Свържете се с нас

Казанлък

В Казанлък бяха официално открити 14-те Празници в Долината на тракийските царе /Снимки/

Published

on

Четиринайстите Празници в Долината на тракийските царе бяха открити официално тази вечер до емблематиичната Тракийска гробница в парк „Тюлбето“ в Казанлък.

Гостите на празника: Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от областта, директори и представители на държавни институции, директори и представители на национални и регионални музеи, представители на академичната общност, делегации от побратимените градове Толиати, Русия и Дидимотика, Гърция приветства Кметът Галина Стоянова. „Добре дошли тук, до Казанлъшката тракийска гробница, вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО като един от първите материални паметници на международната организация в България!“, поздрави Стоянова до Тракийска гробница, вписана под егидата на ЮНЕСКО преди 40 години. „Добре дошли на 14-те празници в Долината на тракийските царе, белязани от 75-та годишнина от разкриването на емблематичната за града гробница!“, посочи тя и подчерта значението на тържествата за съхраняването на културно-историческото наследство в региона и гордостта на казанлъчани да бъдат носители на древната култура за бъдните поколения. „Тракийските празници са съпътствани с много събития – изложби, концерти, джаз фестивала, събития, които пресъздават и душевността, и културата на нашите предци, но и способността и всички хубави неща, които казанлъчани могат да пресътворят и в съвремието и чиито достойни наследници са на траките.“, посочи Кметът на Казанлък. „С всяка изминала година Тракийските празници стават все по–мащабни и все по –добри.”, каза Галина Стоянова и обърна внимание на значението на четиринайстата поредна научна траколожка конференция.

Специалната награда, посветена на именития български учен проф.Александър Фол, за принос в разкриване на древния свят на траките у нас връчи областният управител на област Стара Загора Гергана Микова: Добре дошли в прекрасния Казанлък, който не веднъж е доказвал, че може да носи гордо вдигнато знамето на България!. Градът с най-прекрасния символ на България – казанлъшката роза.“

Областният управител на Стара Загора благодари на Кмета и нейния екип, които години наред се грижат празниците в Казанлък да са факт и да стават все по-хубави. Гергана Микова обяви името на носителя на престижния научен приз. Доц. д-р Христо Попов е отличеният за 2019 учен с почетната статуетка „Орфей“ „заради научни интереси, отразени от многобройни археологически проучвания и публикации в сферата на селищната система, урбанизацията, рудодобива и металургията на тракийската древност“.

Новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН отбеляза изключително високото ниво на всички номинирани и си пожела отличието да бъде анонс към всичко, което ще постигне в бъдеще. Той припомни големите имена в археологията, дали много за разкриването на могилите в Казанлък и заяви: „Казанлък наистина е най-доброто място за организирането на тези тържества в България, защото е сърцето и люлката на тракийската култура, но голямото съкровище на казанлъшко са хората и нека тази традиция да продължава!“, каза  носителят на наградата на името на проф.Алексанъдр Фол за 2019 доц. д-р Христо Попов.

Вечерта продължи с музиката на Представителен диксиленд на Сухопътните войски на НАТО и с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, част от Джаз фестивал Казанлък 2019.

Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със силно алподирания спектакъл на ансамбъл „Чинари” –  „Траките”. Зареденото с много енергия послание на „Чинари“ за древната цивилизация по тези земи гласеше: „Радвайте се и танцувайте, защото Вашият Космос е изкуството!“

Казанлък

Кола акостира в Старата река в Казанлък

Published

on

Кола акостира в Старата река в Казанлък, предаде репортер на „Фокус“.

Лекият автомобил се е опитал да завие и да мине по моста на бул. „Никола Петков“, но се е озовал в реката. На място има полиция. Към момента не е ясно дали има пострадали.

Продължете с четенето

Казанлък

При спецакция в областта хванаха девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

Published

on

За времето от 25.09.2023г. до 01.10.2023г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2270 МПС и 4537 лица. Съставени са 714 фиша и 184 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – седем са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози е установен да шофира един водач, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 9 неправоспособни водачи. Установени са 497 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 186 проверки, установени са 133 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена 1 проверка, установено е 1 нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Дати на учебните стрелби на УЦ„Тюлбето“ през месец октомври 2023 г.

Published

on

Учебните стрелби на Учебен център „Тюлбето“ през месец октомври 2023 г. започват от днес. За това информират от Щаба на Военно формирование 22180 – град Казанлък. Военните тренировки ще продължат от 08,00ч. до 22,00ч. през всички работни дни на месеца, с изключение на последната работна седмица, когато ще завършат в четвъртък, 26 октомври 2023 г.

От Щаба на Военното формирование в Казанлък напомнят, че забраната за движение в района се отнася за хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър на Община Казанлък 

Продължете с четенето

Казанлък

НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Published

on

На сайта на НАП са публикувани новите банкови сметки, по които от 2-ри октомври ще се извършват плащанията към приходната агенция.  При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода.

Всяка от новите банкови сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление, напомнят от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова получи признание от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово

Published

on

Благодарна грамота за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство и сътрудничество през годините и плакет получи Галина Стоянова от командира на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, Маргарит Михайлов. Тя е гост на празника на военното формирование. Бригадата днес чества 31-годишнината от създаването си.Може да бъде изображение с текст, който гласи '061 стрямска механизирана бригада 31 години дълг, лоялност, всеотдайност "Ha левски подвигът юнашки механизирана "A там, на черна във завоя гърдите нน свещен храм, за слава, чест и робът-бр на ботев песните хайдушки COS 00 за милата родина своя сърца развихрят буен плам." карлово стремци решиха da измрат благодарствена ΓΡΑΜΟΤΑ на -жа галина стоянова за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство сътрудничество през годините, допринесли за издигане на авторитета и чимостта на 61 стрямска механизирана бригада гр. карлово 2.10. 2023г. маргарит михайлов бригадаен генерал командир на 61 механизиранабри ада'

Галина Стоянова поздравява военнослужещите в редиците на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, като им пожелава и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството: „В годините Бригадата се утвърди като лидер на военно формиране от Сухопътните войски на Българската армия. Не веднъж 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, е била в помощ на Казанлък и винаги са били точни и са реагирали навреме, защото те са били отговорни и с чест. Пожелавам им и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството! Уверена съм, че личният състав на Бригадата ще работи всичко така градивно за издигане на авторитета на Българската армия, независимо от трудностите, пред които е изправена. На всички военнослужещи пожелавам здраве, успехи и мирни времена! Бъдете горди наследници на предците ни!”

Продължете с четенето

Казанлък

Ето с какво време започва седмицата

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб и умерен северозападен, в Източна България – северен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°.

Това съобщиха от НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността над масивите от Централна България и на места там ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 – около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен север вятър. Максималните температури ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com