Свържете се с нас

Казанлък

В града на розите представят „Нашиятъ Казанлък“

Published

on

Албумът „Нашиятъ Казанлък“ представят тази вечер, от 18.00 часа, в зала „Иван Милев“ на улица „Искра“ N 4 в Града на розите. 

Идеята за създаването му се заражда преди повече от 4 години. Тогава директорът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства инж. Стефан Папукчиев решава, че за идните поколения трябва да бъде съхранена паметта на града и хората, които са го населявали.

Папукчиев представя идеята си на кмета Галина Стоянова. Получава безрезервната й подкрепа. Проектът започва лека полека да набира популярност сред обществеността. Така месец след месец, в музея се събират около 5000 изображения. 

Каузата обединява казанлъчани от близо и далеч, а сред дарителите са имената на някои от големите местни колекционери като Сашко Кръстев, Петя Големанова, Николай Вапирев и Антон Цанков.

Интересен факт е, че сред предоставените от Големанова албуми, Папукчиев открива изображения с интериор от стаята на известния казанлъшки род Шипкови.

„Селектирахме над 1500 изображения от всичките 5000, които получихме. След това решихме да ги подредим по обекти – „Розариума“, Площада, Чешмата, училищата, уличните чешми и т.н.“, разказа инж. Папукчиев.

Своето място в книгата намират 900 снимки разположени на 520 страници луксозна хартия. „Стремили сме се да запазим максимално вида, в който ни е представена картичката, затова е наречен „Нашиятъ Казанлък“ такъв какъвто се пази в албумите, чекмеджетата и скриновете на хората. Около 280 човека ни дадоха картички, а 20 ни помогнаха да локализираме част от местата на снимките“, уточни директорът на музея.

Най-старата картичка включена в албума е от 1892 година. Тя е от честването на 300 годишнината от рождението на Ян Амос Коменски, в Казанлък.

С помощта на запазен градоустройствен план от 1908 година екипът на проекта успява да покаже разположението на града по това време, като за целта са използвани още и различни авиационни и панорамни снимки.

Местата, по които ще преминат читателите, разлиствайки страниците на албума са от Гарата на север по улицата към Площада до чешмата, а от там на запад до Пощата. В обратната посока изток ще минат по улица „Иван Хаджиенов“, стигайки до Болницата. На север от площада ще се разходите по днешната ул. „Скобелевска“, както си я знаем казанлъчани, от там ще стигнете до площад „Камилата“ или както му казваме днес „Малкото площадче“, след което ще стигнете до парк „Розариум“, летището и самолетната фабрика. Разходката продължава по „Обущарската“ улица, днешната „Свети Паисий Хилендарски, Пазара, Банята, Турската баня, реката, Кулата и качвайки се по стълбите ще стигнете на „Тюлбето“. На север ще мините по днешната улица „Искра“ продължавайки до читалището и обектите в района.

В албума е запазено място за различните професии, с които са се препитавали казанлъчани, от точилари до хора сортиращи орехи за износ и такива, които вадят мед. Прелиствайки страниците ще узнаете,че любимите места за почивка на местните са били Кайнарджа, Крънската кория, местностите около река Тунджа и село Ягода. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Павел баня подготвя „Чудото“ и „Старци в Турия“

Published

on

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално – на театралното изкуство.

За първи път в историята на дните, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Община Павел баня организира Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото“, който започва на 23 март (събота) т.г. В екипа, работещ по провеждането на дългоочакваното събитие, е актьорът и режисьор Николай Урумов, който е селекционер на спектаклите. В продължение на седмица курортният град ще е домакин на първото по рода си и мащабите си събитие, посветено на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от павелбанското село Турия. Фестивалът ще има конкурсен характер. Наречен е на артистичния псевдоним на твореца – „ЧУДОТО“, тъй като така са се обръщали на кратко към него близките и приятелите му.

В следващите дни Община Павел баня ще обяви в детайли програмата на I-вия Национален фестивал на комедийните спектакли „ЧУДОТО”, които са част от Чудомировите празници. Те ще бъдат тържествено открити с представяне книгата-албум на Гергана Подскочиева – Гечева – родственик на емблематичния писател – хуморист, „Спомени от миналото – Къщите на Павел баня”. Събитието е планирано за 22 март (петък) от 17:30 ч. в зала „Младост” при НЧ „Напред 1903” – гр. Павел баня. Ще прозвучат и изпълнения на Класа по класическа китара при НЧ „Възродена Искра” с преподавател Стефан Христов. Емблематичният журналист Георги Тошев също ще бъде част от тазгодишните Чудомирови празници с представяне на книгата си, посветена на великия Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево.

