого без причина.

Дева

Днес ще може да се насладите на приятната компания на ваш приятел. Очаква ви незабравим ден.

Везни

През този ден бъдете стриктни в спазването на правилата. Много е важно да сте изрядни във всичко.

Скорпион

Ако имате възможност посетете непознато и ново място. Имате нужда от нови впечатления.

Стрелец

През този ден може да изпитате носталгия. Вместо да се измъчвате просто се обадете на човека, който ви липсва.

Козирог

През този ден вашите желания ще се изпълнят. Подберете най-хубавите от тях.

Водолей

Днес ще може да се уверите в правилността на съвет, даден ви от близък човек. Не забравяйте да му благодарите.

Риби

През този ден бъдете по-упорити по пътя на постигането на желанията ви. Забравете за притесненията си. 

Блиц

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com