В град Крън ще бъде пресъздаден ритуалът Еньовднен

   

За поредна година в град Крън ще бъде пресъздаден ритуалът Еньовднен, каза за Радио „Фокус“ Десислава Стойчева, секретар на НЧ „Цвятко Радойнов“ в Крън. Тя поясни, че местните пресъздават обичаи и поверия, свързани с това, че в нощта на умиращото и раждащото се слънце различните треви и билки добиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му.

Секретарят на крънското читалище подчерта, че всяка година празникът започва с бране на билки рано сутринта. Пресъздава се обичаят „Еньова буля”, като едно от момичетата е Еньова буля, то е носено на ръце, забулено е с червено було: „Момите хвърлят пръстените си в менче с вода. То вади оттам пръстените и започва да нарича коя мома за кого ще се омъжи – една за бедняк, друга за богаташ, трета може за кмета, друга за кръчмаря – на която мома какъвто и е късметът. След това всички моми минават през еньовския венец и раздават билки на участващите в празника. „Еньовският венец се плете от децата през деня, той остава до вечерта на центъра на града.

Освен обичаите свързани с Еньовден, организаторите предвиждат и фолклорна програма с участието на състави от община Казанлък, чието начало ще бъде поставено в 18.30 часа на откритата сцена в центъра на Крън. Програмата ще завърши по традиция с празнично хоро, което задължително трябва да премине през еньовския венец за здраве и берекет. Всеки един от участниците в празника на Еньовден в Крън ще получи грамота, както и символа на празника бурканче пчелен мед и пита. Пресъздаването на традицията на Еньовден е съвместна проява на читалището и Тракийското дружество в Крън, със съдействието на кметството на населеното място.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com