На 30 март павелбанското село Турия ще се изпълни с кукери от близо и далеч, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. В продължение на часове улиците и площадът в селото ще бъдат огласяни от звъна на кукерските хлопки. Празникът в селото ще започне още на 29 март (петък) в 18:00 ч. със „Заговяване” – спектакъл, представен от самодейците от НЧ „Чудомир – 1905” , с. Турия. Ще бъде представена вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона с прескачане на огън, въртене на „олалии” и др. Местните жители ще подредят и пищна трапеза с традиционни ястия.

Тазгодишните Чудомирови празници в Павел баня обещават да са още по-интересни и предпочитани от местните и гостите на общината от тези през миналата година. Насищането на програмата с повече културни събития допълват нейната колоритност и провокират интереса на все повече хора да бъдат част от нея.

Продължете с четенето

Казанлък

Хванаха 14 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол за седмица в областта

Published

on

За времето от 19.02.2024г. до 25.02.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3731 МПС и 6753 лица. Съставени са 1039 фиша и 254 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо четиринадесет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като от тях девет водачи са шофирали след употреба на алкохол до 1.2 промила, петима са управлявали след употреба на алкохол над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират петима водачи, а един водач, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 8 неправоспособни водачи. Установени са 1145 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 214 проверки, установени са 146 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена една проверка, установено е едно нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Пешеходка пострада при пътнотранспортно произшествие в Казанлък

Published

on

Пешеходка на 76 години е пострадала при пътнотранспортно произшествие на бул. ‘Княз Ал. Батенберг” в Казанлък. Тя е настанена в болница, без опасност за живота. Това съобщиха от ОД на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е настъпил около 12:53 часа на 24 февруари. По първоначална информация, той е между л.а.”Пежо”, управляван от 22-годишен мъж и 76-годишна пешеходка. Участниците в пътнотранспортното произшествие са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати. Местопроизшествието е посетено и обслужено от служители на Районното управление в Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха в Казанлък шофьор с 1,75 промила алкохол в кръвта

Published

on

На 25.02.2024г., в РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.343б,ал.1 от НК, затова че 33-годишен мъж, на същата дата, около 01.10ч., в гр.Казанлък, по бул.“Княз Ал. Батенберг“ е управлявал л.а.“Фолксваген“, след употреба на алкохол, установено с техническо средство, което отчело 1,75 промила.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Автомобилът е иззет.

Продължете с четенето

Казанлък

Горя стопанска пристройка към къща в павелбанско

Published

on

На 23.02.2024г., в 10,50ч., в Участък – Павел баня при РУ-Казанлък е получен сигнал за горяща стопанска пристройка към къща в с.Долно Сахране. Пожарът е изгасен от служители на РСПБЗН-Павел баня. Установено е че вследствие на пожара са обгорени и опушени пристройка към къща, масивна стопанска постройка-плевня, както и част от покривна конструкция на съседен имот. По време на възникване на пожара в сградите не са се намирали хора.

Причините за възникване на пожара се изясняват в рамките на започнато в РУ-Казанлък досъдебно производство по чл. 331, ал.1, вр. чл. 330,ал.1 от НК.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Предприети са мерки срещу гъсеница- борова процесионка на територията на Община Казанлък

Published

on

Във връзка със зачестилите оплаквания от присъствието на вида гъсеница- борова процесионка на територията на Община Казанлък и инициираната подписка за третиране срещу нея, беше направено запитване към Държавно Горско стопанство Казанлък, от чиято компетенция са подобни въпроси, съобщават на информационния си сайт от общината. Мирена Татарджийска -директор на ДГС в Казанлък обясни, че са заложени феромонови капани срещу разпространението на боровата процесионка в района на Казанлък. Тя подчерта, че в момента разпространението на вредителя се следи и няма нашествие. Около 4000 декара борови насаждения в Старозагорска област са обработени от въздуха миналата година с препарат срещу гъсеницата, която се храни с игличките на иглолистните дървета.
Татарджийска предупреждава, че при задаващото се затопляне и влажно време, не е изключено при разходка в гората да се натъкнем на вредителя.
Пръскането срещу гъсеницата се прави през месец август .
Повторното обработване срещу борова процесионка на горските масиви с биологичен агент в този период от годината няма да има ефект,каза директорът на Горското в Казанлък. Тя обясни, че борбата с боровата процесионка включва два етапа. Първият етап е биологична борба, която вече е изпълнена. Вторият е залагане на феромонови капани, които улавят мъжките екземпляри.
Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com