В Енина откриха паметник на Енинския апостол

   

Днес, с тържествена церемони в село Енина бе открит паметник на Енинския апостол – най-старият документ написан на старобългарски език, откриван в България. 4-тонната мраморна фигура на свети Кирил Философ, от днес гордо се издига в градинката пред кметство на село Енина. Скулпторите, изработили шедьовъра са Иван Колев и Стефан Кавалов

Празникът уважиха кандидатите за кметове от ГЕРБ Веселин Андреев и Галина Стоянова, кандидатите за общински съветници Николай Златанов, Борис Кърчев, Боян Каличков, Георги Щерев, Стефан Драганов, Валентин Кралев, Иван Катанов, както и човекът, който е първоизточникът на идеята за паметника  Добромир Гущеров.

Най-старият книжовен паметник на старобългарски език в  България е намерен на 22 декември 1960 г. в двора на храма „Света Параскева“ от майстори, които са реставрирали църквата. Храмът е с уникална  архитектура, поради което е обявен за културен паметник с национално значение. Апостолът, като книга се състои от 39 листа, двустранно изписани. Ръкописът представлява богослужебна книга, която се е използвала по време на църковни служби. В нея има избрани текстове от посланията на апостолите и по специално на апостол Павел. Днес най-старата книга, написана на старобългарски се съхранява в Народната библиотека „Свети Свети Кирил и Методи“ в София.

Тези исторически факти са още едно допълнение към туристическата визитка на село Енина. За да се развива културно-историческият туризъм в селото Община Казанлък е вложила за мандат 2011-2015  над 1,2 млн лева. Освен ключовия общински път Казанлък-Енина, който се реконструира в рамките на тези средства, до Енина може да се стигне и с колело по новата велоалея. Значително е подобрена уличната мрежа в селото, покривът на кметството е ремонтиран и са изградени рампи за инвалиди. Визията на централната част на селото е подобрена с нова осветителна система и нови плочки.

 

За още ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ в СЕЛО ЕНИНА,

на 25 октомври гласувайте с номер 19 в бюлетината за кмет на Община Казанлък, с номер 19 в бюлетината за кмет на кметство Енина и с номер 19 в бюлетината за общински съветници от листата на ГЕРБ!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Пресцентър ГЕРБ-Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com